Budowa ramy

inspiration
Kontakt:

Budowa ramy

Post autor: inspiration »

Chciałbym zbudować ramę do downhillu coś "a la" iron horse sunday. Mam już gotowy zarys dostęp do dobrych jakościowo różnych profili aluminiowych ale mam parę pytań.Gdzie kupić łożyska do iron horse sunday i czy ten początkowy projekt jest coś wart. Nie śmiać się to dopiero początkowa faza projektu :oops:

wahacz http://s642.photobucket.com/albums/uu14 ... =iron3.jpg

główka http://s642.photobucket.com/albums/uu14 ... =iron2.jpg

zawiecha http://s642.photobucket.com/albums/uu14 ... t=iron.jpg
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

inspiration ale po co ci łozyska od sundaya (zwłaszcza, ze sie w sundayach luzowały). Kup dobre łozyska i tyle. Im wieksze tym lepsze.
Swoja droga człowieku ty chcesz sobie rame na kartce narysowac i liczysz, ze ktos ci to tak pospawa? Zreszta nieliczona rama? Szanse, ze sie nie rozpieprzy przy masie ponizej 6.5kg sa małe i ryzykuejsz zdrowiem jak przy projekcie chociaz troche nad wytrzymałoscia nie pomyslisz. Do tego nawet mm róznica na zawieszeniu i mozesz miec dziwnie pracujacy tyłek. Spieprzysz i rama bedzie za twarda, nie dzialac pełnym skokiem czy dobijac non stop. Lepiej pozbieraj na rame albo doucz sie troche bo to co tu jest jest tak daleko od produktu koncowego ramy jak to tylko mozliwe.
Chcesz poczytac o konstrukcji ramy to na rotorburn.com na forum w przyklejonych tematach jest topic jak zaczac taki projekt.
kuciek40i4
Kontakt:

Post autor: kuciek40i4 »

O kurde.
inspiration
Kontakt:

Post autor: inspiration »

Czyli nic z tego.Może polecicie jakiś program w którym można to narysować w 3d i policzyć trochę.
kuciek40i4
Kontakt:

Post autor: kuciek40i4 »

Np. Solidworks.
Spaced
moderator
Kontakt:

inspiration solidworks i solidedge.
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

Najbardziej proste konstrukcje wymagają wielomiesięcznych przygotowań, liczenia, myślenia itp., wiem, bo zaprojektowałem kilka ram i uwierz, że się to w ogóle nie opłaca. Taniej wyjdzie Ci Sunday na gotowo;)
Ramy możesz zobaczyć w albumie z podpisu.
Spaced
moderator
Kontakt:

mozartt ile ci orientacyjnie wychodziło zrobienie 1 egzemplarza ramy?

Swoja droga strasznie ta twoja ostatnia konstrukcja do Lasta podobna ;)
Rodzer
Kontakt:

Post autor: Rodzer »

Hehe =) Takich 'projektow' to ja w szkole 50 zrobilem 8) Lepiej sobie to odpusc. Zmarnujesz tylko kase i czas. Nie masz kompletnie pojecia o podstawowych programach. Rama wydaje sie byc 'prosta' do zaprojektowania, ale 1mm roznicy w zawieszeniu zmienia pkt. obrotu itp.
mozartt
Kontakt:

Spaced w 3000zł mógłbym się nie zmieścić (bez dampera).
Wiele ram jest podobnych do moich konstrukcji, ja nawet doszukalem się podobieństw systemu zawieszenia w Antidote;)
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Wg mnie , nie ma sie co smiac . Wszystko w sumie sie zaczyna od tzw kartki i jakiegos rysunku .

inspiration lozyska mozesz kupic np w www.stozek.pl .

Jesli potrzebujesz pomocy to pisz do mnie na gg : 3036696 chetnie pomoge . Powiedzmy ze mam w tym temacie "jakies" doswiadczenie : )
Spaced
moderator
Kontakt:

mozartt raczej o strone wizualna mi chodziło bo górne ogniwo bardzo do Herba podobne jest ;)
mozartt
Kontakt:

troyo Co do łożysk to polecam stronę:
http://www.albeco.com.pl/
Maja praktycznie wszystko w dobrych cenach. Zawsze można sprawdzić w katalogu cenę łożysk, zanim przystąpi sie do projektu, bo przecież bez sensu ładować łożyska po 100zł / szt.;)
Sandwitch
Kontakt:

Post autor: Sandwitch »

Ja od czasu do czasu lubię sobie coś w 3d zrobić ale z kartki/monitora jeszcze daleka droga :) http://sandwitchfr.pinkbike.com/album/Projekty/ tutaj przykłady, jednak są to tylko "rysunki", wydaje mi się że projekt ramy powinien być zrobiony w jakimś CADowskim programie :)

pozdro
misiek123
Kontakt:

Post autor: misiek123 »

inspiration Odpuść sobie takie przedsięwzięcie. Nie dość, że wyjdzie to dość drogo to jeszcze rama najprędzej nie będze wytrzymała. No chyba że chcesz sobie zrobić praktycznie zerowym kosztem ramę żeby się nią pobawić :) (w jeździe po ulicuy rzecz jasna) coby sobie zębów nie powybijać :lol:
[S] Grimeca sys 12
[K] śrubka odpowietrzania z zacisku Grimeca
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

No bez jaj... Jeśli ktoś chce zbuidować sobie ramkę z pobudek hobbystycznych to dlaczego nie? Sam realizuję swój projekt, faktem jest to co pisze mozartt, że jest masa roboty z tym i ogólnie się nie opłaca, ale nie chodzi mo o to, żeby było tanio, tylko żeby zrobić. Zresztą sam będę klecił swoją wydomkę z włókien, nie z metalu - tutaj nawet nie bardzo jest w czym wybierać.

Gorzej, jak ktoś sobie wbije do głowy, że po cenie złomu wystruga sobie topowy sprzęt, tak się nie da.
TGMJ
Kontakt:

Post autor: TGMJ »

Tego typu tematy(samodzielne projektowanie ram) przewijały się już kilkakrotnie na tym forum - wystarczy odpowiednio pogmerać. Z łożysk możesz kupić któreś z SKF. Jednak bez zbędnego sarkazmu - gra jest zupełnie nie warta świeczki, wiadomo gdybyś miał odpowiednią wiedzę inżynierską + doświadczenie rowerowe żeby dokładnie wiedzieć co chcesz uzyskać to samodzielna produkcja miałaby sens (tylko, że wtedy nie zadawałbyś pytań na forum - a już na pewno nie takie)
Spaced
moderator
Kontakt:

B.Z. ale to trzeba wiedziec co sie robi, bo jak sie projektuje wachacz, który jak kosz na smieci wyglada na kartce z zeszytu to jedyne co z tego moze wyjsc to wizyta w szpitalu.
Aqqs
Kontakt:

Post autor: Aqqs »

B.Z. Wiesz ja po cenie złomu(1300zł) złożyłem (ale nie zbudowałem od podstaw) sobie swietny rowerek z bardzo dobrym działaniem moich 240mm skoku tył i 180mm skoku przód...geometria jest dopasowana jak nic :) hample tną jak żyleta, koła są lekkie i mocne etc. etc. ale poświeciłem bardzo, bardzo dużo czasu by znaleść tanie (a dobre lub do naprawy) cześci na allegro i po kumplach, samemu naprawić zablokowany amor przód "DNM 180". i zrobić patent by było efektywniejsze pedałowanie :) http://aqqs.pinkbike.com/album/Bike/

Jestem potwierdzeniem ze da się. Ze kasa nie jest masakrycznie ważna ale wiedza, mądrość, umiejetność i doświadczenie, po to by rozwijać swój talent.

Jak chcesz możesz spróbować czym to smakuje ale pamietaj ze to wymaga dużo wytrwałości.
B1 team i 5th element
ODPOWIEDZ