Nuke Proof Warhead DC vs. Dartmoor Mighty Bearr

PeeJey
Kontakt:

Nuke Proof Warhead DC vs. Dartmoor Mighty Bearr

Post autor: PeeJey »

Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o ww. sterach. Mile widziane opinie osób które je użytkują. Jakieś wady, zalety.
mam także parę pytań:
Czy nie wydaje się wam że to jest to samo tylko pod innym logiem ?
Które z nich lepiej kupić?
Czy macie jakieś inne propozycje sterów z długimi miskami chciałbym się zamknąć w kwocie 200 zł lecz jeżeli za tą cenę nie kupię nic w miarę sensownego to będę musiał dozbierać na CB Sage Freeride C.

Uprzedzając pytania, wyjaśniam, że potrzebuję sterów z długimi miskami ze względu na lekkie rozbicie główki, wymiana ramy w tym sezonie jeszcze nie wchodzi w rachubę, mam zamiar zamocować te stery za pomocą "Loctite 641" dlatego długie miski z pewnością dodatkowo wzmocnią połączenie.

Z góry dzięki za pomoc.
PeeJey
Kontakt:

Odświeżam.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Nuke i Darty to to samo. Kiedyś też to spod Accenta widziałem chyba. Co do Sage to wcale nie mają takich długich misek bo 3mm dłuższe od klasycznych Pigów.
No a myślałeś może o założeniu Toplocka zamiast klasycznej gwiazdki i kapsla. Kumpel swego czasu jeździł przy rozbitej główce z tym patentem i dawało radę.
szczerb_
Kontakt:

Post autor: szczerb_ »

Ja bym wbił na dobrze dobrany kawałek bardzo cienkiej blachy raczej niż paprał klejem.
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
PeeJey
Kontakt:

Czyli mówicie żeby kupić jednak normalne miski, toplock i ewentualnie zamiast kleju spróbować blachy ? Czy mimo wszystko szukać czegoś na długich miskach ?
Z tego co czytałem to Dartmoory nie cieszą się zbytnio pochlebną opinią.
Z drugiej strony loctite 641 nadaje się do osadzania dobrze spasowanych łożysk bądź misek wymagających serwisu czyli zdejmowania, może nie byłoby tak trudno potem wybić je z powrotem...
mat13por
Kontakt:

Post autor: mat13por »

Loctite jest bardzo dobrym klejem/wypełniaczem - w zależności od wersji.

Testowalem kiedyś puszkę alu po piwie, bądź innym napoju.. Są zbyt miękkie i na długo nie spełniały swojego przeznaczenia. Natomiast polecam żyletki. Są chyba hartowane dla sztywności, są stalowe. Miałem tak w jednej ramie, żyletki, loctite - klej do połączeń współosiowych i działało :)

Wybić jest nie trudniej niż nie jedne stery. Loctite po wyschnięciu się robi twardy/kruchy i przy wybijaniu się kruszy.

Sam loctite nie zda egzaminu, żyletki muszą być :) Wiem, bo luz pojawił się po 2 dniach jazdy.
PeeJey
Kontakt:

mat13por rozumiem, dzięki za poradę. A jak sądzisz normalne miski dadzą radę?
szczerb_
Kontakt:

Dobrze wiedzieć, że się wykrusza ładnie, a co do blachy to miałem na myśli miedź, brąz, nierdzewke, kwasówke i inne takie twarde, nie rdzewiejące - nie alu. Żyletki łatwiej dostać (w każdym kiosku), ale jednak nie używa się ich równie wygodnie i bezstresowo. Szczególnie, przy mocniej rozbitej główce dużo wygodniej będzie wyciąć długi pasek (nożycami do blachy i wyrównać elegancko krawędzie iglakiem) i go podłożyć wokół miski niż próbować podkładać kawałki żyletki równo na około podczas wciskania miski (a jak nabijasz to już w ogóle masakra będzie).
mat13por
Kontakt:

PeeJey rozumiem, że główke masz rozbitą u dołu? Wyższe miski na pewno nie zaszkodzą, a mogą tylko pomóc :)

Jak miałeś stery 'normalnej' długości miski to dla własnego bezpieczeństwa kupił bym coś z dłuższymi. Ja tylko osobiście nie mam przekonania do firmy DARTMOOR. Jedyne co mam z tej firmy to gripy :D
PeeJey
Kontakt:

mat13por tak główka ma luzy u dołu i poprzednio stery były normalnej długości.
W takim razie jakie stery warto kupić jeśli nie Mighty bearr'y to co przecieź nie kupie x10 ;/, ma ktoś jakiś pomysł ?
szczerb_ z tą blachą to niezły pomysł ale obawiam się że zarówno miedź jak i brąz będą zbyt miękkimi metalami jak już to będę szukał czegoś stalowego, z kolei te luzy nie są aż tak duże żeby zmieścił się pasek blachy. No nic będę kombinował jak to zamocować na razie muszę jednak zdecydować się na jakieś stery.
mat13por
Kontakt:

PeeJey ja nie mówię, że Mighty bearr'y są złe, bo nie miałem ich nawet w ręku. Niektórzy polecają dartmoora jako firmę budżetową. Ja natomiast od zawsze twierdze, że kto kupuje tanio kupuje dwa razy. Dlatego wole dołożyć, i kupić coś porządnego ;)

Ja mam aktualnie WARP 2. Jeżdżę już na nich 3 sezon i nie dzieje się z nimi kompletnie nic. Tylko mam takie zboczenie i co pół roku rozbieram i smaruje (wiem, że maszyny, ale zawsze wszystko pracuje i wole mieć nasmarowane :))

Nuke Proof wygląda bardziej porządnie, przynajmniej z relacji na pinku. Noo i ~100g do przodu ;] Tylko nie wiem jak z ceną, ale skoro je porównujesz to pewno podobnie.
szczerb_
Kontakt:

PeeJey skoro się nie zmieści to podejrzewam, że po prostu myślisz o zbyt grubej :)
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

jesli nadal zastanawiasz sie nad kupnem nowych sterow z glebokimi miskami, to z dartmoora moge smialo polecic Ci Steel Beary. konstrukcyjnie jest to chyba dokladnie to samo Mighty Bear, tyle ze sa wykonane w pelni ze stali nierdzewnej a nie z alu. sam mam juz drugi komplet takich (nie dlatego drugi ze pierwsze nie wytrzymaly, tylko ze sprzedalem je razem z rama) i jest wszystko ok. z tego co wiem, to opcja z glebokimi miskami ratuje troche rozklepana glowke.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

mat13por pisze:kto kupuje tanio kupuje dwa razy
a kto kupuje drogo czasem dwa razy przepłaca :]
Nie wiem skąd wziąłeś różnice w wadze skoro to te same stery, pewnie patrzysz na wspomniany model steel sterów dartmoora.
Ja myślę że spokojne można brać te stery
PeeJey
Kontakt:

Dzięki wszystkim za pomoc i rozwianie moich wątpliwości :) Prawdopodobnie wybór padnie na stalowe tylko jeszcze nie wiem czy Dartmoory czy Nuke.
mat13por
Kontakt:

SeraaX no tak, mój błąd ;) ale co do tego przepłacania to się nie zgodzę. Wole np. dołożyć do piasty hopa, niż jezdzić na dartmoorze. Może nikłe porównanie, ale ja mówię o sobie. Nikt Ci nie każe kupować drożej za znaczek.

PeeJey jeżeli stalowe to dartmoor, bo NP to alu.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

mat13por hope to nie katalog, ale jak piszesz że wolisz Nuke Proofa od Dartmoora to tylko przepłacasz.
Poza tym, tak jak Dartmoor, Nuke Proof też ma 2 modele DC i ST (alu za ~200zł, stal za ~250zł czyli sporo drożej niż Dart )
mat13por
Kontakt:

SeraaX w takim razie zwracam honor :)

bierz darta !
ODPOWIEDZ