Stukanie w damperze Marzocchi Roco R

The Rybson
Kontakt:

Stukanie w damperze Marzocchi Roco R

Post autor: The Rybson »

Witam, mam problem z tematu. Coś mi stuka w w tym Roco R. Jak podniosę tył roweru lekko do góry i puszczę to podczas uderzenia tylnego koła o ziemię słychać wyraźne stukniecie w damperze. Podczas jazdy oczywiście też tak się dzieje np. przy podjeżdżaniu na krawężnik. Czy to może być za niskie ciśnienie? Jeśli tak to czy mogę to tak po prostu dopompować? Jeśli to coś innego to co?
adrian50005
Kontakt:

Post autor: adrian50005 »

A nie sprawdzałeś czy moze być to luz na tulejach??
The Rybson
Kontakt:

Tuleje są raczej w porządku, ja żadnego luzu tam nie widzę ani nie czuję.
Cesiu
Kontakt:

Post autor: Cesiu »

Miałem tak dwukrotnie w Roco RC WC.

- sprawdź bardzo dokładnie tuleje, za pierwszym razem to one były przyczyną,
- za drugim razem, damper lekko ciekł, wymiana uszczelek i nowy olej rozwiązały problem, nic już nie stukało,
- sprawdź jeszcze jedną rzecz: czy przypadkiem korpus dampera nie odkręcił Ci się delikatnie od tej czerwonej anodowanej części od której odchodzi zbiorniczek wyrównawczy, tam też może powstać luz na pierwszy rzut oka niezauważalny (nogą przytrzymujesz koło na ziemi i za siodełko ruszasz góra-dół sprawdzając palcem w miejscu łączenia czy jest luz)

Żadna z tych przypadłości nie jest groźna o ile się szybko im zaradzi.

Pozdro
The Rybson
Kontakt:

Sprawdziłem ten korpus - to nie to. Nic mi nie cieknie to uszczelek nie będę wymieniał bo chyba nie ma po co. Sprawdziłem jeszcze raz te tulejki i tam nie ma żadnego luzu na 100%.
Dodam, że kiedy dokręcę na maxa tłumienie powrotu (damper wtedy odbija do stanu wyjściowego może około minuty) i wbiję go dosyć energicznie (czyli damper pozostanie ugięty) to pukanie ustaje.
Cesiu
Kontakt:

Post autor: Cesiu »

The Rybson pisze:kiedy dokręcę na maxa tłumienie powrotu (damper wtedy odbija do stanu wyjściowego może około minuty) i wbiję go dosyć energicznie (czyli damper pozostanie ugięty) to pukanie ustaje
Tak samo miałem jak pociekł olej. Musiałby się jakiś ekspert od damperów wypowiedzieć, ale może to być zapowietrzenie. W każdym razie czeka cię serwis dampera (może wystarczy sama wymiana oleju i odpowietrzenie skoro nic nie cieknie).

Pozdro
The Rybson
Kontakt:

W każdym razie czeka cię serwis dampera
No to mnie nie pocieszyłeś... Cóż, poczekam może jeszcze ktoś coś odpowie, jak nie to serwis - trudno. W każdym razie dzięki za dotychczasowe podpowiedzi.
war23
Kontakt:

Post autor: war23 »

Bo to syf jest dlatego tak stuka i puka.
Karpiel i Duncon to moje zycie
sinedd14
Kontakt:

Post autor: sinedd14 »

A może dokręć na maxa sprężynę ! może jest luz na sprężynie i stuka..
kubekki
Kontakt:

Post autor: kubekki »

Sprawdz czy jest ciśnienie w damperze, czasami powietrze ucieka, i wtedy stuka niemiłosiernie. Musi byc tak z min. 70 PSI żeby nie stukał(i wbrew temu co jest na obudowie, nie musi być ciśnienie 170-200)
The Rybson
Kontakt:

Problem rozwiązany. Przyczyną było zbyt niskie ciśnienie - 25 psi. Dobiłem do 150 psi i po problemie - zero stukania. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ