Witam, dopiero co złożyłem mój pierwszy "profesjonalny" rower do streetu, napęd SS na systemie BMX. Nie znając firm robiących zębatki zaufałem na ślepo "naszemu" dartmoor'owi (grah!) i kupiłem od nich zębatkę BMX 25 zębów, po dosłownie 3 wyjściach widać jak łańcuch powybierał zęby a ja po każdej jeździe dostaję takich luzów na łańcuchu że brak mi słów. Na domiar złego poobijałem sobię nową ramkę łańcuchem i mam odpryski lakieru. :/
Poradźcie mi jakąś dobrą zębatkę na przód 25 zębów w standardzie BMX, w którą łańcuch nie będzie wchodził jak w masło.
Czekam niecierpliwie na propozycje bo bym pojeździł bo pogoda zacna za oknem już na całego.
Ethrin Budżet?
Ze starym Zulu faktycznie były problemy. Pękał, wyrabiał się otwór na śrubę, łamały zęby ale w modelu 09 zmienili materiał więc powinno być lepiej.
No ja mam model 09. Byłem dosłownie 3 razy na rowerze bez katowania i widać gołym okiem wyrobione zęby.
Budżet... hmm wolę wydać więcej i nie mieć takiego problemu. Widziałem ceny w granicach 100-170... im mniej tym lepiej ale nie kosztem jakości. Myślę że ze 120 jestem w stanie wydać ale jeśli dodatkowe 10 zł ma zwiększyć wytrzymałość to dołożę.
Tak z ciekawości chciałbym foto zobaczyć. A to, że łańcuch się luzuje to normalne bo się rozciąga. Powiedz może jaki masz. Bo naprawdę nie sądzę, żeby zęby ci się wyrobiły po 3 jazdach.
Ze sprocketów od Siebie mogę polecić Primo Analog bo śmigam i zero problemów a dość lekka. Tyle, że ja kupiłem głównie dlatego, ze ma ząbki na offsecie. Z tanich klasyków to WTP Fivestar. Kumpel ma ją od kumpla, używana dość długo a wyczyścisz ze smaru to ząbki jak nowe.
Łańcuch sprawdzałem "przymiarem" u siebie w warsztacie i jest dobry, chociaż to też dartmoorowski. :/ A na zębatce gołym okiem widać podebrane zęby. Ale chyba nie powinien się luzować aż tak że obija ramę?
Postaram się zrobić foto ale nie wiem czy będzie widać.
No i tu chyba problem leży bo na przykładzie Verta czyli Yabana wiem jak one potrafią się rozciągać. A tym bardziej jak masz go nowego. Dobrze napniesz 2-3 jazdki i wisi. Tak na początku to wygląda potem gdy przestaję się rozciągać to zaczyna pękać
No chyba, że problem gdzie indziej leży.
Może masz łańcuch 3/32? Albo kiepsko naciągasz?