Problem z hamulcem

wojak1992
Kontakt:

Problem z hamulcem

Post autor: wojak1992 »

Witam wszystkich. Mam problem z przednim hamulcem, jest to składak : zacisk SLX + zwykła klamka Deore. Pytanie pierwsze: czy mogę rozepchać troszkę klocki? Mam delikatnie krzywą tarczę i nie dam rady wyregulować tego tak żeby nie obcierało ( nie nacisnąłem na klamkę bez zabezpieczenia). Ponadto wydaje mi się że hamulec raz działa lepiej, raz gorzej. Czy pomoże zmiana klamki na SLX?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Możesz rozepchać, ale uważaj żeby nie uszkodzić klocków np śrubokrętem. Najlepiej zrobić to czymś co nie będzie miało ostrych krawędzi, ja czasem jak muszę to zrobić to po prostu dociskam rękoma tarczę w jedną i w drugą stronę (przy założonym zacisku). W Shimano łatwo jest rozepchać tłoczki, gorzej np z avidem.
Co do działania - hamulec na pewno jest dobrze odpowietrzony?
Slopstyler
Kontakt:

Post autor: Slopstyler »

Zdejmij zacisk, wyciąg klocki. Delikatnie naciśnij klamkę, tylko uważaj żeby tłoczki nie wyleciały. Przetrzyj je wilgotna szmatka, ewentualnie nasmaruj (ja psikałem zwykłym Brunoxem), poczekaj z 5 minut aż wygryzie bród. Wytrzyj suchą ścierką. Weź dwa płaskie śrubokręty (ważne, żeby miały dużą powierzchnie) zaprzyj je o siebie i rozepchnij tłoczki tak aby się całe schowały. Ewentualnie jeżeli nie będą chciały wejść to odkręć dekielek przy klamce i rozepchnij jeszcze raz. Nie powinno być problemu.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
wojak1992
Kontakt:

A czy rozsunięcie tych klocków nie spowoduje jakiś skutków ubocznych ? Co do odpowietrzenia to całość była składana jakiś miesiąc temu, od tamtej pory nic nie odpowietrzałem, jest trochę gumowaty ale myślę że to przez przewód zwykły.. co do klamki to zmienić na SLX ? Dzisiaj zauważyłem że klamka Deore jest spocona, wydaje mi się że to z tego otworku na zbiorniczku..
2011 :
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=59007
Shibby
Kontakt:

Post autor: Shibby »

Slopstyler pisze:
Zdejmij zacisk, wyciąg klocki. Delikatnie naciśnij klamkę, tylko uważaj żeby tłoczki nie wyleciały. Przetrzyj je wilgotna szmatka, ewentualnie nasmaruj (ja psikałem zwykłym Brunoxem), poczekaj z 5 minut aż wygryzie bród.
To nie jest dobry sposób...
Jakiś geniusz kiedyś psiknął bruna na tłoczek klamki i uszczelka od razu spuchła.
Jak chcesz smarować tłoczki to trzeba je wyciągnąć i przesmarować uszczelki i wypolerować tłoczki, takie "zewnętrzne" smarowanie dużo nie da tym bardziej brunoxem.
wojak1992
Kontakt:

Odświeżam troszkę temat, zakupiłem tanio nową klamkę SLX i mam pytanie, czy Wam na sucho, przed montażem dźwignia poruszała się z oporem na początku skoku ? Czy to zjawisko to zniknie po zalaniu hamulca?
2011 :
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=59007
Shibby
Kontakt:

Post autor: Shibby »

Jak ostatnio zmieniałem uszczelki w klamce code'a i zapomniałem przesmarować uszczelkę to też trochę chodziła z oporem.
Najlepiej by było jak byś ją rozłożył i wyczyścił.
ODPOWIEDZ