BH łańcuch wpada między oponę a ramę

borsuk
Kontakt:

BH łańcuch wpada między oponę a ramę

Post autor: borsuk »

Witam,
mam problem jak w temacie mam ramke bh expert , łańcuch wpada mi między ramę a oponę, nie zawsze tylko jak smigam po wertepach i traskach typu dh (czyli ładnie trzęsie) Łańcuch giba się na boki i wpada na opone a opona bieżnikiem chwyta ją. Miałem opone 2,7 zmieniłem na 2,3 problem został , zmieniłem też łańcuch bo myślałem że może to od tego że tamten był rozklekotany jednak i to nic nie dało. Zastanawiam się nad kasetą szosową bo wtedy będę mógł bardziej skrócić łańcuch i będzie lepiej napięty, teraz nie mogę bo jak daje na najwyższą zębatkę to przerzutka jest bardzo napieta.
Jakieś sugestie ??? Pomórzcie :cry:

Tu są foty jak sutuacja się przedstawia
http://img523.imageshack.us/my.php?imag ... em1ky0.jpg
http://img104.imageshack.us/my.php?imag ... em2yl2.jpg
http://img104.imageshack.us/my.php?imag ... em3fu6.jpg
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

borsuk pisze:Zastanawiam się nad kasetą szosową bo wtedy będę mógł bardziej skrócić łańcuch
A teraz kto ci zabrania? A oś suportu jaka długa? Może wywal rockring i daj zębatkę na zewnętrzną stronę pająka korby.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Bombell przy krótkim łańcuchu małe zębatki nie mają problemów, ale na większych przerzutka się zapiera.
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

ew. mozesz przewiezac detke przez tylnu trojkat (z gory na dol) tak aby lancuch byl pomiedzy detkami lub sama detka blokowala mu dojscie do kola
Bombell
Kontakt:

GgG W akcie desperacji bym nawet zablokował przerzutkę, żeby nie wchodziła na dwie największe zębatki bo pod górę BH raczej podjeżdżać nie będziesz a zawsze trochę ta linia łańcucha się oddali od opony.
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

borsukMi sie wydaje ze tu jest wina przedniej zębatki, jako pierwsze rozwiazanie przełóż zębatke na zew. pająka korby, zależy też jaka długość suportu.
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Ja bym proponował przerzucenie zębatki na zewnątrz ewentualnie napinacz Bop 004. Zawsze to kółeczko jakoś usztywni łańcuch chociaż jest dość blisko zębatki
borsuk
Kontakt:

Post autor: borsuk »

suport mam 68mm, wydaje mi się że dobrym rozwiązaniem było by danie nowego suportu, (truvativ team, ma wystające łożyska więc chyba był by dobry ) ale narazie ma planuje wydatków na rower więc wyeliminuje najwyższe biegi i zobacze co i jak,(znaczy jak bedzie ciepło bo jak narazie to mam snieg za oknem) no i ewentualnie przetestuje ten patent z zebatka na korbie
Bombell
Kontakt:

borsuk Chodziło mi długość osi. A wygląda na tą, że masz tą krótszą. A co do suportu to nie wiem jakiego masz tego Holzfellera ale jeśli masz na Isis to nie założysz go na suport w systemie Howitzer z zewnętrznymi łożyskami o którym ty wspomniałeś.
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

kup pakiet z dłuższa osia proste ....
Blotolf
Kontakt:

Post autor: Blotolf »

suport mam 68mm
Jeśli dobrze pamiętam to w bh mufa suportowa ma długośc 73mm, może w tym tkwi problem.
ODPOWIEDZ