Marzocchi Super T 1997 - 1998 :) - pomóżcie...

mathieu_88
Kontakt:

Marzocchi Super T 1997 - 1998 :) - pomóżcie...

Post autor: mathieu_88 »

Słuchajcie... Kupiłem bardzo okazyjnie zdekompletownego Marzocha Super T z roku 2000 lub starszego :) Chciałbym sprawdzić z którego on jest roku, wiecie może jak?? A potrzebuję do niego:
- koronę/buster tą przykręcaną (taka jak w Monsterze tylko węższa),
- górną półkę na golenie 30mm albo na 32mm bo to mogę na jakiś podkładkach zrobić.
- oś qr20.

Macie może coś do zaproponowania na części zamienne - chodzi mi o jakieś odpowiedniki. Czy mogę np kupić zwykłą ośkę 20mm i będzie pasować?? I czy np. mogę założyć buster taki jak montuje się do hamulców v-break?? Albo może znacie kogoś kto ma takowe części. Albo czy do tych roczników można zamówić jeszcze cześci z Gregorio??
Please, pomóżcie... :(
XXX
Kontakt:

Post autor: XXX »

jak znam zycie to troche cie pewnie zjadąza ten temat bo forum to nie gielda...
ale co do tej twojej okazji to cos mi sie zdaje ze to wcale taka okazja nie byla....za ile to kupiles?
z busterem bedzie ciezko.... tzn mozesz zawsze dorobic na frezarce ;) tzn u frezarza...
os... jesli nie jest to jakis specyficzny wymysl tylko tradycyjna zwykla oska 20mm to bez problemu kupisz....
z góna półką moze byc juz ciężej... bo dorobienie bedzie sporo kosztowalo a nie wiem czy półka na golenie 32mm bedzie pasowala..bo jesli rozstaw goleni jest ciut inny to mozesz zrezygnowac z tego pomyslu bo nawet jak dotoczysz tuleje redukcyjne z 32mm na 30 to nie zlozysz tego bo laga i otwor w półce nie beda w osi.... mam nadzieje ze zrozumiesz o co mi chodzi z tą półką..

a co do gregorio... to raczej nie oplaci ci sie zamawiac u nich czesci do tego amora bo beda bardzo drogie o ile wogole beda....
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Ośkę Gregorio na pewno ma. Co do reszty to pytaj i szykuj portfel bo tanio nie będzie :) Osobiście szukałbym po allegro itp. Albo odwiedził pana z frezarką/wycinarką.
Tovar
Kontakt:

Post autor: Tovar »

górną półkę i booster ostatecznie powinno dać się dorobić, oś jak już było napisane wyżej, powinna pasować standardowa, marzocchi to nie manitou i jego "specjalne" ośki :) Jak masz dostęp do jakiegoś kumpla z duro triple to można sprawdzić czy półka ma ten sam rozstaw goleni. Co prawda mocne rozwiązanie na pewno to nie będzie, ale sporo osób rozwala duro i nie będzie to dla Ciebie jakiś ogromny koszt.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

wszystko do dostania w gregorio ... ceny?? hmm liczyłem że z upływem lat coś się zmieni, ale nici ... nie opamiętali się. Booster to koszt rzędu 180 zł, korona jedna to też 150/180 zł, dolna korona ze sterówką to 250 zł. Ośka pasuje w zasadzie każda. Poszukaj używanych części na allegro, czasem się trafiają. Masz pecha, trochę klamotów do starych bombowców sprzedałem za grosze parę miechów temu.

aaa, zapomnij o zamiennikach i innych kombinacjach, nie przejdzie, szkoda widelca/zdrowia. booster od vałek?? chyba żartujesz ....
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

1. Ośka podejdzie każda praktycznie
2. Podkowa-http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... odelID=754
3. Górna półka- nie wiem:D
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
mathieu_88
Kontakt:

<b>KaKTuSSS</b> widziałem taki patent z boosterem od vałek na allegro. Gość miał zamontowany ten booster do Juniora T z tego samego roku co mój. :) dlatego pytam :) a amorka kupiłem za 80zł :P. Nie był to jakiś duży wydatek. Jeśli części będą naprawdę drogie to wyczyszczę go i ustawie w gablotce jako eksponat muzealny. A z ośką to jest jakiś taki patent, że z jednej strony jest większa średnica a z drugiej mniejsza. Co do półki to przymierze sobie ze swojego Super T Pro, zobaczę co i jak i będę się zastanawiał. Myślałem też o ChainReaction lub o zakupie Marzocchi Z5 XC z 2000 roku za 299zł na allegro i przełożeniu boostera oraz ośki. Ale problem z półką dalej zostaje nie rozwiązany.
[url]http://sroczka.pinkbike.com/[/url]
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

mathieu_88 wiem o co Tobie chodzi, to jest zamiennik produkowany przez firmę której nazwy nie pamiętam i bynajmniej nie pochodzi on od vałki. Nie wiem jak Ty sobie wyobrażasz że ten cienki boosterek od vałki przeniesie tak duże obciążenia i zachowa sztywnośc widelca ;)
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
mathieu_88
Kontakt:

KaKTuSSS wolałem zapytać bo właśnie nie wyobrażałem sobie tego za bardzo, że taki mały boosterek może zastąpić taki mega wypaśny seryjny.
http://www.enduroforkseals.com/sitebuil ... 87_350.jpg
O mam tu zdjęcie korony takiego samego Super T jak moje. Być może się mylę i nie jest to rocznik 2000. Gość chwali się że jest to 87 amorek który zjechał z taśmy produkcyjnej Marzocchi.
Wiecie może jak sprawdzić kiedy został wyprodukowany??
Pod spodem dolnej półki mam ten taki jakby zegareczek, który wskazuje na to iż został on wyprodukowany w roku 97 i jest tam jeszcze jakiś numerek 128A.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

mathieu_88 pisze:jest to rocznik 2000. Gość chwali się że jest to 87 amorek który zjechał z taśmy produkcyjnej Marzocchi.
To jest raczej nie możliwe. Marzocchi seryjną produkcję amortyzatorów rowerowych zaczęło w 1995 roku bodajże, więc przez 5 lat wyprodukowali na pewno więcej niż 87 sztuk :)
mathieu_88
Kontakt:

Bombell nie napisałem, że jest to rocznik 2000.
Tylko cyt:
mathieu_88 pisze:Być może się mylę i nie jest to rocznik 2000.

I dokopując sie do coraz to nowych informacji myślę, że nie jest to rocznik 2000 ale wcześniejszy. Bo w 2000 roku nie było Super T ,w ofercie był za to Mr. T. Dla jasności zrobię jutro zdjęcia i może ktoś będzie wiedział co to za oldschoolowy Bomber :)
KUPERnick
Kontakt:

Post autor: KUPERnick »

Jeśli chodzi o podkowę to też kiedyś kombinowałem, bo mi się pokrzywiła w juniorku '98. Po wielu rozkminach poszedłem do kowala, który zrobił mi zamiennik za 30 zł. Wszystko ładnie działało, ale było na pewno cięższe i trochę brzydsze niż oryginał. Co do ośki to nie wiem jaka tam jest, ale mam teraz Shivera i też się zastanawiałem nad kupnem nowej, ale tylko Gregorio ma za mało rozsądną cenę. A pytałeś o samą półkę w Gregorio? Cena też na pewno Cię przerazi, ale może to być jedyne wyjście.
http://www.maxxoponyrowerowe.pl
FreeMan
Kontakt:

Post autor: FreeMan »

http://allegro.pl/item509106549_rura_st ... _drop.html n 32 mm ale moze te redukcje i da sie zlozyc, trzeba pomierzyc
????
dragon44
Kontakt:

Post autor: dragon44 »

mathieu_88 sprawdź priva
gg: 701107
mathieu_88
Kontakt:

FreeMan ale ja potrzebuję górną półkę :P

http://img238.imageshack.us/my.php?imag ... 019pb8.jpg

http://img301.imageshack.us/my.php?imag ... 018lh9.jpg

Tu są zdjęcia z dzisiaj :) widział ktoś kiedyś coś takiego ?? :D
[url]http://sroczka.pinkbike.com/[/url]
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

mathieu_88, nie wiem ktory to rocznik, ale to na 100% Super T, widzialem chyba dwa zdjecia z takimi (byly na nieistniejacym juz portalu, na pb nie ma :/ ). Bedziesz mial z tym problem, bo o ile polka podejdzie calkiem standardowa, to podkowa od zwyklych marcokow nie podejdzie (tutaj mocowanie na 4 sruby, w zwyklych marcokach na 3).
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
04dw
Kontakt:

Post autor: 04dw »

99 na moje oko

w 98 mr T/Jr T mialy jeszcze mocowania na Vki ;)
mathieu_88
Kontakt:

Nie no to że Super T to wiem :) a co do boostera to już rozmawiałem z dragonem44, pomierzyliśmy i booster z jego Z5 z 2000 roku będzie pasował. A co do ośki też mam pomysł już. Kwestią nie rozwiązaną zostaje górna półka. Myślę. że muszę sobie ją sam zaprojektować i iść do jakiegoś machera z frezarką. Jak myślicie może być to całkiem płaska półka czy powinna być podginana?? Aha no i jaka grubość tej półki bo sprawdzałem na jakiś rysunkach technicznych Marzocchi ze 12mm. Jak myślicie 12mm czy mniej??

Odpisali mi z Gregorio :D:D:D normalnie dramat
"Cena skręcanej korony to 250zł, górna półka 297zł, oś 120zł."
Śmieszni są :P
FreeMan
Kontakt:

Post autor: FreeMan »

co do cen z gregorio bym polemizowal, no bo ten amor nowy kosztowal pewnie sporo ponad 2tys jak nie 3tys , to ze stary jest to nic, tak jak z samochodami do 10latka nie tanieja tarcze hamulcowe, klocki, amortyzatory, uszczelnioacze, lozyska i milion innych rzeczy, ceny sa stale, minimalnie sie zmieniaja. swoja droga jaka cena by byla odpowiednia za te czesci?? oni zarabiaja tez na serwisie i wyminianie tych czesci wiec kosztuje sporo, jak serwis w salonie samochodu
????
ODPOWIEDZ