Witam!
Chciałbym kupić jakąś kamerę HD z twardym dyskiem. Cena do ok 3500, ale jak wiadomo, im mniej tym lepiej.
Myślałem nad czymś takim http://allegro.pl/item575990734_sony_hd ... s_24h.html , ale nie mogę się nigdzie doszukać opinii na jej temat. Generalnie takie funkcje, jak GPS, zapisujący miejsce wykonania zdjęcia, kompletnie mnie nie interesują, bo i tak nie będę z nich nigdy korzystał. Zależy mi na jak najlepszej jakości obrazu, a i dźwięk nie powinien być najgorszy.
Mam nadzieję, że mimo, iż jest to forum rowerowe, doczekam się paru cennych wypowiedzi :D
Kamera HD z HDD
Kamera którą zaproponowałaś jest dobra lale sądzę że w przypadku Full HD nie musisz iść w stronę maksymalnej miniaturyzacji. Generalnie im większy i jaśniejszy obraz tym film będzie lepiej wyglądał a Full HD przy takiej małej optyce może być trochę pogorszony jakościowo. Jesli masz wystarczająco potężny komputer by montować materiał HD to zyczę powodzenia w filmowaniu.
Komputer da radę, bo pod tym kątem ostatnio go trochę modyfikowałem... Najśmieszniejsze jest to, że profesjonalny sony vegas ma mniejsze wymagania od amatorskiego pinnacla, ale to już świadczy tylko o jakości programu i włożonej pracy podczas jego pisania.
Co do samej kamery, to na miniaturyzacji mi nie zależy, ale chodzi mi o to, żeby nagrywała obraz na twardy dysk (uraz do kaset, po spotkaniu z formatem mmv), a chyba wszystkie tego typu kamery uległy miniaturyzacji.
Ostateczny wybór padnie chyba na tą http://allegro.pl/item574863503_nowa_so ... aniej.html . Cenowo tyle samo, bez zbędnego GPS'u, ale za to ze znacznie większą liczbą efektywnych pikseli.
Co do samej kamery, to na miniaturyzacji mi nie zależy, ale chodzi mi o to, żeby nagrywała obraz na twardy dysk (uraz do kaset, po spotkaniu z formatem mmv), a chyba wszystkie tego typu kamery uległy miniaturyzacji.
Ostateczny wybór padnie chyba na tą http://allegro.pl/item574863503_nowa_so ... aniej.html . Cenowo tyle samo, bez zbędnego GPS'u, ale za to ze znacznie większą liczbą efektywnych pikseli.
Nie wiem jak to teraz wygląda (wypadłem z tematu) ale wtedy kiedy ja kupowałem kamerę to kamery HDD miały słabszą jakość obrazu niż DV. Wynikało to z kompresji, która odbywała się na żywo i nie zawsze była to dobrze zrobiona kompresja. Reasumując - kamera DV o podobnych parametrach co kamera HDD miała lepszą końcową jakość obrazu. Napisałem to tylko dla ostrzeżenia bo zapewne procesory w kamerach jak i inne pierdółki są teraz na zupełne innym poziomie i kompresja nie jest dla nich problemem.
S: NOWE Tarcze Avid G3 160mm przód i tył
Kamery HDD tak jak DVD miały gorszą jakość ponieważ dyski nie były duże a płyty (dalej) mają pojemność z 1,5GB. Gdyby kompresja nie odbywała się na bieżąco to format AVI (standardowy dla kasetek mini DV) zapełniłby taką płytkę po około 9 minutach nagrania. Kar01 musisz pamiętać że Full HD także jest na bieżąco kompresowany w chyba każdej kamerze. Pomimo kompresji materiał zajmuje ogromne ilości miejsca. Nieskompresowany Full HD trzeba by pchać na dyski 1TB minimum. Co do komputera to Full HD będzie ciężko montować na komputerze z mniejszą ilością ramu niż 4GB. A procesor rzędu C2D E8200 potrafi się szybko zadusić.
HD ready (bo tak się nazywa nie pełne HD) odtworzy każdy komputer nawet notebooki nie mają z tym problemów. To tylko trochę większa rozdzielczość niecałe 2x ponad zwykłe DVD. Niemniej montować HD ready jest znacznie łatwiej. Format wyjściowy zmieści się na zwykłe płytki DVD a sam materiał nie obciąża aż tak komputera. Jeśli poważnie myślisz o Full HD to zakładam że posiadasz taki monitor 22 cale albo 24. Także w przypadku Full musisz wiedzieć że bez nagrywarki bluray nie ma sensu zajmować się taką rozdzielczością. Posiadam film rowerowy Evolution PL HD i to jest właśnie HD ready a więc 1280x720 pikseli. Wygląda naprawdę czysto i ostro.