Czesc,
Na jakich rowerach jezdza chlopaki z v v c force z tego rosyjskiego filmu ? da sie jakos to okreslic? i czy sa to 24 czy 26 ?? a i zauwazylem ze wiekszosc z nich jak nie wszyscy stosuja microdrive... co wlasciwie to daje? oprocz tego ze jest to modne obecnie ;p rower wtedy jezdzi wolno i szybko przyspiesza?
Maja tez piasty ze nie musza pedalowac jak jakda do tylu , czy w rowerach ns sa seryjnie montowane takie piasty czy to zbedne rozwiazanie?
Prosze o wyrozumialosc jestem nowy na forum , chcialbym paru istotnych rzeczy sie dowiedziec ktore pomogly by mi w sprecyzowaniu stylu jazdy
Dzieki wielkie za pomoc
Rosja/vvcforce 2008 na czym >> ?
www.vvcforce.com Pod latarnia najciemniej jak mówią. Tam masz bikechecka malczików. A tu masz album Pashy http://alyokhin.pinkbike.com/album/new/
Główną zaletą microdriva to mniejsza waga, mniejsze zębatki, krótszy łańcuch a z zalet praktycznych, że wytrzymalsze i jest mniejsze prawdopodobieństwo np. zahaczenia o murek. Czy szybciej czy wolniej to zależnie od przełożenia.
Piasty które pozwalają na jazdę do tyłu bez pedałowania nazywają się freecoaster. Dla mnie rozwiązanie dość skomplikowane
Ale na pewno kupa zabawy z tym jest jak lubisz zabawy z fakie. Piasty drogie, sposunkowo ciężkie i do rowerów NSa nie są seryjnie montowane. Jedyny dostępny na rozstaw MTB 10x135mm to chyba KHE Geisha reszta pod ixy robiona.
Główną zaletą microdriva to mniejsza waga, mniejsze zębatki, krótszy łańcuch a z zalet praktycznych, że wytrzymalsze i jest mniejsze prawdopodobieństwo np. zahaczenia o murek. Czy szybciej czy wolniej to zależnie od przełożenia.
Piasty które pozwalają na jazdę do tyłu bez pedałowania nazywają się freecoaster. Dla mnie rozwiązanie dość skomplikowane

Budowa tego jest skomplikowana prze co łatwo się może posypać
Przynajmniej mi się tak wydaje, ale ja nigdy na tym nie jeździłem to nie wiem :P
Tu znalazłem jak to jest zbudowane ale jak na to patrze to podziwiam kolesia co to zaprojektował
http://www.free-coaster.com/html/khe.html

Tu znalazłem jak to jest zbudowane ale jak na to patrze to podziwiam kolesia co to zaprojektował

http://www.free-coaster.com/html/khe.html
Budowa fakt, dość skomplikowana przez to "sprzęgło" na ośce. Kuzyn śmiga na Poverty i nie raz już musiał rozbierać bo coś się chrzaniło.
Druga sprawa to, że do freecoaster trzeba się przyzwyczaić. Bo jak jedziesz do tyłu i potem z powrotem chcesz do przodu to przez pół obrotu a czasem więcej jest, nazwijmy to martwy ciąg ;D lol gdzie zapadki jeszcze nie łapią. Więc przy pierwszym fakie na freeku można się zabić ;D
Do dirtu? Kompletnie zbędne. Do streetu jak kto lubi tak jak pisałem ale mimo wszystko nadal rzadko się ludzi na freecoasterach u nas spotyka.
Jeśli masz wątpliwości czy kupić, po pół tysiaka to jednak nie jest mało, zawsze możesz się trochę na chainless z rowerkiem pobawić i zobaczysz jak ci idzie i czy ci się to podoba.
Druga sprawa to, że do freecoaster trzeba się przyzwyczaić. Bo jak jedziesz do tyłu i potem z powrotem chcesz do przodu to przez pół obrotu a czasem więcej jest, nazwijmy to martwy ciąg ;D lol gdzie zapadki jeszcze nie łapią. Więc przy pierwszym fakie na freeku można się zabić ;D
Do dirtu? Kompletnie zbędne. Do streetu jak kto lubi tak jak pisałem ale mimo wszystko nadal rzadko się ludzi na freecoasterach u nas spotyka.
Jeśli masz wątpliwości czy kupić, po pół tysiaka to jednak nie jest mało, zawsze możesz się trochę na chainless z rowerkiem pobawić i zobaczysz jak ci idzie i czy ci się to podoba.