Hymmm chwallic sie niema czym... ale słyszałem ze ma byc krótki wózek wiec ... chyb a wazne jaka rama chodzi mi tylko o manetke i przerzutkę ...budzet nie zaduzy... jakies 200/250 zl
Krótki czy długi wózek nie ma nic wspólnego z ramą, zależy wyłącznie od tego ile i jakich masz zębatek. Dłuższy wózek pozwala na ogarnięcie przez przerzutkę dużych różnic w wielkości zębatek, krótszy mniej telepie (mniej obciąża sprężynę). Jeśli masz jedną zębatkę z przodu to styknie krótki wózek.
Manetka i przerzutka - jeszcze powiedz na ile przełożeń? Przy 8 przełożeniach Shimano chodzi OK, ale niedawno ktoś mnie oświecał na tym forum, że 9 przełożeń w systemie 1:2 to gleba, wystarczy trochę syfu i zapomnij o precyzji. Nie wiem, sam nigdy nie miałem 9tki, ale brzmi logicznie, tak więc jeśli ma być 9 biegów to raczej system Srama, który dopuszcza większe niedokładności w prowadzeniu linki.
Jeśli chodzi o "ósemkę" to obojętnie, jeździłem na jednym i drugim, Shimano bardziej mi "leży" pod względem ergonomii, ale być może dlatego, że na Shimano się chowałem, a w pewnym wieku ciężko się zmienia nawyki. Konkretne modele to chłopaki podali jeśli chodzi o Shimano. Jeśli chodzi o Srama to wyboru nie ma - X7 i modlić się, żeby trafił się w rozsądnej cenie, bo po harfowych cenach to się można tylko przeżegnać lewą nogą.