Witam
z góry wybaczcie mi że zakładam taki temat dla wielu może być głupi a mnie pozwoli zaoszczędzić czasu na próbach i błędach podczas ustawiania , prosił bym was byście podpowiedzieli mi jak najlepiej ustawić geometrje roweru w taki sposób był fajnie sie rotował i był zrywny ostatnio zauważyłem że minimalne przesunięcie koła na hakach poziomych zmienia sposób w jaki rower sie zachowuje (pracuje i nie mam czasu na bawienie sie i szukanie odpowiedniego ustawienia chciał bym po prostu przychodzić z pracy siadać na rower i jeździć) moj setup to suburban 24 + pike
Ustawienie geometri
Generalnie jeśli mowa o rowerkach dirt/street to im krótszy tylny trójkąt tym lepiej rower rwie się do manuala i wchodzą obroty. Więc skróć łańcuch maksymalnie. Możesz też zastosować półogniwo jeśli będzie taka potrzeba.
Nie wiem co więcej mam ci powiedzieć bo nie wiem czy idziesz bardziej w street czy dirt no i jaki konkretnie setup bika masz.
Nie wiem co więcej mam ci powiedzieć bo nie wiem czy idziesz bardziej w street czy dirt no i jaki konkretnie setup bika masz.
no na zime preferuje bardziej street bo zawsze znajdzie sie jakaś miejscówka chociaż by pod wiaduktem gdzie można pojeździć ale w lecie dirty czyli jak na ten okres powinienem łańcuch skrócić na max koło do przodu skok pika na mniej więcej 100 mm i powinno byc git , a właśnie co do skoku coraz więcej widze riderów na pinkbiku preferujących jak najmniejszy skok nawet pika skracają do 60 mm czym to idzie , jako że mam kiere proof więc może pika obniże > ?
z góry dzięki wam za profesjonalne podejście do tematu , pozdrawiam
z góry dzięki wam za profesjonalne podejście do tematu , pozdrawiam
Sam jeżdżę na 70mm i mi się podoba. Generalnie 100mm nigdy nie wykorzystam mimo, że swoje ważę a po zmniejszeniu skoku robi się nieco sztywniejszy, niższy, najlepiej jeszcze skręcić kompresję ku maxowi i niech się ugina wtedy kiedy musi. Amor w streecie nie ma wybierać nierówności czy szczelin na asfalcie.
Ale co za tym idzie obniża się też nieco mufa co nie w każdym przypadku jest na plus jeśli o geo chodzi.
Generalnie każdy ma swój styl, nie każdemu nowe trendy czy nowinki się podobają więc szukaj swoje drogi tak, żeby tobie dobrze się jeździło.
Ale co za tym idzie obniża się też nieco mufa co nie w każdym przypadku jest na plus jeśli o geo chodzi.
Generalnie każdy ma swój styl, nie każdemu nowe trendy czy nowinki się podobają więc szukaj swoje drogi tak, żeby tobie dobrze się jeździło.