Jaka zębatka na przód?

Ethrin
Kontakt:

Jaka zębatka na przód?

Post autor: Ethrin »

Witam, dopiero co złożyłem mój pierwszy "profesjonalny" rower do streetu, napęd SS na systemie BMX. Nie znając firm robiących zębatki zaufałem na ślepo "naszemu" dartmoor'owi (grah!) i kupiłem od nich zębatkę BMX 25 zębów, po dosłownie 3 wyjściach widać jak łańcuch powybierał zęby a ja po każdej jeździe dostaję takich luzów na łańcuchu że brak mi słów. Na domiar złego poobijałem sobię nową ramkę łańcuchem i mam odpryski lakieru. :/

Poradźcie mi jakąś dobrą zębatkę na przód 25 zębów w standardzie BMX, w którą łańcuch nie będzie wchodził jak w masło. :D

Czekam niecierpliwie na propozycje bo bym pojeździł bo pogoda zacna za oknem już na całego. :D
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Spytaj na bike action, tam dużo streetowców jest.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Ethrin Budżet?
Ze starym Zulu faktycznie były problemy. Pękał, wyrabiał się otwór na śrubę, łamały zęby ale w modelu 09 zmienili materiał więc powinno być lepiej.
Ethrin
Kontakt:

No ja mam model 09. Byłem dosłownie 3 razy na rowerze bez katowania i widać gołym okiem wyrobione zęby.

Budżet... hmm wolę wydać więcej i nie mieć takiego problemu. Widziałem ceny w granicach 100-170... im mniej tym lepiej ale nie kosztem jakości. Myślę że ze 120 jestem w stanie wydać ale jeśli dodatkowe 10 zł ma zwiększyć wytrzymałość to dołożę.
Bombell
Kontakt:

Tak z ciekawości chciałbym foto zobaczyć. A to, że łańcuch się luzuje to normalne bo się rozciąga. Powiedz może jaki masz. Bo naprawdę nie sądzę, żeby zęby ci się wyrobiły po 3 jazdach.
Ze sprocketów od Siebie mogę polecić Primo Analog bo śmigam i zero problemów a dość lekka. Tyle, że ja kupiłem głównie dlatego, ze ma ząbki na offsecie. Z tanich klasyków to WTP Fivestar. Kumpel ma ją od kumpla, używana dość długo a wyczyścisz ze smaru to ząbki jak nowe.
Ethrin
Kontakt:

Łańcuch sprawdzałem "przymiarem" u siebie w warsztacie i jest dobry, chociaż to też dartmoorowski. :/ A na zębatce gołym okiem widać podebrane zęby. Ale chyba nie powinien się luzować aż tak że obija ramę?

Postaram się zrobić foto ale nie wiem czy będzie widać.
Bombell
Kontakt:

Ethrin pisze:to też dartmoorowski.
No i tu chyba problem leży bo na przykładzie Verta czyli Yabana wiem jak one potrafią się rozciągać. A tym bardziej jak masz go nowego. Dobrze napniesz 2-3 jazdki i wisi. Tak na początku to wygląda potem gdy przestaję się rozciągać to zaczyna pękać :)
No chyba, że problem gdzie indziej leży.
Może masz łańcuch 3/32? Albo kiepsko naciągasz?
ODPOWIEDZ