Hayes MX-2 - Klamka wolno wraca?

primo
Kontakt:

Hayes MX-2 - Klamka wolno wraca?

Post autor: primo »

witam, przy dobrej regulacji hayesa mx-2 klamka powoli wraca.. nie jest to aż taki muł jak przy zapowietrzonych hydraulikach ale mimo wszystko w porównaniu do wszystkich hamulców jakie miałem ten jest dziwnie "powolny".
Sprężyna w hamulcu jest raczej ok, więc może linka i pancerz do wymiany?

Oprócz tego pytanie - czy da się inaczej rozwiązać problem blokującego się hamulca przy barspinach? Mam teraz zwykły pancerz hamulcowy i linkę. Słyszałem, że problem może rozwiązać pancerz przerzutkowy? Nie chcę wydawać 40 zł na pancerz bmxowy.

z góry dzięki za pomoc.
Marcio
Kontakt:

Post autor: Marcio »

Mozliwe ze masz stara linke ktora stawia duzy opor. Moze to byc rowniez slaba sprezyna w zacisku.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Marcio pisze:Moze to byc rowniez slaba sprezyna w adapterze.
No tego to nie wiedziałem że adaptery mają jakieś sprężyny.....

Podejżewam że masz już osłabiona spręzynę w zacisku hamulca, oraz zatartą linkę i pancerz, ale puki działa wyjmij linkę z pancerza, i do pancerza wciśnij nieco smaru, jak to nie pomoże to linka, pancerz lub zacisk idzie do wymiany.
Back in black
Pimpek
Kontakt:

Post autor: Pimpek »

mam taki sam hampel.. oraz mialem taki sam problem... Wymienilem linke oraz kupilem nowy pancerz. Po tej zmiane wszystko jest idealnie ;). Linke posmarowalem tez smarem. Mysle ze na 100 % wymiana linki i pancerza rozwiarze Twoj problem ;). A co do bara, to ja mam zwykly pancerz i przy jednym barspinie hampel sie nei blokuje. Dopiero jak zrobie dwa barspiny to troche hamuje ;p
Keep smiling ;)
Robson_bikes
Kontakt:

Post autor: Robson_bikes »

Kup nowa linke i pancerz, a twoj problem bedzie rozwiazany :)
Co do pancerza od przezutki, to z tego co sie orientuje to ma on mniejsza srednice na linke od hamulcowego.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Linka bezoporowa załatwi oby dwa problemy. A niekoniecznie 40zł musisz wydawać. Bo Diatecha już za 25stoją a gdzieniegdzie nawet z metra sprzedawany znajdziesz.
primo
Kontakt:

dzięki za pomoc.
wymienie pancerz na accent supreme (polecany na innym forum) i nową linkę.
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

niekoniecznie wymieniać musisz. przedmuchaj czymś pancerz bo możę syf jest w środku. linke po długości przetrzyj wazeliną :) i jeszcze sprawdź czy klamka ma sprawna sprężyne alboczynie jest gdzieś skrzywiona albo czymś osyfiona.
primo
Kontakt:

agressor, i tak zmienie bo nie mam nawet jak przedmuchac - kiedyśtam mi spadła końcówka linki i teraz jest ona postrzepiona wiec nie wsadze jej z powrotem do pancerza.
a 15 zł to nie majątek:P
ODPOWIEDZ