Witam,
Postanowiłem przegrać wszystkie stare filmy z kaset (Hi8) na dysk twardy. Posiadam kamerę Sony DCR-TRV310E PAL, a więc jedyna możliwość komunikacji z komputerem to i.Link (czyli FireWire). Problem w tym, że po zainstalowaniu sterowników kamera była rozpoznawana przez komputer tylko przez chwilę, po czym program (chyba) Capture.exe się zacinał. Teraz, mimo wgranych sterowników, komputer w ogóle nie widzi kamery, a ja nie wiem co mam zrobić i jakim programem. Postanowiłem użyć innego programu niż moviemaker (choć myślałem, że wystarczy to cudo) i zainstalowałem Pinnacle. Problem w tym, że tam w ogóle nie widzę możliwości importu z innych źródeł, niż zewnętrzne nośniki danych typu: dyski twarde, karty pamięci etc.
W jaki sposób, i jakim programem, można przechwycić obraz z takiej starej kamery i w jaki sposób się to odbywa?
Czy należy coś odblokować w kamerze?
Mam nadzieje, że ktoś udzieli mi odpowiedzi na te pytania, bo ja już nie mam pomysłu w jaki sposób to zrobić. Wiem, że na pewno jest możliwość przechwytywania obrazu z tej kamery (a dokładniej przesłania zawartości kasety na komputer) ponieważ w internecie są o tym tematy. Problem w tym, że są to tematy z przed ok. 5 lat, poza tym i tak nikt w owych tematach nie poruszył podobnego do mojego problemu. W instrukcji nic na ten temat nie ma.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
Problem z importem obrazu z kamery
Problem z importem obrazu z kamery
S: NOWE Tarcze Avid G3 160mm przód i tył