Krzywa obręcz. Mała pomoc ;]
Krzywa obręcz. Mała pomoc ;]
Krótko mowiac, tak jak w temacie, mam krzywa obrecz. Jest ona bardzo fajna lekka i pancerna. Nie chciałbym jej zmienic, a wrecz przeciwnie, jeszcze na niej posmigac.
Jak poloze obrecz na plaskim to w jednym miejscu odstaje nad powierzchnia, nie za duzo ale powyzej 3-5mm nie powiem dokladnie bo nie zmierzylem.
Moje pytania:
Czy obrecz mozna jakos naprostowac? Czy wystarczy dac na centrownice i obrecz bd prosta(centrowalem ja rok temu i dalej byla krzywa)
Czy sie tym nie przejmowac i smigac ;]
Ta obrecz bd uzytkowana w rowerze 4x na przodzie ;]
Moze ktos mi dopomoze ;]
Jak poloze obrecz na plaskim to w jednym miejscu odstaje nad powierzchnia, nie za duzo ale powyzej 3-5mm nie powiem dokladnie bo nie zmierzylem.
Moje pytania:
Czy obrecz mozna jakos naprostowac? Czy wystarczy dac na centrownice i obrecz bd prosta(centrowalem ja rok temu i dalej byla krzywa)
Czy sie tym nie przejmowac i smigac ;]
Ta obrecz bd uzytkowana w rowerze 4x na przodzie ;]
Moze ktos mi dopomoze ;]
Pablo666 Karmon ma rację, sprawdź czy to na czym kładziesz obręcz jest na 100 pr0 płaskie, pamiętaj to nie łyżka się wygina tylko ty :P
Napisz co to za obręcz, bo teraz można mieć za grosze obręcze typu dartmoor, vuelata itp, mocne to, nie ciężkie i co najważniejsze tanie, na krzywej to jeszcze się złoży i się zabijesz.
Napisz co to za obręcz, bo teraz można mieć za grosze obręcze typu dartmoor, vuelata itp, mocne to, nie ciężkie i co najważniejsze tanie, na krzywej to jeszcze się złoży i się zabijesz.
Wiec.
Obrecz to Mavic 217 sup ;]
Mam do niej sentyment ;]
Ale sam fakt ze jak trzymac obrecz to juz widac ze jest ona krzywa ;] i sprawdzalem to na roznych powierzchniach.. i nawet w sklepie rowerym zapytali mnie czy mialem gdzies dzwona ta obrecza ;] Smigalem na niej sezon i zyje dalej ;]
Takich obreczy jak ten mavic juz nie robia ;]
Wiec co moge zrobic.? jakies propozycje ;]
Obrecz to Mavic 217 sup ;]
Mam do niej sentyment ;]
Ale sam fakt ze jak trzymac obrecz to juz widac ze jest ona krzywa ;] i sprawdzalem to na roznych powierzchniach.. i nawet w sklepie rowerym zapytali mnie czy mialem gdzies dzwona ta obrecza ;] Smigalem na niej sezon i zyje dalej ;]
Takich obreczy jak ten mavic juz nie robia ;]
Wiec co moge zrobic.? jakies propozycje ;]
Sprawdzilem, i obrecz ma max 7mm odchylenie,a sprawdzilem na szkle, czyli szklany stol.
A czy ten fortress przezyje katowanie obreczy na torze, w lesie, na street.? 3 lata na tyle i rok na przodzie.? Bo cos mi sie wydaje ze racze nie.
A pozatym fortress wazy prawie 600g a ten mavic 430g
)
Krotko mowiac, bedzie fun, bo zaplete kolo kolo druga taka sama obrecz i zobaczymy ;] Przyzyla ta obrecz juz tyle, przyzyje i jeszcze raz tyle ;]
Wiadomo ze Mavic ma zajebiste obrecze. ale w zajebistych cenach ;] i troche z wieksza waga ;] A teraz kazdy mowi kup fortress kup fortress ;] A paru osobom niedlugo fortress walnie, i powiedza ze to gowno ;]
Ktos cos jeszcze chce dodac?
A czy ten fortress przezyje katowanie obreczy na torze, w lesie, na street.? 3 lata na tyle i rok na przodzie.? Bo cos mi sie wydaje ze racze nie.
A pozatym fortress wazy prawie 600g a ten mavic 430g

Krotko mowiac, bedzie fun, bo zaplete kolo kolo druga taka sama obrecz i zobaczymy ;] Przyzyla ta obrecz juz tyle, przyzyje i jeszcze raz tyle ;]
Wiadomo ze Mavic ma zajebiste obrecze. ale w zajebistych cenach ;] i troche z wieksza waga ;] A teraz kazdy mowi kup fortress kup fortress ;] A paru osobom niedlugo fortress walnie, i powiedza ze to gowno ;]
Ktos cos jeszcze chce dodac?
7mm to wedlug mnie spokojnie mozna zaplatac jeszcze. przy dobrym centrowaniu powinna byc prosta a jesli jest bardzo sztywna to najwyzej zostanie ci te 2-3mm bicia na kole. Jesli masz tarcze to nie bedzie przeszkadzalo. Moja obrecz jest po niezlym strzale i miala skrzywienie okolo 10-12mm i po zapleceniu wycentrowalem ja tak ze praktycznie nie ma bicia..moze 1-2mm. I przejechala caly sezon juz. co prawda zlapala male bicie na boki znow ale rzedu paru mm wiec sadze ze da sie wycentrowac.
Obrecz to SunRingle Equalizer 31.
Obrecz to SunRingle Equalizer 31.
[S] [b]DHX 5.0 241mm stan bdb[/b]
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
5th Elemen 241mm stan bdb
gg: 9422645
Pablo666 Co do centrowania to takie bicie spokojnie da się wycentrować i przy dobrym naciągu szprych jeszcze trochę obręcz pożyje. No ale już tak tego Mavica nie wychwalaj bo Twoja obręcz może być jeszcze z poprzedniego wieku bo od 90-tego któregoś ją robiono a jej przeznaczenie to trekking/xc także liczył bym się powoli ze zmiana
No i jeśli myśli o niej na tyle to zdecydowanie odradzam.

Pablo666 dobrze zaplecione kolo wytrzyma...
ja jaj obecnie w XC kola ktore maja juz... 6 rok teraz?
i latalem na nich w lesie takie dropy 1.5 - 2m
katowanie niedolecianymi banymi, itd...
jedyne co to mam wgniote od ladowania na marmurowej krawedzi z banego:/
tak to prosta;) a przod to w ogole...
ogolnie to zaplataj jak tylko 7mm i nie zjechane boki ma:)
chociaz dobrze zapleciony fortress wytrzyma spokojnie tyle co ona...
ja jaj obecnie w XC kola ktore maja juz... 6 rok teraz?
i latalem na nich w lesie takie dropy 1.5 - 2m
katowanie niedolecianymi banymi, itd...
jedyne co to mam wgniote od ladowania na marmurowej krawedzi z banego:/
tak to prosta;) a przod to w ogole...
ogolnie to zaplataj jak tylko 7mm i nie zjechane boki ma:)
chociaz dobrze zapleciony fortress wytrzyma spokojnie tyle co ona...
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)