Coś do hamowania ;) ?

Nef
Kontakt:

Coś do hamowania ;) ?

Post autor: Nef »

Witam

Mam pytanie odnośnie hamulców Avid, mianowicie jakie różnice są pomiedzy poszczególnymi modelami hamulca Avid Juicy 3/5/7 ? Czy bardzo rózna sie siła hamowania?

Pozrd.
[b][url]http://www.freeriders.slupsk.pl[/url][/b]
chessmaster
Kontakt:

Post autor: chessmaster »

Różnica między 5 a 7 to pokrętło dzięki któremu możesz sobie ustawić moment w hamowania, między 5 a 3 to generalnie musi być coś w budowie, ponieważ 3 mają gorsze recenzje, uważane są za słabsze hamulce, no i klamka i zacisk inaczej wygląda od 5 (niektórzy sadzą że mają taką samą budowę jak stare czarne j5) Niektóre wersje w j3 nie mają odkręcanej obejmy na dwie śruby, iektóre mają, a w j5 już wszystkie mają. Ja mam juicy 5 i polecam, zero problemów, przy tarczy 185 wystarczająca siła żeby podrzucić me dupsko do góry (nawet jak siedzę za siodłem). Ale w dzisiejszych czasach wybrałbym coś z oro lub elixir. W avidach wkurzające są te gumowe klamki (przewody).
greenman
Kontakt:

Post autor: greenman »

dokładnie tak jak chessmaster powiedział, juicy 3 08' od juicy 5 08' róznia sie konstrukcja zacisków oraz troche budowa klamek. Mam juicy 3 na tyle i siła jest wystarczajaca a juicy 5 mi na przód tez wystarcza, wczesniej miałem juicy 7 ale uszkodzilo sie pokretlo regulacji przez co jakos smiesznie to hamowalo.
www.pinkbike.com/photo/3993305/ :)
kaczor928
Kontakt:

Post autor: kaczor928 »

I róznią się także wagą :)
http://www.pinkbike.com/photo/3710126/ <-ridee!
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

www.sram.com bądź wersja polska u dystrybutora www.harfa-harryson.com.pl
azondh
Kontakt:

Post autor: azondh »

co do 3 5 i 7 trójki jak mozna zaóważyc sa mątowane raczej w rowerach mtb itp hamulce sa słabsze od 5 i 7 różnia sie troche budową i wagą nie maja rególacji hamuja dobrze tylko przy nie wielkich prędkościach co do 5 i 7 to zalezy od roczników raczej siła hamowania taka sama choc jednak to pokretło w 7 coś daje jakoś inaczej klamka łapie i działa .. i oczywiscie fajna wygoda kazdy sobie ustawia ja pod swoje paluchy ogólnie wole wziaśc lekko używane 7 w cenie np nowych piątek ...
SPRZEDAM NORCO A LINE / TURNER DHR /
Wronek
Kontakt:

Post autor: Wronek »

Z tego co się orientuje to czym wyższy juicy tym trochę lepiej hamuje
terefere
Kontakt:

Post autor: terefere »

a aby nie tworzyć nowego tematu mam pytanie. Jestem zainteresowany kupnem hamulców shimano saint za 550 zł z allegro. Nie wiem teraz czy się opłaca czy może wziąć jakiegoś strokera ale nie wiem za to jakie mają opinie. Ceno za hamulce p+t ma wynosić maksymalnie 600 zł. Pozdrawiam
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

5 od 7 różni się regulacją wychylenia klamki. 3 od 5 bodajże ilością tłoczków, lub ich średnicą (nie pamiętam). Wiadomo że im wyżej tym lepiej.
terefere Saint.
azondh
Kontakt:

Post autor: azondh »

johnyk 3 , 5 , i 7 maja taką sama ilośc tłoczków pomyliło ci sie z code ... co do hamulców sainta nie poradzisz sobie tak łatwo z serwisem nie wiem gdzie z tym robia czy w gregorio czy gdzies ...
SPRZEDAM NORCO A LINE / TURNER DHR /
Mameb
Kontakt:

Post autor: Mameb »

tereferemiałem przyjemność jazdy na strokerach i ich praca nie przypadła mi do gustu... wole avidy. Co do sainta to nie mam pojescia, bo nie jezdzilem na nim, ale shimano 555/535 fajnie chodzily, wiec saint pewnie bedzie porownywalny/jeszcze lepszy :)
Pozdrawiam, Mameb
czarek0223
Kontakt:

Post autor: czarek0223 »

Koledzy powyzej wszystko opisali...jak pozbierasz informacje od kazdego uzytkownika w tym poscie, to bedziesz wiedzial :)

Jako, ze bardzo denerwuja mnie takie przypadki, musze to napisac.
Dziwie sie, ze admini nie zauwazyli...
Nefie ze Słupska, robisz lekki śmietnik na forum. Najpierw zakladasz temat o niedzialajacej deorce (wujek google nie pomogl?), potem zakladasz temat o hamulcach, nikt ci nie odpisuje, wiec zakladasz jeszcze jeden(ten) az tu ci odpisuja. Wszystkie wiadomosci jakie chcesz wiedziec byly juz na tym(i nie tylko na tym) forum, wiec moglbys uzyc szukajki, a pytac jesli naprawde jest to konieczne.
Przed chwila szukalem sobie informacji na temat avida juicy carbon i wyskoczylo mi wyszukiwarce cala masa tematow i porownan juicy.
Prosze Cie badz cierpliwy i sprawdz sobie najpierw a pozniej pytaj. Przepraszam za offtopic.
pozdrawiam

PS: azondh - popracuj "troche" nad bledami (zaóważyc, mątowane, rególacji,wziaśc) :):):) pozdro
ODPOWIEDZ