Regulacja Avida BB7

bronello
Kontakt:

Regulacja Avida BB7

Post autor: bronello »

ahoj to znowu ja wczoraj postanowiłem przygotować hamulec tylni i jakoś nie mogę go do końca wyregulować bo jak zakręce kołem to puka mniej więcej raz na obrót koła hamulec jest nowy więc wykluczam krzywą tarcze kręciłem tymi pokrętłami i nie mogę trafić. Jak to najlepiej zrobić dopowiem że wspomagałem się filmikami sramtech na youtube ale tam wszystko po angielsku więc tylko obraz do mnie przemawiał
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Zastanów się przez moment, skoro zacisk jest nierchomy i jak to określiłeś "puka" tylko raz na jeden obrót a nie trze cały czas to znaczy, ze albo krzywa jest tarcza albo jeśli rzeczywiście stuka a nie dzwoni (bo jeśli klocki ocierają o tarczę to nie ma typowego puknięcia tylko brzęk taki ja przy pstryknieciu palcem w tarczę) to coś masz z łożyskami w piaście a nie z hamulcem.
bronello
Kontakt:

łożyska w piaście raczej wykluczam bo nie stwierdziłem brzdękania bez hamulca może to ta tarcza? a może źle wyregulowałem bo hamulec jest nowy chyba że jest możliwość zgięcia tarczy podczas nieprawidłowego montażu?
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Podczas montażu to nie, ale czasem (jak naprawdę mas pecha) można trafić od nowości krzywą tarczę. Najłatwiej to sprawdzisz zakręcając kołem i sprawdzając czy tarcza nie chodzi na boki względem zacisku.

Jest jeszcze jedna moliwość jeśli nie jest to brzęk a stukot - jeśli to jest taka najzwyklejsza tarcza Avida (falowana) i masz adapter dobrany "na styk" to możliwe,że któryś z garbów haczy leciutko o zacisk. musiałbyś odkręcić zacisk i dać dłużse tulejki albo jakieś podkładki pod nie.

Jeśli tarcza jest krzywa to jeszcze nie koniec świata, można ją wyprostować.
bronello
Kontakt:

to jednak tak jak diagnozujesz ten stukot
street-fighter
Kontakt:

Post autor: street-fighter »

a kolo chodzi idealnie bez centry?;p
przykrec mocno adapter, hampel - adapter odkrec troszke, zacisnij calkiem hampla na tarczy i dokrec hampla do adaptera, wtedy powinien sie dobrze ustawic, i nastepnie przygladasz sie gdzie bije i regulujesz. Ja sie bawilem z 2 dni zeby dobrze bb5 ustawic ale sie udalo :)
To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]
ODPOWIEDZ