Budowa Dirtu

TuRbO
Kontakt:

Budowa Dirtu

Post autor: TuRbO »

Siema
mam pewien problem mianowicie od jakiegoś czasu zmagam sie z kumplami przy budowie dirtów , jako że wcześniej jeździliśmy tylko na dh to nie mamy zielonego pojęcia jak sie za to zabrać , zbudowaliśmy duży dirt ale wcale tak wysoko sie na nim nie lata wydaje mi sie że jest to spowodowane za małą prędkością najazdową , do napędzania mamy 5 metrowy ramp-start ale dirt jest zaraz przy nim w odległości może 2 metrów od końca tej rampy , planowaliśmy przesunięcie tego dirta nie wiemy tylko do jakiej odległości tak by nie wytracić prędkości i jak odpowiednio wyprofilować owy deeert ;p by latało sie dość wysoko , z góry był bym wdzięczny za jakieś poradniki opisy itp

pozdrawiam
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

TuRbO ksywa zobowiązuje;)

moim zdaniem "rozpędzajka" i 2 m dalej początek najazdu na dirta to stanowczo za mało, możesz zrobić 5-15 metrowy odcinek - zawsze będzie możliwość dokręcenia

http://www.pinkbike.com/photo/3839243/
zwróć uwagę czy najazd z rampy na ziemię jest mega płynny... tyle moich bardzo starych doświadczeń

co do poradników... przeszukaj dokładnie google - jest tam kilka bardzo dobrych stron z poradnikiem jak robić profil wybicia i inne porady

http://www.sfd.pl/BUDUJEMY_HOPK%C4%98-t67902.html
TuRbO
Kontakt:

snizy hehe dzięki ;) no wiesz hopy coraz większe a lata sie na nich coraz gorzej i to mnie dobija , w takim razie rozwale tą pierwszą hope i przeniose na koniec albo z 3 zrobie 2 mega ogromne , przejazd pomiędzy podłożem a rampą jest płynny no może nie aż tak ale nie odczuwa sie tego w jakiś znaczy sposób ,ale nad tym też popracujemy , jak skończymy tor to zapraszam (wstawie niedługo jakieś foty)
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Moim zdaniem odpowiedzi na takie pytania na forum się nie znajdzie. Nie ma jakiegoś cudownego wzoru na idealną chopę czy najazd. Prędkość, długość najazdu czy wysokość chop to kwestia mocno indywidualna i zależna od bardzo wielu czynników począwszy od rodzaju gleby po upodobania zawodnika. Więc moja odpowiedź będzie taka, zrób tak, żeby było dobrze ;)
TuRbO
Kontakt:

no bardzo chciał bym by było dobrze tyle ze w naszych okolicach jezdzi bardzo niewiele osob a jesli juz to wiekszosc w dh i nikt nie ma zielonego pojecia jak sie to robi i czym sie to je wiec duzo czasu spedzamy na robieniu a jeszcze wiecej na przebudowywaniu zamiast jezdzic i uczyc sie czegos nowego tylko i wylacznie tutaj chodzi mi o to kwestie dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ