Witam!!!
Zacznę od tego, że jestem początkującym riderem, więc proszę o wyrozumiałość. Druga rzecz, wiem, że było wiele takich tematów, jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
To przejdźmy do rzeczy. Jestem na kupnie kół (przód/tył) do dirt/street. Niestety nie orientuję się co będzie dla mnie najlepszą perspektywą. Prosiłbym o wszelkie rady i podpowiedzi. Na kupno mam przeznaczone ok 300zl. Aha i piasty pod tarcze.
Z góry dzięki.
PozdR
Za 300zł to raczej nad używkami trzeba myśleć. Napisz ile ważysz i czy przód 9mm a tył 10x135mm rozumiem i przód też musi być pod tarcze? Bo osobiście uważam, że hamulec na przodzie zbędny i w takim przypadku przodu szukałbym coś na zasadzie: Novatec 751SB (vel Dartmoor S-drive) a nówki czasami po 40zł można znaleźć do tego Dartmoor Abstract albo Trixie bo Abstractów już nie ma i do tego jakieś szpryszki. Tył raczej będziesz skazany na NS SS a obręczy szukałbym Fortressa. Set dość popularny więc z używkami nie powinno być problemów. Więc myślę, że jak się postarasz to taki komplet do 300zł znajdziesz.
Tak tak normalna oś.
Mam jeszcze jedno pytanko Jaki rozmiar bedzie najlepszy?? Wydaje mi sie ze 26' ale nie jestem pewien. Na rowerku bede rowniez jezdzil lekkie DH.
PozdR
Jeżeli DH to 26' bo lepszy kąt najazdu na przeszkodę, powiedz jaki masz sprzęt (rama i amortyzator), bo widzę, że nie jesteś zdecydowany, więc dobierzemy co będzie bardziej do framesetu pasowało.
A tak na przyszłość nie pisz następnej wiadomości tylko edytuj poprzednią bo tu za takie rzeczy można zostać "delikatnie" upomnianym przez niektórych użytkowników:P
Jesli chodzi o sprzet to nie jest za dobry gdyz zaczynam przygode z tym sportem i fundusze nie pozwalaja mi na cos lepszego. Do rzeczy. Rama Ballistic Dual i amor poczciwe Duro
PozdR
Hmm.. a co Cię bardziej bawi: szybka jazda po trasach czy skakanie i triki?? Bezpieczniej będzie 26' brać, bo da radę i w Street i DH, natomiast 24' (przód i tył) w DH nie widzę...
S: NS Radiator, NS Bad Mama, NS Roller 9mm, Hayes Nine (części), Kaseta Alivio
No bardziej mnie ciagnie w strone DH I wlasnie szukam jakiegos seciku ale wiekszosc kurcze 24'. No ale dzieki za rade ;] jak cos znajde bede pisac
PozdR
Tylko własnie niewiem jak to jest z uzywkami. Bo ja raczej cos w ta strone ze wzgledu na koszty. A i jeszcze pytanie co do piasty. Czy tak jak pisal Bombell tyl raczej Ns SS?? Czy jest jakas tansza perspektywa??
SS= Single Speed czyli masz jedną zębatkę (jak w BMX'ie) bez opcji wsadzenia kasety wielorzędowej, przydatne w dirt/street.
Ja uważam, że piasty możesz kupić używane a obręcze nowe... Prędzej posypią się obręcze niż piasty. Np mam koło Shimano 525 (na kulkach!!) i obręcz SunRims S-type. Piasta się kręci ok a Stype pęka w 3 miejscach... Za obręcze dasz po 80 PLN (DM24 26' chodzą po 80PLN a jak chcesz lżejsze to Sun Rims Single Track też po 80PLN) w ten sposób zostaje Ci 140PLN na piasty i szprychy plus zaplecenie. Moim zdaniem się zmieścisz.
P.S. Zaglądnij proszę do swojej skrzynki na DH-zone:) (na lewo od napisu "Wyloguj[KilofeQ]")
No ale skoro bardziej cię ciągnie w stronę Dh to single speed raczej odpada. Więc piasta jak ma być tania i dobra to Novatec NT DO 42 SB a przód raczej z mocowaniem więc może NT DO 41 SB. Komplet znajdziesz w okolicach 170-180zł.
Co do obręczy to DM24 chodź sprawdzone do cięższych zastosowań można coś lepszego kupić.
jak na poczatek to bym zainwestowal w mocniejsze obrecze, typu double track, s-type itp. a piasty tylko novateca na maszynach w tej cenie. kulek nie bierz bo to syf, szczegolnie shimano. u mnie w xc po roku przebiegu jest znaczny luz i bebenek lata na wszystkie strony
ja się podłącze do tematu.
chciałem się właśnie was poradzić jakie obręcze na dirt/street ? obecnie mam dartmoor blizard, a to są kloce, ja szukam czegoś lżejszego. mój fundusz to 200 zł.
Witam!!!
Wedlug Waszych rad poszedlem w strone mocniejszego kola Natrafilem 5 min temu na okazje i bezzwlocznie kupilem. Otoz za 160zl (z przesylka) zakupilem kolo Double Track+Ns Coaster+DT Champion Wydaje mi sie ze dobra cena. Oto link z aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=615491275
Double Track jest ok, ale też muszę kupić koło na tył i ludzie mówią że zwykłe coastery się sypią... Zauważ że ten ma już luz. Ja tam kupię coaster pro podobno lepszy o wiele, no i dość lekki...
S: NS Radiator, NS Bad Mama, NS Roller 9mm, Hayes Nine (części), Kaseta Alivio
Za 160 bez szału no i przy Twojej wadzę DT raczej zbędny. No i jak mówią Coaster to tylko 2 maszyny a ten już z luzem na bębenku więc czasy świetności ma już za sobą no i jeszcze z małą centrą i sprzedający z negatywem Trzeb było się targować albo szukać czegoś lżejszego na Novatecu. bottle Jak coś zawsze możesz kupić Novateca NT-D812SB, teoretycznie to samo co Coaster Pro tyle, że na szybkozamykacz zamiast Bolt-onów ale zawsze trochę tańszy.