Stroker Trail - problem z odpowietrzaniem? (nowy problem)

ugabanda
Kontakt:

Stroker Trail - problem z odpowietrzaniem? (nowy problem)

Post autor: ugabanda »

witajcie

moze uznacie mnie za gupka, ale nie moge odpowietrzyc w/w hamulca (w sieci kraza plotki ze to najlatwiejszy do odpowietrzania hamulec).

[...] PATRZ OSTATNI POST [...]

pozdro for all

P.S.
Moze kogos zainteresuje przekroj klamki Strokera - http://www.bikeaction.pl/binary/hayes_s ... lamka1.jpg
ugabanda
Kontakt:

Panowie... nikt go jeszcze nie odpowietrzał? (a moze jednak... w jaki sposob?)
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Nie odpowietrzałem tego hampla ale jest pewnie tak jak ze wszystkimi innymi...

Jak pompujesz płyn od strony zacisku hamulca i ładnie płyn wychodzi klamką to robisz wszystko dobrze... Weź popukaj w przewód zacisk i klamkę może powietrze wtedy wyjdzie. Szybko machaj klamką, Czasem zostaw zaciśniętą do końca i pompuj. Weź też przetaczając płyn umieszczaj zacisk w różnych pozycjach. No i klamka musi być wyżej od zacisku i przewód najlepiej jak by zwisał pionowo w dół. A i rozepchnij tłoczki i wsadź coś tam podczas odpowietrzania żeby się nie zaciskały. Jeśli Ci mino to nie działa to może to oznaczać ze masz pęknięty przewód. Płyn dostaje się pod tą kewlarową osłonkę. Weź zobacz czy gdzieś przewód nie puchnie.

No tak w sumie to jeszcze nie zaciskaj klamki " na sucho" bo się zapowietrza wtedy właśnie. Odpowietrz, wsadź klocki, wsadź w to tarcze i wtedy zaciśnij. :)

Zbiorniczek jest po to, że jak hamujesz i zwiększa się temperatura to zwiększa się objętość płynu. No i zbiorniczej jest po to żeby ta "dodatkowa" ilość płynu się gdzieś zmieściła. Jak by go nie było klocki same by się zaciskały na tarczy ;)
ugabanda
Kontakt:

Dzieki wielkie.

A może zle zamontowałem przewod po ucieciu? W rowerowym dostałem "oliwke" wraz z taką "pałeczka" malutka - facet mowil, ze to od shimano, ale bedzie dzialac z hayesem. Oliwke nalozylem na koniec przewodu, do srodka wcisnalem "paleczke" (dobrze?) i wlozylem do klamki. Następnie zakrecilem te srube trzymajaca przewod... ale ona strasznie ciezko sie krecila, nie dokrecilem do konca - powinienem (na hama w tym przypadku)?
Watpie zeby to przewod byl przerwany (nowka w koncu), ale sprawdze. Jeszcze raz dzieki za odpowiedz
Moskit
Kontakt:

Taa shimanoska oliwka pasuje sam taką mam ;) musisz to wkręcić mocno ale z wyczuciem... Weź to wykręć i zobacz jak się ta oliwka zacisnęła na przewodzie. Jak jest ładnie ciasno to ok, a jak luźna to skręć mocniej tak żeby się już bardziej nie dało. To idzie ciężko ale w końcu się dalej po prostu nie da.

Tu masz na fotce jak ma wyglądać ta oliwka z tą rurką ;)

http://erowerowy.pl/media/catalog/produ ... 59_1_1.jpg
bike86
Kontakt:

Post autor: bike86 »

Moskit czyli do hayesa (hfx) mozna zakładac przewody od shimano?
Moskit
Kontakt:

Czy przewody można... Pewnie, że można ;). Co prawda Hayesa zalewa się DOTem, który rozpuszcza uszczelki shimano(zalewanego olejem mineralnym). Ale to tylko uszczelki. Sam przewód będzie działał. Kumpel tak ma, Hujes MAG z przewodem od Shitmano. A ja z kolei mam jeszcze inny przewód sam nie wiem od czego kumpel mi załatwił. Problem w tym że jest trochę miękki... ale działa.
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

ja jutubie jest ladna instrukcja jak owego hujesa odpowietrzyc :)

ugabanda
Kontakt:

Da__FreaK pisze:ja jutubie jest ladna instrukcja jak owego hujesa odpowietrzyc
No wiem, robie mniej wiecej tak jak ona pokazuje ale ciagle jest powietrze.
Jeszcze dzisiaj sprubuje i sprawdze czy aby wszystko szczelne.

A co to za roznica, czy zaciskam klocki na tarczy czy "luzem" wciskam klamke (ta tyle lekko zeby te tloczki za bardzo sie nie zblizyly)?
Moskit
Kontakt:

Może i jak tylko lekko naciskasz to nic się nie dzieje ale lepiej tak nie rób...
A w szczelinę w zacisku(bez klocków) mieści się idealnie klamerka od prania więc możesz ją wsadzić podczas odpowietrzania.
ugabanda
Kontakt:

...
ugabanda
Kontakt:

...
ugabanda
Kontakt:

...
ugabanda
Kontakt:

ok, podejrzewam ze to nie powietrze (dluugie godziny odpowietrzania, zero babelkow)

swiezo odpowietrzony, przykrecam zacisk do adaptera. naciskam klamke raz - dochodzi do konca, nie za szybko odbija. Naciskam klamke drugi raz - ugina sie jakies dwa, trzy centymetry (normalny skok klamki), ale dosc powoli wraca (wydaje mi sie ze nie do konca). Naciskam po raz trzeci - to samo (z tym ze troche mniej sie ugiela). Teraz widze, klamka jest "luzna" w jakiiejs 1/5 skoku. Dlaczego? To objawy odpowietrzania, ale nie wierze ze tam gdzies moze byc powietrze. Co moze byc nie tak?
Moze cos z hamulcem... jesli tak, to co to moze byc - ktora czesc wymienic? Szczescie ze hayesy maja duzo czesci zamiennych...

P.S.
tylni odpowietrzylem bez problemow, chodzi jak zloto
akSiorek
Kontakt:

Post autor: akSiorek »

edytuj posty ;). proponuje wszystko rozebrać.. zacząć od nowa. !
ODPOWIEDZ