Koła Dirt/street

KilofeQ
Kontakt:

Koła Dirt/street

Post autor: KilofeQ »

Witam!!!
Zacznę od tego, że jestem początkującym riderem, więc proszę o wyrozumiałość. Druga rzecz, wiem, że było wiele takich tematów, jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
To przejdźmy do rzeczy. Jestem na kupnie kół (przód/tył) do dirt/street. Niestety nie orientuję się co będzie dla mnie najlepszą perspektywą. Prosiłbym o wszelkie rady i podpowiedzi. Na kupno mam przeznaczone ok 300zl. Aha i piasty pod tarcze.
Z góry dzięki.
PozdR ;)
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Za 300zł to raczej nad używkami trzeba myśleć. Napisz ile ważysz i czy przód 9mm a tył 10x135mm rozumiem i przód też musi być pod tarcze? Bo osobiście uważam, że hamulec na przodzie zbędny i w takim przypadku przodu szukałbym coś na zasadzie: Novatec 751SB (vel Dartmoor S-drive) a nówki czasami po 40zł można znaleźć do tego Dartmoor Abstract albo Trixie bo Abstractów już nie ma i do tego jakieś szpryszki. Tył raczej będziesz skazany na NS SS a obręczy szukałbym Fortressa. Set dość popularny więc z używkami nie powinno być problemów. Więc myślę, że jak się postarasz to taki komplet do 300zł znajdziesz.
KilofeQ
Kontakt:

Jesli chodzi o wagę to 65kg. Sory za glupie pytanie, ale co miales na mysli piszac wymiary 9mm itd.
PozdR
Bombell
Kontakt:

O średnice osi przedniej piasty, 9/10mm to tzw. zwykła oś najbardziej popularna.
KilofeQ
Kontakt:

Tak tak normalna oś.
Mam jeszcze jedno pytanko :) Jaki rozmiar bedzie najlepszy?? Wydaje mi sie ze 26' ale nie jestem pewien. Na rowerku bede rowniez jezdzil lekkie DH.
PozdR
bottle
Kontakt:

Post autor: bottle »

Jeżeli DH to 26' bo lepszy kąt najazdu na przeszkodę, powiedz jaki masz sprzęt (rama i amortyzator), bo widzę, że nie jesteś zdecydowany, więc dobierzemy co będzie bardziej do framesetu pasowało.

A tak na przyszłość nie pisz następnej wiadomości tylko edytuj poprzednią bo tu za takie rzeczy można zostać "delikatnie" upomnianym przez niektórych użytkowników:P
KilofeQ
Kontakt:

Jesli chodzi o sprzet to nie jest za dobry gdyz zaczynam przygode z tym sportem i fundusze nie pozwalaja mi na cos lepszego. Do rzeczy. Rama Ballistic Dual i amor poczciwe Duro :)
PozdR
bottle
Kontakt:

Hmm.. a co Cię bardziej bawi: szybka jazda po trasach czy skakanie i triki?? Bezpieczniej będzie 26' brać, bo da radę i w Street i DH, natomiast 24' (przód i tył) w DH nie widzę...
S: NS Radiator, NS Bad Mama, NS Roller 9mm, Hayes Nine (części), Kaseta Alivio
KilofeQ
Kontakt:

No bardziej mnie ciagnie w strone DH ;) I wlasnie szukam jakiegos seciku ale wiekszosc kurcze 24'. No ale dzieki za rade ;] jak cos znajde bede pisac
PozdR
bottle
Kontakt:

Zawsze możesz składać, jak Ci się uda to wyjdzie Ci to taniej chociaż niekoniecznie...
KilofeQ
Kontakt:

Tylko własnie niewiem jak to jest z uzywkami. Bo ja raczej cos w ta strone ze wzgledu na koszty. A i jeszcze pytanie co do piasty. Czy tak jak pisal Bombell tyl raczej Ns SS?? Czy jest jakas tansza perspektywa??
bottle
Kontakt:

SS= Single Speed czyli masz jedną zębatkę (jak w BMX'ie) bez opcji wsadzenia kasety wielorzędowej, przydatne w dirt/street.
Ja uważam, że piasty możesz kupić używane a obręcze nowe... Prędzej posypią się obręcze niż piasty. Np mam koło Shimano 525 (na kulkach!!) i obręcz SunRims S-type. Piasta się kręci ok a Stype pęka w 3 miejscach... Za obręcze dasz po 80 PLN (DM24 26' chodzą po 80PLN a jak chcesz lżejsze to Sun Rims Single Track też po 80PLN) w ten sposób zostaje Ci 140PLN na piasty i szprychy plus zaplecenie. Moim zdaniem się zmieścisz. :wink:
P.S. Zaglądnij proszę do swojej skrzynki na DH-zone:) (na lewo od napisu "Wyloguj[KilofeQ]")
Bombell
Kontakt:

No ale skoro bardziej cię ciągnie w stronę Dh to single speed raczej odpada. Więc piasta jak ma być tania i dobra to Novatec NT DO 42 SB a przód raczej z mocowaniem więc może NT DO 41 SB. Komplet znajdziesz w okolicach 170-180zł.
Co do obręczy to DM24 chodź sprawdzone do cięższych zastosowań można coś lepszego kupić.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

jak na poczatek to bym zainwestowal w mocniejsze obrecze, typu double track, s-type itp. a piasty tylko novateca na maszynach w tej cenie. kulek nie bierz bo to syf, szczegolnie shimano. u mnie w xc po roku przebiegu jest znaczny luz i bebenek lata na wszystkie strony
Kacz_?
Kontakt:

Post autor: Kacz_? »

ja się podłącze do tematu.
chciałem się właśnie was poradzić jakie obręcze na dirt/street ? obecnie mam dartmoor blizard, a to są kloce, ja szukam czegoś lżejszego. mój fundusz to 200 zł.
KilofeQ
Kontakt:

Witam!!!
Wedlug Waszych rad poszedlem w strone mocniejszego kola :) Natrafilem 5 min temu na okazje i bezzwlocznie kupilem. Otoz za 160zl (z przesylka) zakupilem kolo Double Track+Ns Coaster+DT Champion :D Wydaje mi sie ze dobra cena. Oto link z aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=615491275
bottle
Kontakt:

Double Track jest ok, ale też muszę kupić koło na tył i ludzie mówią że zwykłe coastery się sypią... Zauważ że ten ma już luz. Ja tam kupię coaster pro podobno lepszy o wiele, no i dość lekki...
Bombell
Kontakt:

Za 160 bez szału no i przy Twojej wadzę DT raczej zbędny. No i jak mówią Coaster to tylko 2 maszyny a ten już z luzem na bębenku więc czasy świetności ma już za sobą no i jeszcze z małą centrą i sprzedający z negatywem :) Trzeb było się targować albo szukać czegoś lżejszego na Novatecu.
bottle Jak coś zawsze możesz kupić Novateca NT-D812SB, teoretycznie to samo co Coaster Pro tyle, że na szybkozamykacz zamiast Bolt-onów ale zawsze trochę tańszy.
bottle
Kontakt:

Dzięki za radę:) Zapomniałem, że mi taką chyba proponowałeś w moim topicu, a z kasą teraz cienko więc dzięki za przypomnienie:)

Ale ale....
http://www.rowerowy.com/czesci/piasty/novatec812
http://www.ambike.pl/p/pl/226/piasta+ns ... r+pro.html

Cena identyczna a waga dość się różni....
ODPOWIEDZ