Opony na błoto. Jakie?

Sliwekwieliczka
Kontakt:

Opony na błoto. Jakie?

Post autor: Sliwekwieliczka »

Cze co polecacie z tanich i sprawdzonych opon na błoto? Tak żeby się dało na nich w górach jeździć.
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

wetscream,swampthing
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
Mawet
Kontakt:

Post autor: Mawet »

tylko ważne jest, żeby brać miękką mieszaknkę (42a) a nie twardą jak plastik, która nie trzyma dobrze na żadnej nawierzchni (70a)
Dodam jeszcze, że Wetscream jest oponą na duże, głębokie błota, a swampthing raczej na mniejsze
http://mawet.pinkbike.com/album/2010/
javorovy
Kontakt:

Post autor: javorovy »

na swampthing możesz latać w różnych warunkach. W zasadzie nie lubią tylko mega suszy i dużych kamieni. świetna na świeże trasy. super na Wisłę, Myślenice, mokry Kamieńsk.Rewelacja na Javorovy vrch w Trincu ( ci co byli wiedzą o co chodzi), Nie nadaje się na Szczyrk jak jest sucho. W Szpinlerowym też raczej kiepsko.Mega kamienie i raczej płasko.
Mieszanki tylko miękkie.Na Wetscreamach nie latałem ale na mega błoto wyglądają dobrze.
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Intense Intruder bardziej w kierunku błotnistego terenu mi podchodzi.. Swam na podsychające, luźną ściółkę, ale już na błoto to nie bardzo.. Wet znówu na podsychające ma za wysokie kolce.. No chyba, że robić jak prosi lub Aram.. Podcinamy kolce i już się o niebo lepiej śmiga w podsychającym.. Po prostu się nie składa Ci klocek..

Ode mnie naprawdę intrudera polecam, tylko 2.35, bo 2.5 jest ogrooomny ;)
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Hutchinson Barracuda w mieszance Low. Na kazde warunki poza mega błotem (wety) albo super suchym i kamienie. Niesamowite trzymanie przy bardzo fajnym toczeniu.
Solid
Kontakt:

Post autor: Solid »

Chciałem trochę odświeżyć temat , co lepsze swampthing 60a czy WTB tiberwolf Race ? o wtb żadnych opinii nie słyszałem a bieżnik wydaje się dość fajny na błoto
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Na mega błoto wetscream na mniejsze swampthing. A jak to jest z minionami ??

W opisie mają:
"Bieżnik tej opony został specjalnie zaprojektowany pod trasę zawodów DH Norba, którego trasa charakteryzuje się luźną i błotnistą nawierzchnią."

Kto ma jakieś doświadczenie w jeździe minionami po błotku ?
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

nokian gazzaloddi mud tylko najlepiej ta silikonowa "niebieska" ;) twarda ale się wrzyna :)
Nerwus
Kontakt:

Post autor: Nerwus »

Miniony się szybko zapychają jak jest bardziej wilgotna ziemia i się slick robi...
Minion moim zdaniem jest na suchą i luźną nawierzchnie.
Solid
Kontakt:

Post autor: Solid »

jeżdził ktoś na tym Timberwolfie ??
sanciak
Kontakt:

Post autor: sanciak »

Co do tematu mam małe zapytanie bo nie mogę się doszukać czy ktoś sie orientuje czy występują wetscream z twarda ścianka ??

Sliwekwieliczka ogólnie na lekką wilgotną glinę najlepiej swampy a na wode i głębokie błoto wetscream jeżeli Ci szkoda kasy a nie wymagasz tak bardzo ... idealnie dostosowanego roweru do każdej trasy po prostu kup swampy 40 a poradzisz sobie na nich na prawie każdym błocie ... np jeżeli w lesie poleje to może jest ślisko itd ... ale błoto nigdy nie jest z byt głębokie wiec swampy dadzą rade a wetscream najlepiej używać na np zawody kiedy trasa jest rozjeżdżona i jest po kolana bigosu ...
ablee
Kontakt:

Post autor: ablee »

Solid ja mam te oponki. Są dobre na mokre trasy, ale nie na mega błoto.
GÓRNIK
Kontakt:

Post autor: GÓRNIK »

Michelin Mud 3
www.cykloza.pl

ave na przetrwanie | amen

http://www.pinkbike.com/photo/2300621/
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

Mi tam siedzi na błoto Intense Spike natomiast Intruder przy wiekszym błocie momentalnie sie zapycha i robi sie tzw "slick" wiec na błoto Intruder raczej srednio. Opona na wszystko i na nic ...
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
B_O_Y
Kontakt:

Post autor: B_O_Y »

witam
Panowie napiszę to dla ludzi którzy jeszcze nie wiedzą maxxis w 2009 wypuścił wszystkie opony do DH i FR grubą ścianka , oczywiście z cienką też są dostępne wiec zanim coś kupicie bo znajdziecie w niskiej cenie to zapytajcie o grubość ścianki te z grubą ścianka ( butyl instert + 2-ply ) są znacznie droższe ale warte poświęcenia tych złotówek
tooFATtoRIDE
Kontakt:

Post autor: tooFATtoRIDE »

Michelin DH Mud3
W miarę wąska więc bez problemu przebija się przez luźne błoto. Do tego dość dobrze trzyma sie na korzeniach, z tym że musisz mieć dość niskie ciśnienie żeby jak największa powierzchnia opony "przylepiała" się do korzeni.
Godryk
Kontakt:

Post autor: Godryk »

Właśnie czy mógłby ktoś napisać jakie ciśnienie powinno sie stosować na dane nawierzchnie. Zawsze kombinuje ale mi to nie za bardzo wychodzi. Jak nie snake to znowu za mała przyczepność. :?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Godryk techniki nabrac trzeba albo dac sobie bezdetki lub sealant wlac do detek. Jak jest kamieniscie to koło 25-30psi, jak nie to nawet koło 16 zejde na bezdetkach, a lekko nie jezdze. Co prawda przez zapomnienie o podbiciu cisnienia na kamole juz jedna opone rozwalilem ale to moja wina.
ODPOWIEDZ