prosze o pomoc, jestem sprzedajacym, jestem robiony w balona

janusztchew
Kontakt:

prosze o pomoc, jestem sprzedajacym, jestem robiony w balona

Post autor: janusztchew »

cześć, ponownie zwracam sie do was z problemem.

Dostałem w erze na przedłużenie umowy Iphone, odpakowałem, sprawdziłem zawartość, zrobiłem zdjęcie i wystawiłem na allegro. Zadzwoniła do mnie pewna Pani i zaproponowała, że weźmie go za określoną sumę poza allegro, zgodziłem się na to, wycofałem aukcje i wysłałem Pani telefon kurierem. Po 2 dniach pieniądze miałem już na koncie, więc telefon został odebrany na drugi dzień po wysyłce, gdzieś po 4 dniach szanowna Pani do mnie zadzwoniła, że telefon który jej sprzedałem jest kradziony i ostro używany i chce go zwrócić, powiedziałem, że ma mi wysłać zdjęcia i co? na zdjęciach telefon z odklejoną folią ochornną i telefon wyglada jagby go ktoś porysował. Nie wiem co teraz zrobić bo straszy mnie policją, adwokatami..? Gdyby telefon był w stanie takim jak wysłałem, to przyjąłbym zwrot, bo cena była okazyjna i bez problemu znalazlbym znowu kupca, ale w takim wypadku.. co mam zrobić? prosze o pomoc, bo czuje sie oszukany, jeszcze groźi mi na gadu gadu...

bardzo prosze o pomoc - dziekuje
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Nie masz się czego bać, skoro napisałeś prawdę w aukcji. A skoro pani zdecydowała się kupić poza allegro to albo kombinowała od początku (bo niby jaki ona miała w tym zysk, konto ma już raczej każdy, zawsze można poprosić znajomego), albo po prostu chce się pozbyć telefonu. I na jakiej podstawie stwierdziła, że telefon jest kradziony? A co do ostrego używania, to chyba masz zdjęcia telefonu zanim go sprzedałeś, czyli dowody są. Nie wiem też czego masz się bać w sprawie zawiadomienia na policję, skoro jesteś uczciwy to wszystko powinno się wyjaśnić na Twoją korzyść.
wujekeman
Kontakt:

Post autor: wujekeman »

Przeciez masz dowód z ERY , ze kupiłes go okreslonego dnia. Niech porówna nr.IMEI na telefonie i na Twojej umowie , to bedzie wiedziała , ze telefon jest nowy.
https://www.facebook.com/brodacimechanicy
Wojtekrk
Kontakt:

Post autor: Wojtekrk »

GgG, wujekeman Dokładnie. Nie ma się czym martwić. Twoja pozycja jest zgory wygrana.
eskimos28
Kontakt:

Post autor: eskimos28 »

Miałeś zdjęcia na aukcji przedstawiając zestaw/Twój telefon? Jak tak to nie masz o co się martwić.. :) Masz też numer seryjny, dowód z Ery i pare innych. Aukcje też masz w swoim profilu w nie sprzedanych. Zachowa ją. Bo może sie przydać.Zrób najlepiej Screenshota tej aukcji. ;) xd
janusztchew
Kontakt:

owszem, dowód na to, że telefon jest legalny mam, ale z logicznego punktu widzenia, mogłem przez te pare godzin porysować telefon prawda..? nie wiem dlaczego ludzie są tacy.. jaki sens w tym..? dowiedziałem się że ta pani skupuje telefony i sprzedaje w niemczech, więc mam zignorować sprawe..? a co jak dostane wezwanie, mam teraz dużo nauki do szkoły i jeszcze taki problem...
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Może się połapała, że nie zarobi na nim, zapytaj jeszcze dlaczego stwierdziła, że telefon kradziony. Tak w ogóle to ciężko ukraść telefon z papierami. Możliwe też, że ona ma jeszcze jeden taki sam, a teraz chce tylko podmienić, może liczy na łatwy zysk. Takich ludzi to powinno się publicznie wieszać albo co..
janusztchew
Kontakt:

mówie jej że moge jej wyslać kopie faktury(orginału nie moge bo potrzeby do rozliczenia) ona mowi ze teraz to sobie to moge w dupe wsadzic.. nie rozumie kompletnie, co to za zysk? przecież prawnicy kosztują i to nie mało.. telefon nie miał prawa sie porysowac bo był nawet w foli ochronnej w orginalnym pudełku, ewidentne oszustwo.. na poczatku mi pisała żebym jej zwrócił 300zł jeszcze.. oczywiscie odmówiłem
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

jeśli taka jest postawa tej drugiej osoby to ja bym olał kompletnie sprawe bo widac ewidentnie ze chce cie zrobic na kase , przeciez każdy normalny człowiek chciałby zobaczyć dla pewności kiedy telefon był kupiony a tu pani stwierdza że kradziony i porysowany , Dla mnie sprawa jasna. :wink:
street-fighter
Kontakt:

Post autor: street-fighter »

ona straszy policja i prawnikami bo mysli ze sie wystraszysz i zgodzisz na wymiane. Powiedz jej jasno: telefon byl nowy i mam dowody i nie mam zamiaru wiecej na ten temat rozmawiac. popros jeszcze tylko zeby wlaczyla tela, wpisala *#06# i zrobila fote imei - wyjdzie czy wogole to ten sam telefon ;p
To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

olej sprawę........mówi że zgłosi i co z tego.jak pisali wyżej , masz wszelkie podstawy d o tego żeby udowodnić iż nabyłeś ten telefon na drodze umowy z jednym z operatorów...jak już ktoś wspomniał, babka kombinuje jak tylko może........napisz jej ostatnią informację, że masz wszelkie dowody na to iż jest to legalny telefon, oraz że sprzedawałeś go w stanie jaki opisałeś.........

resztę olej ciepłym moczem z góry na dół bądź odwrotnie.......
'Milky
Kontakt:

Post autor: 'Milky »

Kiedyś byłem w salonie Apple i tam mi powiedziano, że każdego Iphone'a, który zostaje sprzedany uznaje się za skradzionego...

Nie wiem, czy to było tylko w celu zachęcenia kupowania u nich, czy to była prawda... dodali też, że tylko Era może sprzedawać narazie Iphony bo podpisali umowę...
janusztchew
Kontakt:

dzięki za rady i zainteresowanie tematem.

dziś otrzymałem list, tytuł"odstąpienie od umowy" w którym kupująca oskarża mnie o to że nie spełniłem warunków umowy, że telefon jest z niepewnego źródła i że nosi ślady użytkowania. daje mi opcje żebym odesłał pieniadze i ona wtedy odda mi telefon(ciekawe czy byłby to mój nowiutki iphone.. czy jakiś paść którego podmienila i zrobiła zdjęcia, które otrzymałem, że to niby moj telefon..) lub też zwrot 500zł i zapomina o sprawie. nie wiem czy mam traktować ją serio, bo widze, że to chyba jakas dobra oszustka jest, czy iść do kancelari prawniczej i sie skonsultować(mam to za darmo) i tak na marginesie.. żadnej umowy z nią nie zawierałem, więc nie wiem o co chodzi zbytnio z tym tytułem.

co sądzicie, dla mnie to moge przekręt i zastanawiam sie czy sprawy jej nie wytoczyć o wyłudzenie, nerwy i strate mojego czasu. jednak znajac polskie realia, to pewnie tylko strace czas i jeszcze wieksze nerwy...

z góry dzięki za kolejne rady i pomoc, pozdrawiam
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

janusztchew
Absolutnie nie przyjmuj telefonu spowrotem, ani nie wysyłaj pieniędzy ;) Jeżeli poradę masz za darmo to na pewno warto z niej skorzystać.
street-fighter
Kontakt:

Post autor: street-fighter »

niech wpisze w ten zniszczony telefon ten kodzik i zrobi fote z kodem imei :] bedziesz wiedzial czy ten pomordowany tel to ten sam co sprzedales:] poza tym idz do prawnika i pogadaj, ja bym ja olal:] albo sam zglosil ze oszust:]
*#06# - wyswietli sie imei:]
To tylko moja skromna opinia. Prosze nie gryzc :]
Jozan
Kontakt:

Post autor: Jozan »

janusztchew niczego nie wysyłaj jej, szkoda, że poza Allegro bo wtedy byłbyś na mocnej pozycji no ale... W każdym razie idz do prawnika jeśli masz za darmo i pogadaj ale nic jej nie wysyłaj. I tak jak mówi street-fighter jeśli jest zniszczony to niech zrobi foto z widocznym nr IMEI
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2071386 SPRZEDAM !
GG:1560098
janusztchew
Kontakt:

nie wiem czy to coś da.. ogólnie mogła go nawet rozebrać i podmienić obudowy.. i co wtedy.. rozmawiałem ze znajomym i podobno mozna to bez problemu zrobić nie naruszając plomby serwisowej, więc albo ja zostanę ostro oszukany albo ona poniesie tego konsekwencje.. tylko że nie wiem które z tych nastąpi, bo sprawa naprawdę dziwna, jak ja mam jej udowodnić, że wysłałem telefon sprawny, skoro ona (niby) dostala telefon używany i porysowany, mam zdjęcia, ale gdzieś z 3 dni przed wysyłką, więc to żaden dowód. w jej wypadku, 4 dni po odebraniu dopiero się odezwała, a była na gg bo posiadam jej numer, zdjęcia zrobiła po niecałych 2 tygodniach od odebrania telefonu (zdjęcia "mojego" telefonu). Dla mnie to jest dołujące, chce być w porządku wobec kupującego, godzę się na jej jego warunki finalizacji transakcji, a później takie coś.. i to jeszcze kobieta, no cóż Polska :(
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

janusztchew zostala zawarta umowa ustna.w zwiazku z tym ze masz dowody na to co mowisz-olej sprawe.powiedz ze ZADASZ zdjecia iphone'a z nrem IMEI.i nie odpisuj dopoki go nie otrzymasz.
btw-czym dokladnie Ci grozi?
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Noldorek
Kontakt:

Post autor: Noldorek »

Masz jeszcze rozmowy na gg na których Ci grozi :) mam nadzieje że Ty zachowałeś spokój...
Musisz być twardy ale nie chamski :)
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6438250
Wszystko na sprzedaż
ODPOWIEDZ