Strona 1 z 2

Płyny hamulcowe - co polecacie?

: 23.02.2010 10:40:07
autor: SLAWEK10007
Siema:) Skonczył mi sie plyn avid'a do hamulcow i przymierzam sie do kupna nowego. Słyszałem ze z plynami roznie bywa: mimo tego ze wszystkie sa dot 5.1 to jeden daje twardsza klamke, a drugi sie mniej przegrzewa... Zapewne to sa tylko mity, ale warto zapytać. TAK WIĘC : Jaki płyn hamulcowy (dot 5.1,) polecacie? Płyn bedzie uzywany w Juicy'siakach i code'ach 5. Zalezy mi na odpornosci na przegrzewanie sie i twardej klamce - chyba oczywiste :)

: 23.02.2010 10:53:07
autor: dhcyc
twarda klamka=dobre zalanie, płyn nie ma tu nic do rzeczy, idz do sklepu z takimi rzeczami i kup nie najtanszy dot 5.1, da rade

: 23.02.2010 10:57:35
autor: SLAWEK10007
dhcyc pisze:twarda klamka=dobre zalanie, płyn nie ma tu nic do rzeczy, idz do sklepu z takimi rzeczami i kup nie najtanszy dot 5.1, da rade
no tak, ale np. dot 5.1 jest gęstszy od dota 4, a co za tym idzie klamka i tak jest twardsza niz w przypadku zalania 4rka. Owszem grunt to dobre zalanie, ale klamka czesto puchnie przy dluzszym zjezdzie (nawet gdy sie umiejetnie hamuje) i w tym sensie chodzilo mi o twardosc klamki;]

: 23.02.2010 11:08:25
autor: dhcyc
mialem juicy przez 3 lata i nigdy mi sie nie zagotował, na docie 5.1, na 4 też myśle byoby ok. te płyny roznią sie głównie temp wrzenia i to gra tu główna role. Żeby dot 5.1 był gęstrzy nie zauwazyłem, moze chodzi Ci o lepki, jednak wcale taki lepki to on nie jest :) a za twarde siadanie klamki biorac pod uwage sam płyn jako medium sciskane odpowiada jego ścisliwosc, która w przypadku cieczy jest b.mała i nie istotna tutaj zupełnie. hamulce potrafią różnie dzialac, nawet te same modele, chcesz twarda klamke wymien przewodu na taki w oplocie stalowym plus dobrze zalej.

: 23.02.2010 12:38:45
autor: ak47
DOT 5.1 jest mniej lepki od 4 - takie są wymogi stawiane nowej generacji płynów. Wszystko po to, by elektroniczne układy kontroli hamowania mogły działać sprawniej.

Zauważyłem, że na 5.1 klamka chodzi nieco lżej, co nie znaczy lepiej. 5.1 ze względu na niższą lepkość ma gorsze właściwości smarujące, przez co w niektórych przypadkach zmiana z 4 na 5.1 powoduje lekko skokową pracę klamki.
Jest to oczywiście wina wadliwych tłoczków w klamkach, ale przykład ładnie pokazuje różnicę między płynami.

5.1 nie musi mieć wyższej temperatury wrzenia od 4. Np. RBF 600 i 660 przewyższają wszystkie płyny 5.1.


Używałem płynu :
- avida 5.1- lipa. Czasem klamka na nim potrafi skrzypieć...
- Shell donax 5.1 - dobry, ale wyostrza wszelkie wady uszczelek- słabo smaruje.
- Organika 4 - zaskakująco dobry
- Motul 600 i 660 - wyraźnie bardziej lepki od Shella. Klamka pracuje baaardzo przyjemnie, masełko. Między jednym i drugim nie widzę żadnej różnicy.

Twardość klamki nie zależy od płynu. Może się wydawać, że klamka na mało lepkim płynie jest twardsza niż na bardziej lepkim. To tylko takie wrażenie.

: 23.02.2010 13:43:29
autor: SuperDziad
Kolego jeśli zależy ci na odporności na przegrzanie i twardej klamce to polecam iść do sklepu motocyklowego i kupić Motula RBF600 jest to płyn, który można zalać zarówno do mineralnych jak i syntetycznych. Jest to płyn używany przez zawodników. Do tej pory nie wymyślono żadnego płynu odbiegającego znacząco od tego motula.

: 23.02.2010 14:49:22
autor: Pablo666
SuperDziad A jaka cena takiego płynu.? :) I czy ten Motul bedzie dobry do Hayesa 9? Bo musze kupic jakis plynn i mysle nad dotem 4 bo podobno ladnie do gra ze sobą.

: 23.02.2010 17:47:53
autor: Marcio
A czy dot 5.1 starzeje sie bedac w opakowaniu jeszcze nie otwartym?

: 23.02.2010 18:04:49
autor: Fujibiker
Hmmm troszkę się zastanawiam dlaczego rozmawiacie o tym, że się gotuje. Rozmawiałem o tym z bratem (kierowca rajdowy), dodatkowo rozmawiał z dystrybutorem jakiegoś płynu hamulcowego na Polskę(nie pamiętam teraz nazwy).
Płyny te gotują sie dopiero przy bardzo wysokich temperaturach, których wydaje mi się, że na rowerze nie osiągamy bo zdaje się nie rozgrzewamy tarcz do czerwoności jak to ma miejsce w autach rajdowych czy wyścigowych, nieprawda?

Najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem będzie DOT 4 kupiony w dobrym sklepie rowerowym.

: 23.02.2010 18:19:40
autor: hcfr
Marcio pisze:
A czy dot 5.1 starzeje sie bedac w opakowaniu jeszcze nie otwartym?
Marcio

pżeprarzam ale czy kiedykolwiek slyszałesi o tym rzeby cos mlodnialo??
wiec odpowiedz na twoje pytanie bżmi tak taki plyn ruwnierz stażeje sie!!

: 23.02.2010 18:28:47
autor: maxxis
hcfr sorry ale to jakaś chyba prowokacja z tymi błędami :x

: 23.02.2010 18:35:38
autor: randy-rockstiff
hcfr pisze:pżeprarzam ale czy kiedykolwiek slyszałesi o tym rzeby cos mlodnialo??
wiec odpowiedz na twoje pytanie bżmi tak taki plyn ruwnierz stażeje sie!!
Po pierwsze, zapewne pod tym hasłem kryło się to, iż chodzi mu o utratę właściwości.
Po drugie, NAUCZ SIĘ PISAĆ.

: 23.02.2010 19:48:44
autor: SuperDziad
ten hcfr to jakaś podróbka :D koszt takiego płynu to chyba 45zł za pół litra, temp. wrzenia płynów waha się od 180 nawet do 350 stopni C płyn słabej jakości jest mocno higroskopijny co oznacza, że szybko pobiera wodę i się z nią łączy. Im wyższa temp. wrzenia tym płyn lepszy i mniej higroskopijny.

: 23.02.2010 20:09:01
autor: Frr
SuperDziad pisze:Motula RBF600 jest to płyn, który można zalać zarówno do mineralnych jak i syntetycznych.
heh czy dobrze zrozumiałem, że można go stosować w hamulcach na olej mineralny? :D

: 23.02.2010 20:36:27
autor: Fujibiker
SuperDziad nawet więcej niż 350 stopni, w końcu w samochodach też stosuje się DOT ;)

: 23.02.2010 21:55:05
autor: ak47
im wyższa temperatura wrzenia, tym bardziej higroskopijny jest płyn. RBF wymaga częstszej wymiany niż jakiś podrzędny płyn!

: 24.02.2010 01:03:48
autor: SuperDziad
Nie będę się sprzeczał bo nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, napisałem co mi wiadomo może ak47 ma rację.

Tak dokładnie Motula RBF 600 i 660 można lać do każdych hamulców (hydraulicznych :D)

: 24.02.2010 07:12:45
autor: SeraaX
SuperDziad pisze:Tak dokładnie Motula RBF 600 i 660 można lać do każdych hamulców (hydraulicznych smile)
na 100%? Mi się wydawało że to dot 4. Ma ktoś doświadczenie w laniu tego do shimano?

: 24.02.2010 11:06:13
autor: SegatiV
Moze kogoś zainteresuje:
http://www.sklep.proauto.pl/download/en ... index.html

4.PŁYNY HAMULCOWE



4.1. Płyny do hamulców hydraulicznych



Sprawność i niezawodność działania hamulców stawia duże wymagania płynom hamulcowym, a mianowicie płyn musi mieć:

- dobre właściwości lepkościowo – temperaturowe,

- dostatecznie małą lepkość, aby hamowanie nie wymagało wysiłku,

- lepkość nie może być zbyt mała, gdyż nie zapewniłaby szczelności układu,

- lepkość nie może się zbyt mocno zmieniać z temperaturą, płyn musi mieć duży W.L.

- dobre własności smarne w celu zabezpieczenia cylindrów hamulcowych przed zatarciem,

- niską temperaturę krzepnięcia,

- wysoką temperaturę zapłonu lub być niepalny,

- małą skłonność do pienienia,

- dużą trwałość chemiczną w eksploatacji i przechowywaniu,

- nie mogą wytwarzać osadów,

- nie mogą korodować części metalowych układów hamulcowych,

- nie mogą działać niszcząco na gumę lub inne tworzywa, z których wykonane są tłoczki i uszczelki.



Jako płyny hamulcowe stosuje się:

- mieszaninę oleju rycynowego z alkoholami,

- mieszaninę gliceryny z alkoholami,

- płyny na osnowie glikolu etylenowego,

- lekkie oleje mineralne.



Najlepsze własności eksploatacyjne wykazują płyny hamulcowe oparte na oleju rycynowym. Sam olej rycynowy posiada dużą lepkość i zbyt wysoką temperaturę krzepnięcia i z tego powodu jest mieszany z różnymi alkoholami (etylowy, butylowy, izoamylowy). Zapewnia to dobre własności użytkowe, tym bardziej, że dodaje się jeszcze dodatki w postaci inhibitorów korozji.



4.2. Klasyfikacja płynów hamulcowych

1. Ze względu na zastosowanie:

- płyny do hamulców bębnowych,

- płyny do hamulców tarczowych.

2. Ze względu na skład chemiczny:

- płyny na bazie gliceryny,

- płyny na bazie oleju rycynowego,

- płyny na bazie cieczy syntetycznych.

3. Ze względu na warunki pracy:

- płyny o maksymalnej temperaturze pracy do 190 oC,

- płyny o maksymalnej temperaturze pracy do 205 oC (DOT 3),

- płyny o maksymalnej temperaturze pracy do 230 oC (DOT 4),

- płyny o maksymalnej temperaturze pracy do 260 oC (DOT 5),



Symbolem DOT pochodzącym od nazwy ministerstwa transportu USA (Department of Transportation) i kolejnym numerem określa się klasę płynu uwzględniającą:

- dopuszczalną temperaturę pracy płyn bezwodnego EPRB (Eauilibrium reflex boiling point), - mokry punkt wrzenia (Wet EPRB), który charakteryzuje higroskopijność płynu, poprzez obniżenie temp. wrzenia płynu pod wpływem zawilgocenia,

- lepkość kinematyczną w temp. 100°C i -40°C.



Płyny hamulcowe DOT - 3, 4 i 5 różnią się istotnie składem:

- płyny DOT - 3 są mieszaniną poliglikoli z monomerami poliglikoli, są higroskopijne

- płyny DOT - 4 monomery poliglikolowe oraz estry boranowe. Są one jeszcze bardziej higroskopijne niż płynu DOT - 3, lecz estry boranowe, hydrolizując wiążą swobodną wodę. Sprawia to, że przy tym samym zawodnieniu jak w płynie DOT - 3, wyższa jest temp. wrzenia płynu DOT -4,

- płyny DOT - 5 to specjalna grupa płynów w skład której, wchodzą zmodyfikowane silikony.



4.3. Zamienność płynów hamulcowych

Podstawę zamienności stanowią zalecenia producenta pojazdu. Samodzielnie zamieniając gatunki płynu hamulcowego należy kierować się informacjami producenta płynu. Płyn zastępujący i zastępowany powinny spełniać wymagania tej samej lub wyższej klasy DOT, tj.:

- płyn klasy DOT - 2 można zastąpić płynem klasy DOT - 3, DOT - 4, DOT - 5,

- płyn klasy DOT - 3 można zastąpić płynem klasy DOT - 4, DOT - 5,

- płyn klasy DOT - 4 można zastąpić płynem klasy DOT - 5.

Zmieniając gatunek płynu hamulcowego należy całkowicie opróżnić układ hamulcowy z płynu dotychczas stosowanego. l°



4.4. Wymagania wobec płynów hamulcowych



Płyny hamulcowe muszą posiadać określone własności wynikające ze specyfiki konstrukcyjnej i eksploatacyjnej układu hamulcowego. Do najważniejszych cech płynów zalicza się: wysoka temperatura wrzenia i niska próżność par. Podczas intensywnego hamowania temperatura płynu w pobliżu tłoczków osiąga w hamulcach szczękowych wartość 150°C i wyższą. W hamulcach tarczowych ekstremalna temperatura płynu jest niższa, z uwagi na lepsze warunki chłodzenia. Pod wpływem nagrzewania się płynu może dojść do lokalnego odparowania płynu hamulcowego i utworzenia tzw. korków parowych. Pojazd traci na zdolności i skuteczności hamowania na skutek sprężania korków parowych. Po ostygnięciu płynu układ hamulcowy odzyskuje zdolność hamowania.



Dobra mieszalność z wodą bez radykalnego obniżenia własności użytkowych.

Płyn hamulcowy powinien mieć zdolność wchłonięcia pewnej ilości wody, bez utraty jednorodności. Jednak nadmierne wchłanianie wody powoduje skutki ujemne: obniżenie się temperatury wrzenia i temperatury powstania korków parowych.

Płyny hamulcowe na bazie poliglikoli (DOT 3 - mieszaniny poliglikoli z monomerami

poliglikoli) cechuje znaczna higroskopijność, co bardzo zmniejsza ich walory użytkowe. Płyny hamulcowe na bazie poliglikoli z wprowadzonymi estrami boranowymi (DOT 4) mają nieco większą higroskopijność, lecz skutki uwodnienia są mniej kłopotliwe, gdyż mniej intensywnie spada temperatura wrzenia i temperatura tworzenia korków parowych niż dla płynów DOT 3. Płyny hamulcowe DOT 5 na bazie zmodyfikowanych silikonów mają jeszcze lepsze charakterystyki



4.5. Jak często wymieniać płyn hamulcowy?

Ponieważ zawilgocenia płynu hamulcowego podczas eksploatacji samochodu nie można uniknąć, płyny należy okresowo wymieniać na świeże według dwóch wariantów:

- co dwa lata, lub co 40 tysięcy km przebiegu,

- po stwierdzeniu metodą diagnostyczną osiągnięcia krytycznej wartości temperatury wrzenia i temperatury tworzenia korków parowych.



Zwiększenie agresywności korozyjnej

Diagnostyka eksploatacyjnego stanu płynu hamulcowego obejmuje pomiary temperatury korków parowych, temperatury wrzenia i zmiany przewodności elektrycznej płynu wywołanej głównie przez zawilgocenie. Przyrządy do pomiaru tych wielkości to tzw. „diagnozery”.



Pomiar przewodności płynu hamulcowego

Do zbiorniczka płynu hamulcowego wprowadza się sondę urządzenia pomiarowego tak, aby elektrody w całości zanurzyły się w płynie. Przyrząd wyskalowany jest w procentach zawartości wody. Należy pamiętać, że zawilgocenie płynu w cylinderku jest o 1 - 2 % wyższe niż w zbiorniku.