[Rower] Zjazdówka do 6k

Lomek
Kontakt:

[Rower] Zjazdówka do 6k

Post autor: Lomek »

Cześć :D Na zbliżający się sezon chcę złożyć rower(Full). Byłby to mój pierwszy full(wcześniej oczywiście HT było :P). Użytkował bym go tylko i wyłącznie w DH :P
Co byście proponowali. Używane części mile widziane aby pojechać po jak najniższych kosztach :D
Myślałem nad nowym kompletnym Scottem Voltage FR 20 ponieważ moge go mieć już za 5700 ale mam pewne wątpliwości co do jego sprawowania się w dh.
Mam do zagospodarowania 6000PLN na Ramę,Amora i osprzęt
Chciałbym aby rower posłużył te około 2 sezony :P
Co byście proponowali :D?
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

Ja z czystym sumieniem moge Ci zaproponowac Intensa M1, rama swietna do typowego dh, w dodatku moge sprzedac po okazyjniej cenie, wiec jesli jestes zainteresowany to pisz na pm.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
Romo
Kontakt:

Post autor: Romo »

Lomek przeczytaj PW ;)
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

Romo no nie pier... ze rower spprzedajesz, a co do 6 tys to może jakaś glory albo coś w tym stylu? Lepiej rower niż oddzielnie ;)
Karpiel i Duncon to moje zycie
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

ja bym bral jakies glory, swietny wybór na pierwszy rower.
Lomek
Kontakt:

war23 właśnie glory też się interesuję ale póki co na allegro itp. spotkać nie mogę :D

A co sądzicie o tym Jamis'ie??:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 132d1.html
Większość części jest nowa lub używana przez około miesiąc.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Lomek ile masz lat i jaką masz masę własną..bo obawiam się że gloria klockiem będzie i frajdy nie zaznasz...6 koła to już coś jest i można pomyśleć co i jak....jak masz szansę na nowy na gwarancji rower to warto pomyśleć...a może zamiast dh wymiataczy które właściwie ograniczają na początku niż rozwijają pomyśl o rowerku z klasy Enduro ;)
..skoku mało nie mają a masa odpowiednia.. rejon 13-15kg za kpl rower więcej progresu na początku zapewni niż 20kg w geo dh.
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Lomek
Kontakt:

Schodek 16 lat, 55kg. Mówisz o czymś w stylu SX Trail itp. ???
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Enduro, dla Schodków dobre dla Lomków niekoniecznie...
Lomek pisze:Większość części jest nowa lub używana przez około miesiąc.
rzeczywiście tak jest . Znam historie tego roweru, nowy sprzęt. Czy się opłaca? Twoje pieniądze , Twoja decyzja .
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

też możesz patrzyć za Giant Regin :D wytrzymała i fajna rama :)
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
Schodek
Kontakt:

ravfr ja już znam doskonale Twoje podejście do rowerów...masz jakąś propo konkretną to podajesz...bo takim hasłem nic nie wnosisz do rozmowy :twisted:

Lomek tak coś w stylu sx,regin.. i takie tam podobne enduro maszynki. Lekki jesteś i się zamordujesz rowerem 19kg...

rower trzeba dobierac do wielu czynników a nie tylko czy logotyp się podoba i kolor ramy...w wielu sklepach wciska się takie gnioty ludziom a następnie Ci ludzie kaleczą sobie technikę od początku, nie są w stanie opanować tak ciężkich rowerów...

mniejsza masa większa władza :)
ravfr
Kontakt:

Schodek pisze:ravfr ja już znam doskonale Twoje podejście do rowerów...
eeeeeeeeeee , a niby skąd? Bośmy sie wieki nie widzieli.
Schodek pisze:propo konkretną to podajesz
podałem , ten Jamis to igła . Konkretna opinia o konkretnym rowerze.
Schodek pisze:mniejsza masa większa władza
pomyliła Ci się waga z techniką jazdy.

PS. Będzie oftop i naparzanka, no cóż....
Schodek
Kontakt:

ravfr nic mi się nie pomyliło :) może czegoś nie zrozumiałeś ??

mniejsza masa większa władza w trakcie jazdy...jeśli miałeś kłopoty ze zrozumieniem mej myśli

ravfr znasz ten rower to podaj proszę jego masę z wagi ? oceniam go na jakieś 19kg ..bardzo się mylę ?

I powiedz czy tak lekki człowiek (55kg ) ma się dobrze czuć na takim klocu ..

...napiszesz pewnie zaraz że nie ma znaczenia masa tylko technika...więc postaraj się bardziej :)

http://bdc-bike.com/rowery/?idTradeMark ... er=article
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

Lomek ten Jamis to 21 kg jak nic na takim osprzęcie jak tam widzę...
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Schodek jak rower do dh dla ciebie zly bo masa i tylko to rózni go twoim zdaniem od bika enduro to gratuluje. Jak sie nie bedzie meczył z masa to z zawieszeniem i gorszymi kątami. Jezdzisz inaczej od wiekszosci ludzi i czas to zrozumiec. Polecasz prawie kazdej osobie rozwiazania do enduro bo tobie to lezy ale cholera nie wszyscy jezdza jak ty i nie maja nawet zamiaru. O ile sx traila widze to 13kg endurówke juz zupelnie. Chłop pojedzie za kolegami na wiekszych bikach, bedzie probowac nadgonic bez wyrobionej techniki i zajedzie rower na który wydał ciezko zarobione pieniadze. Na razie na allegro jakiejs mega okazji nie ma. Jest niby pare big hitów i jakies cc czy gambler ale nic lzejszego. Rozwiazaniem kompromisowym mogłby byc tez nowy scott voltage bo rama sie nadaje zeby do dh na poczatek jej uzywac, a jak sie zechce latac to tez mozna przestawic.
Schodek
Kontakt:

Spaced czytaj ze zrozumieniem proszę :) szkoda czasu na przepychanki..wczytaj się dokładnie i oceń czy 20kg rower dla młodego kolegi to dobra propozycja na początek !!

i zapewniam Cię że gdybyś miał odwagę pośmigać na innym rowerku niż DH wymiatacz bardzo byś się zdziwił o ile łatwiej się jedzie gdy 5kg mniej pod dupą...

jak masz kasę i poskładasz dh maszynę na poziomie 16kg to wtedy lekki człowiek będzie miał komfort z jazdy...jak koleś 55kg masy ma a rower 20 kg to powodzenia w nauce życzę !!

Wiem co piszę..ale widzę że wszyscy wyznają zasadę że jak nie masz boxxa wc i v-10 to nie dasz rady w dh !! Hahahaaa

I co Ty Norbert z tym zawieszeniem i kątami ?? sam szukasz utopijnego ideału i nadal nie masz roweru który spełnia Twe wymogi...jak go już dostaniesz to się okazać może że znowu świat poszedł krok dalej..i zaczniesz wszystko zmieniać.
Spaced pisze:Chłop pojedzie za kolegami na wiekszych bikach, bedzie probowac nadgonic bez wyrobionej techniki i zajedzie rower na który wydał ciezko zarobione pieniadze
Jeśli sądzisz że lekki rower jest słabszy niż klocki to nie masz kompletnie pojęcie o rowerach !!

Znam dzieciaki co zaczynają na rowerach za bardzo małe pieniądze i jakoś ich nie rozwalają po jednym dniu obozu :)

Pomijając fakt że Lomek mieszka w fajnym rejonie do śmigania rowerkiem po okolicy , Enduro pozwoli mu na swobodne rozwijanie wszelkiej techniki a nie tylko zjazdu w dół ! Nauczy się kontrolować rower..a nie że rower przejmie kontrolę nad nim !!

Lomek wyciągnij z tej rozmowy konkrety...a intuicja sama podpowie co i jak..

Dziękuję i pozdrawiam.
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

prawda jest taka że mało kto łapie od młodego ze cieżki, a czasami i przyduży rower to podwójny krok w tył, dlatego między innymi nie uda sie tutaj raczej z nikogo młodego zrobić takiego np Brycelanda persfadując lżejszy i zwinniejszy sprzet zamiast ciężkiego klocka. to nie francja elegancja i nie ameryka. glorka raczej by chłopaka prowadziła niż on ją
http://dhcyc.pinkbike.com
ravfr
Kontakt:

KefirQn pisze:Lomek ten Jamis to 21 kg jak nic na takim osprzęcie jak tam widzę...
po czym wnosisz?

KefirQn Jeżeli nie jesteś w stanie byc obiektywny to nie miszaj...

Spaced Odpuść jako i ja odpuszczam ;) .
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Schodek sry ale o konstrukcji bików wiesz tyle co koza o balecie wiec wez nie probuj sie mnie czepic. Robisz sie na guru, a czasem moze warto posłuchac innych. Lzejszy rower pomaga ale dla ciebie to jedyna cecha bo przeciez inne parametry nie wpływaja na jazde, az dziw ze w dyscyplinach motorowych nie odkryli tego... Wciskasz ludziom bajki, ze moga jezdzic w dh na obreczach enduro nawet jesli maja w zwyczaju mocno taranowac wszystko po drodze. Rozumiem jak ty jezdzisz i nie mam z tym problemu, ze ci przez 2 lata jazdy bez napinacza elo elo nie spadł łancuch ale nie kazdy tak jezdzi. I nie probuj tu na mnie najechac sugerujac, ze polecam modny sprzet dh, zwłaszcza taki, za którym nie przepadam ;) Lekki rower dh da sie ogarnac na allegro, a jak nie to cos posredniego bo sx trail na paru ciezszych czesciach w okolicach 16-17kg to jedno, a pelnoprawne enduro typu zwyklego reigna (nie xa) czy lzejsze ramy to bezsens. Kompromis miedzy dh i enduro tak i TO SUGERUJE, a nie pelnoprawny enduracz jak chłopak chce dh jezdzic. To, ze ty w dh przyjemnosci nie widzisz nie znaczy, ze inni nie moga (a sam mi to kiedys mowiles, ze nie da sie z tego frajdy czerpac). BTW. Znam sporo ludzi o masie niewiele wiekszej i jakos nie zabijaja ich biki dh. Glorka to przesada ale nie ma co ze skrajnosci w skrajnosc przechodzic.
ODPOWIEDZ