problem z blaxkboxem

szyszka111
Kontakt:

problem z blaxkboxem

Post autor: szyszka111 »

Witam założyłem ostatnio korbe blackboxa i mam taki problem , lewe ramie cały czas mi się odkręca . Kumpel który opylił mi tą korbe mówi że zgubił z niej jakąś podkładke i to dla tego , Nie wiem jak wy tłumaczyć to typom w serwisie a oni mnie przez to nie rozumieją i mówią że nie mają czegoś takiego ... wie ktos o co chodzi i co to za podkładka ?? z góry dzięki ..
Dobry rower nie jest zły !!
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

hmm.. ja kupilem gigapipe i hussefelta i tez mi sie odkrecalo, dopiero po paru miesiacach przestalo. podejrzewam ze to przez smar na gwincie/wielowypuscie. a jak podkladke bedzie trzeba to z jakiejs kasety wez na orzecha
szyszka111
Kontakt:

Post autor: szyszka111 »

smar nie powoduje odkręcania się elementów :P a miałem już nie 1 korbe i w żadnej nie musiałem czekać paru miesięcy żeby przestała się odkręcać ... to było by z deczka absurdalne . A pozatym odkręca mi się w takim stopniu że musiał bym dokręcać co 100m jazdy ,,
Dobry rower nie jest zły !!
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

moze loctite pomoze? albo lakier paznokci od mamy/siostry?
Pavqn
Kontakt:

Post autor: Pavqn »

Mogło mu chodzić o tak zwaną podkładke sprężynującą. Wyglada jak przecieta w jednym miejscu i troche zagieta zwykla podkladka. Bedzie odciskała śrube od korby, więc gwint będzie mocniej trzymał, pewnie o to mu chodziło. W castoramie kosztuje pare groszy.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Pavqn No tak tylko, że w żadnej seryjnej korbie jej nie ma i jakoś się trzyma. A korba wchodzi luźno na wielowypust? Spróbuj posmarować locktite i mocno dokręcić. Jak nie masz długiego imbusa to jakaś rureczka może posłużyć za przedłużenie, żeby większa dźwignia była.
Pavqn
Kontakt:

Post autor: Pavqn »

Skoro śruba się odkręca musi działać na nią jakaś siła. Są dwie opcje, albo wyrobione gwinty albo wejście suportu w korbie. Wiem jak to jest, bo miałem kiedyś to samo. Jak dałem podkładke sprężynującą śruba przestała się odkręcać. Jeśli masz wyrobione wejscie na oś suportu to polecam poxipol, ja tak przejezdzilem 3 miesiące.
enes
Kontakt:

Post autor: enes »

Zdejmij korbę, nałóż trochę poxipol'u na oś suportu i na korbę-> ząłuż korbę, poczekaj 24h i już nie będzie się odkręcać, a jeżeli będziesz chciał kiedyś zdjąć korbę to poprostu użyj ściągacza do korby, u mnie śmiga wyśmienicie i się nie odkręca !
ODPOWIEDZ