Regulacja Avida BB7
Regulacja Avida BB7
ahoj to znowu ja wczoraj postanowiłem przygotować hamulec tylni i jakoś nie mogę go do końca wyregulować bo jak zakręce kołem to puka mniej więcej raz na obrót koła hamulec jest nowy więc wykluczam krzywą tarcze kręciłem tymi pokrętłami i nie mogę trafić. Jak to najlepiej zrobić dopowiem że wspomagałem się filmikami sramtech na youtube ale tam wszystko po angielsku więc tylko obraz do mnie przemawiał
Zastanów się przez moment, skoro zacisk jest nierchomy i jak to określiłeś "puka" tylko raz na jeden obrót a nie trze cały czas to znaczy, ze albo krzywa jest tarcza albo jeśli rzeczywiście stuka a nie dzwoni (bo jeśli klocki ocierają o tarczę to nie ma typowego puknięcia tylko brzęk taki ja przy pstryknieciu palcem w tarczę) to coś masz z łożyskami w piaście a nie z hamulcem.
Podczas montażu to nie, ale czasem (jak naprawdę mas pecha) można trafić od nowości krzywą tarczę. Najłatwiej to sprawdzisz zakręcając kołem i sprawdzając czy tarcza nie chodzi na boki względem zacisku.
Jest jeszcze jedna moliwość jeśli nie jest to brzęk a stukot - jeśli to jest taka najzwyklejsza tarcza Avida (falowana) i masz adapter dobrany "na styk" to możliwe,że któryś z garbów haczy leciutko o zacisk. musiałbyś odkręcić zacisk i dać dłużse tulejki albo jakieś podkładki pod nie.
Jeśli tarcza jest krzywa to jeszcze nie koniec świata, można ją wyprostować.
Jest jeszcze jedna moliwość jeśli nie jest to brzęk a stukot - jeśli to jest taka najzwyklejsza tarcza Avida (falowana) i masz adapter dobrany "na styk" to możliwe,że któryś z garbów haczy leciutko o zacisk. musiałbyś odkręcić zacisk i dać dłużse tulejki albo jakieś podkładki pod nie.
Jeśli tarcza jest krzywa to jeszcze nie koniec świata, można ją wyprostować.
-
- Kontakt:
a kolo chodzi idealnie bez centry?;p
przykrec mocno adapter, hampel - adapter odkrec troszke, zacisnij calkiem hampla na tarczy i dokrec hampla do adaptera, wtedy powinien sie dobrze ustawic, i nastepnie przygladasz sie gdzie bije i regulujesz. Ja sie bawilem z 2 dni zeby dobrze bb5 ustawic ale sie udalo
przykrec mocno adapter, hampel - adapter odkrec troszke, zacisnij calkiem hampla na tarczy i dokrec hampla do adaptera, wtedy powinien sie dobrze ustawic, i nastepnie przygladasz sie gdzie bije i regulujesz. Ja sie bawilem z 2 dni zeby dobrze bb5 ustawic ale sie udalo

To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]