Stukanie w damperze Marzocchi Roco R
-
- Kontakt:
Stukanie w damperze Marzocchi Roco R
Witam, mam problem z tematu. Coś mi stuka w w tym Roco R. Jak podniosę tył roweru lekko do góry i puszczę to podczas uderzenia tylnego koła o ziemię słychać wyraźne stukniecie w damperze. Podczas jazdy oczywiście też tak się dzieje np. przy podjeżdżaniu na krawężnik. Czy to może być za niskie ciśnienie? Jeśli tak to czy mogę to tak po prostu dopompować? Jeśli to coś innego to co?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Miałem tak dwukrotnie w Roco RC WC.
- sprawdź bardzo dokładnie tuleje, za pierwszym razem to one były przyczyną,
- za drugim razem, damper lekko ciekł, wymiana uszczelek i nowy olej rozwiązały problem, nic już nie stukało,
- sprawdź jeszcze jedną rzecz: czy przypadkiem korpus dampera nie odkręcił Ci się delikatnie od tej czerwonej anodowanej części od której odchodzi zbiorniczek wyrównawczy, tam też może powstać luz na pierwszy rzut oka niezauważalny (nogą przytrzymujesz koło na ziemi i za siodełko ruszasz góra-dół sprawdzając palcem w miejscu łączenia czy jest luz)
Żadna z tych przypadłości nie jest groźna o ile się szybko im zaradzi.
Pozdro
- sprawdź bardzo dokładnie tuleje, za pierwszym razem to one były przyczyną,
- za drugim razem, damper lekko ciekł, wymiana uszczelek i nowy olej rozwiązały problem, nic już nie stukało,
- sprawdź jeszcze jedną rzecz: czy przypadkiem korpus dampera nie odkręcił Ci się delikatnie od tej czerwonej anodowanej części od której odchodzi zbiorniczek wyrównawczy, tam też może powstać luz na pierwszy rzut oka niezauważalny (nogą przytrzymujesz koło na ziemi i za siodełko ruszasz góra-dół sprawdzając palcem w miejscu łączenia czy jest luz)
Żadna z tych przypadłości nie jest groźna o ile się szybko im zaradzi.
Pozdro
-
- Kontakt:
Sprawdziłem ten korpus - to nie to. Nic mi nie cieknie to uszczelek nie będę wymieniał bo chyba nie ma po co. Sprawdziłem jeszcze raz te tulejki i tam nie ma żadnego luzu na 100%.
Dodam, że kiedy dokręcę na maxa tłumienie powrotu (damper wtedy odbija do stanu wyjściowego może około minuty) i wbiję go dosyć energicznie (czyli damper pozostanie ugięty) to pukanie ustaje.
Dodam, że kiedy dokręcę na maxa tłumienie powrotu (damper wtedy odbija do stanu wyjściowego może około minuty) i wbiję go dosyć energicznie (czyli damper pozostanie ugięty) to pukanie ustaje.
Tak samo miałem jak pociekł olej. Musiałby się jakiś ekspert od damperów wypowiedzieć, ale może to być zapowietrzenie. W każdym razie czeka cię serwis dampera (może wystarczy sama wymiana oleju i odpowietrzenie skoro nic nie cieknie).The Rybson pisze:kiedy dokręcę na maxa tłumienie powrotu (damper wtedy odbija do stanu wyjściowego może około minuty) i wbiję go dosyć energicznie (czyli damper pozostanie ugięty) to pukanie ustaje
Pozdro
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: