Rama enduro/FR

Cieja_Maciek
Kontakt:

Rama enduro/FR

Post autor: Cieja_Maciek »

Witam wszystkich

Szukałem informacji jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Stoję przed wyborem ramy. Ma służyć mi do enduro i fr. Rama musi być mocna , nie chcę mieć przykrego zdarzenia typu pęknięcie jakie już w poprzednim sezonie mnie spotkało. Do tej pory jeździłem na ramie z 6" skokiem. Od dość dawna czuje że to mi nie wystarcza. Nie ma co się oszukiwać urban fr i różne głupie pomysły robią swoje. Gdy włączy mi się kolba w głowie rower musi temu sprostać. Z moją techniką jazdy nie jest najlepiej , czego jestem świadom ale nie jestem 100% "workiem ziemniaków"

Przejdźmy do szczegółów : rama najlepiej aby miała rozstaw koła 135/10 -nie chcę zmieniać koła ponieważ spełniło moje oczekiwania. Rama używana będzie z amortyzatorem 180 skoku. Do wyboru mam :
- Intense uzzi (z hakami 135)
- Intense 6.6
- Santa Cruz Nomad
- Specialized Demo 8 (wymagana zmiana koła - niechętnie).

Preferowałbym ramy z DHX 5.0 air lub coil. Chciałbym dowiedzieć się trochę na temat szczególnie tych 3 pierwszych ram. Jak ma się praca, wytrzymałość i inne info o nich.Ramy mam do wyboru używane ale w b.d stanie. Chciałbym usłyszeć też również inne propozycje. Czasu do namysłu zostało mi nie wiele , będę bardzo wdzięczny za każdą wypowiedź. Proszę jednak nie pisać postów typu enduro to 150 albo i mniej skoku. Tyle po prostu mi nie wystarcza. Skłaniam się ku 6.6/nomad lecz zastanawia mnie opcja z Uzzi. Dość istotna jest waga , bo jak powiedziałem nie będzie to ciągłe FR ale też ostre enduro. Czekam na odpowiedź użytkowników DH-ZONE ! Pozdrawiam
sergio94
Kontakt:

Post autor: sergio94 »

Demo dla mnie odpada bo to ciężka ramka FR/DH z naciskiem na DH. Ja bym brał zdecydowanie Uzzi, ale o 6.6 i Nomadzie musi się wypowiedzieć ktoś mądrzejszy, choć dla mnie to ramki bardziej pod enduro właśnie i do freeridu się mogą średnio nadawać :wink:
Cieja_Maciek
Kontakt:

Dzięki za wypowiedź. Masz racje co do demo. Budowa nomada jest troche anemiczna - ciekawe czy moje 80kg nie narobi jakiś niespodzianek dla tej ramy. 6.6 wydaje się masywniejsze.

Zastanawiam się również nad Socom-em , bo jeśli dobrze znalazłem można też do nie dokupić haki 135mm. Tylko czy to nie będzie przesada ? W większości będę używał ramy do urban fr. Czekam na innych. Pozdrawiam
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Socom do Urban FR odpada. To rama stricte do DH i trochę zbyt wylightowana.

Zajrzyj na PW
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
sergio94
Kontakt:

Post autor: sergio94 »

Socom ma 8" skoku i to jest ramka typowo racingowa, więc z enduro i FR mało ma wspólnego. Ja bym bez zastanowienia Uzzi brał :wink:
Cieja_Maciek
Kontakt:

A jak prezentuje się praca uzzi z powietrzniakiem ? Słyszałem że za duże przełożenie jest ? Jaka to prawda ?
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Przełożenie jest 3.1 :1. Powietrzny tak, ale jeśli fox DHX 5.0 to 2009 rocznik lub starszy po tuningu ( wymianie komory powietrznej )
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
mati_xmo
Kontakt:

Post autor: mati_xmo »

a cos takiego jak czeska coowa, recznie spawana, skok 175 - 200mm...
http://www.coowa.net/english/lc.php?active=shoofly
wyglada ciekawie i bylaby nowa
ODPOWIEDZ