Luzująca się kaseta

i.
Kontakt:

Luzująca się kaseta

Post autor: i. »

Problem wygląda następująco: po złożeniu tylnego koła na pieście NOVATEC NT-D042SB [4 maszyny] i przełozeniu kasety z poprzedniego koła [kaseta to Shimano HG50 "8'ka", była założona na piastę Shimano Deore] co jakiś czas powstaje luz kaseta/bębenek. Pierwszy raz powstał on jakieś dwa dni po złożeniu, stwierdziłem, że musi się wszystko ułożyć - zdjąłem, skręciłem i było ok. Po przejechaniu ok. 60 km znów powstał luz. Tym razem nie zdejmowałem kasety tylko ją dokręciłem i luzów brak. Po przejechaniu może 10 km znów jest luz.

Piasta jest nowa, kaseta ma przejechane ok. 700km

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem ?
Acidusss
Kontakt:

Post autor: Acidusss »

A na nakrętce do kasety masz taką cienką podkładkę ? I jak mocno kasetę dokręcasz ?
i.
Kontakt:

Post autor: i. »

Podkładka na knakrętce ? Wiem, że kiedyś zakładano cieniutką, metalowa, z wycięciami podkładkę między znitowane a luźne zębatki, z tym, że pomysł ten wyparto poprzez robienie szerszej jednej z luźnych zębatek. Myślałem też o tej podkładce ale nigdzie nie mogę jej dostać. Ale zgodnie z tym o czym pisałem przed chwilą problemem nie powinna być, co nie oznacza, że nie może, ta podkładka.

Nie dysponuje kluczem dynamometrycznym, więc kasetę dokręcam z wyczuciem. Zawsze tak robiłem i nigdy nie było takiego problemu.
Acidusss
Kontakt:

Post autor: Acidusss »

Miałem kilka kaset w swoim życiu i jedynie kaseta sram tej podkładki nie miała.

Dokręć mocniej albo/i daj trochę "loktaju" na gwint. Ja zawsze dość mocno kasetę dokręcałem ( nawet bardzo ).
ODPOWIEDZ