Problem z hamulcem [Shimano Deore LX]

MikuS
Kontakt:

Problem z hamulcem [Shimano Deore LX]

Post autor: MikuS »

Mam pewien problem z hamulcem (hydraulik), który z czasem działał coraz gorzej.
A więc najpierw drastycznie wzrósł "skok" klamki, więc dokręciłem śrubę przy klamce. Było w trochę lepiej lecz wtedy spadła znacznie siła hamowania, ale dało się hamować. Potem hamował z opóźnieniem (wciskam klamkę, chwilę później hamuję) i słabła siła hamowania. Aktualnie mogę sobie jeździć z wciśniętą na maksa klamką praktycznie bez żadnego oporu. Dodam, że wina nie leży w tym że tarcza jest brudna, bo ją często czyszczę i przecieram od czasu do czasu klocki hamulcowe papierem ściernym a te z kolei nie są jeszcze bardzo zużyte.
W czym może tkwić problem?
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Hmm może nieszczelny układ ...
adrian99
Kontakt:

Post autor: adrian99 »

Spróbuj go odpowietrzyć. Zobacz czy oba tłoczki się ruszają. Ustaw je blisko tarczy i wyreguluj klamkę. Jak czyścisz tarczę np benz. ekstrakcyjną to zawsze przez jakiś czas będzie słabo łapała - pozwól się jej dotrzeć!
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

MikuS padły uszczelki w zacisku. Miałem to samo w SLXie i XT.
Wyciek jest na tyle mały, że układ b. powoli się zapowietrza . Hamulec po wyczyszczeniu hamuje chwilę dobrze , potem to samo od nowa.
Shimano nie przewiduje części zamiennych , jeżeli nie masz gwarancji i nie znajdziesz zamienników uszczelek - hamulec do śmieci , na części itp.
MikuS
Kontakt:

Post autor: MikuS »

No to nieprzyjemnie. A gdzie mam szukać zamienników? Objechać sklepy rowerowe i się popytać?
szczerb_
Kontakt:

Post autor: szczerb_ »

Raczej znajdź sklep z uszczelkami (czasem sklepy z łożyskami mają też sporą ofertę uszczelek).
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
ODPOWIEDZ