Rama dh

ZelU43
Kontakt:

Rama dh

Post autor: ZelU43 »

Witajcie
Zastanawiam się nad złożeniem samodzielnie roweru do dh zamiast kupowania nówki :wink:
No więc po pierwsze chciałbym was prosić o radę na temat ramy do takowego sprzętu.
Osobiście, jako początkujący, zastanawiam się nad ramami: Duncan Pitbull, NS Surge, NS Bitch, narazie tylko te w miarę dokładnie przejrzałem i wydają się dobre. Od razu mówię że nie stać mnie na nic więcej oprócz ht ;/ więc fulle odpadają.
Chciałbym żeby rama była wytrzymała, ale bez przesady, bo jestem lekki, a i nie zamierzam robić jakichś hardcorowych dropów itp ;D Oczywiście cena raczej niska, bo na złożenie całego roweru chcę przeznaczyć max 1700zł (wiem że mało ale cóż). A i do ramy chciałbym później dobrać jakiś amor coś 130-150mm...
Proszę o rady i propozycje innych ram.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

ZelU43, Underground, Dragstar, Cocaine, nie ma się co w stal ładować jak chcesz wydać max 1700. Ze wskazaniem na pierwszą, bo jest najtańsza, na normalne stery i nie widziałem nigdy złamanej, a w świat tego poszło duuuuużo.
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

ZelU43 pisze:przejżałem
ZelU43 pisze:cuż
ZelU43 pisze:jakichś
ZelU43 pisze:wytzymała,
;)

NS Surge i tyle w temacie. Las3k_91 Ldz daj już spokój z tym Dragiem - na PB doskonale się wykazałeś wiedzą i to wystarczy.
ZelU43, na frameset'cie nie oszczędzaj - to kręgosłup rowera i musi być stabilny.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Banan725135650, Ty się właśnie wykazujesz składając [ło, który to już miesiąc mu leci, jak rodzi się w bólach?] swojego nowego potworka :lol: I co znaczy stabilny? Trzykilowy? Wcale nie musi. I nie rób offtopa.

Na framesecie oszczędzaj jak nie masz kasy, 2 lata to absolutne minimum jakie Ci taka rama pojeździ. Dobre alu vs dobra stal zawsze wygra alu. Zobacz chociażby na czym się lata największe dropy i gapy na świecie.
Banan725135650
Kontakt:

Las3k_91 Ldz pisze:który to już miesiąc mu leci, jak rodzi się w bólach
W przeciwieństwie do Ciebie nie wiszę na starych i nie ciągnę od nich kasy. Po za tym h*j Ci do mojego bike. Ciekaw jestem czy jakby ktoś Tobie ukradł Twojego potworka czy wogóle i jak wróciłbyś do tego sportu - znowu wyciągnąłbyś kasę od starych?? Czy ruszyłbyś w końcu dupę i wziął się do pracy?
Las3k_91 Ldz pisze:Zobacz chociażby na czym się lata największe dropy i gapy na świecie.
Nie na Dragstar'rze ;)

Po za tym Surge jest dużo sztywniejsza i o wiele lepiej tłumi drgania niż ten Twój Dragstar. Nie będę się wygadywał z Tobą po raz kolejny na ten temat. Surge to zdecydowanie lepsza rama HT od Drag'a.

EDIT: Warto dodać, że wypowiadasz się i kurczowo trzymasz swojego zdania o częściach których nigdy nie posiadałeś (np. Surge, DRAGSTAR czy Domain 302 jaki i 318). Skoro tak bardzo Ci Dragstar leży i imponuje to dlaczego się uciekasz do takiej wypowiedzi:
"...Draga nie kupiłem, bo wolę fulle i nie muszę się tu ograniczać...".
Wool14
Kontakt:

Post autor: Wool14 »

Las3k_91 Ldz wkurw**** ludzi swoim przekonaniem że wiesz wszystko- gówno wiesz i nie umiesz zaakceptować zdania innych.
Las3k_91 Ldz pisze:który to już miesiąc mu leci, jak rodzi się w bólach?
Powiedz mi co ci kur*a do tego kto ile składa rower?Ch*j ci do tego.

ZelU43 Bitch/Surge.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Banan725135650, bo mnie stać. Czy Ci się to podoba czy nie. :lol:
Większość kasy zrobiłem sam. Że nie umiesz i nie wierzysz - też nie moja wina i mi w portfel nie zaglądaj :D I nie napinaj się tak, bo Ci coś jeszcze peknie. I ch*j Cię to obchodzi ile kasy wyrzucam i na co. I nie bluzgaj.
Zdania się trzymam, bo je mam, jestem bezstronny, a nie dramatycznie usprawiedliwiam swoje zakupy [Surge na pusty portfel, Domain bez MC]. A jak uważasz, że trzeba coś mieć, żeby wyrobić sobie zdanie, to pozdro, ile Ty wogle ram miałeś? Dwie? Z Twojej własnej teorii wynika, że nie wiesz nic. I nie offtopuj. Poza tym skoro nie umiesz wyrobić sobie zdania o sprzęcie samą jazdą bez posiadania, to coś jest z Tobą nie tak. Laskę też najpierw pukasz a potem widzisz czy ładna?
Wool14
Kontakt:

Las3k_91 Ldz dobra jak to mówią, głupszemu się ustępuje a poza tym nie chce mi się już odpowiadać na te pierdoły.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Wool14, DO CIEBIE słowa tu nie napisałem. Inteligencję zbiorową jakąś macie? Jak Borg?
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Las3k_91 Ldz dobrze mówi kup ramke typu underground , drag ... zostanie ci więcej hajsu na amorka .
ZelU43
Kontakt:

Post autor: ZelU43 »

Wool14 pisze:ZelU43 Bitch/Surge.
Las3k_91 Ldz pisze:ZelU43, Underground, Dragstar, Cocaine
Moglibyście napisać dlaczego akurat te ramy, bo jak już wybieram jakąś to chciałbym wiedzieć za co akurat tą. I w ogóle na co powinienem zwracać uwagę przy wyborze ramy waszym zdaniem?

Banan725135650 pisze:h*j
Banan725135650 pisze:wogóle
Jak już mnie tak poprawiasz to proszę :wink:
Wool14
Kontakt:

ZelU43 bitcha i surge ludzie chwalą, dobre ramy.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

ZelU43, te co ja wymieniłem są tanie i wytrzymałe. Do tego od tych stalek ponad pół kilo lżejsze. A to bardzo dużo. Są troche dłuższe [16"], więc lepiej się prowadzą powyżej 15kmh. Do tego za Surge'a masz 3 Dragi [z gwarą]. Sztywniak jest sztywniak, dołożysz hajs do czegoś co odczujesz [opony, hamulce, amor].
Banan725135650
Kontakt:

ZelU43 Surge oferuję Ci o wiele większą sztywność od Drag'a. To Twoja kasa i sam zdecydujesz co kupić. Jeśli uważasz, że stać Cię na złożenie roweru na ramie NS Surge i nie braknie Ci funduszy na pozostałe części to bierz Surge - myślę, że nie będziesz żałował. Drag to budżetowy HT i jak napisał:
Las3k_91 Ldz pisze:troche dłuższe
Tylko nie trochę bo Cocaina to dłuuuga krowa i nie jest na tyle zwrotna co Surge czy Bitch.
Las3k_91 Ldz pisze:bo mnie stać.
Cieszymy się razem z Tobą z dużych środków finansowych jakimi zapewne dysponują Twoi rodzice.
Las3k_91 Ldz pisze:Większość kasy zrobiłem sam
Większość... A ja całość. "Czy Ci się to podoba czy nie."
Las3k_91 Ldz pisze:mi w portfel nie zaglądaj
... i vice versa.
Las3k_91 Ldz pisze: A jak uważasz, że trzeba coś mieć, żeby wyrobić sobie zdanie, to pozdro
Tak uważam. A jeśli Ty uważasz, że "jazdą po parkingu" poznasz wszystkie możliwości danej ramy czy innej części to "pozdro".
Las3k_91 Ldz pisze:Poza tym skoro nie umiesz wyrobić sobie zdania o sprzęcie samą jazdą bez posiadania, to coś jest z Tobą nie tak.
Samą jazdą - 5 minut po parkingu? Czy 1/2 zjazdy? Nie bądź śmieszny. Z Tobą jest coś nie tak, bo wychwalasz Dragstar'a pod niebiosa a NIGDY go nie posiadałeś a to równa się temu, że nie jeździłeś na nim intensywnie, żeby poznać jego wszystkie wady i zalety. Ja polecam Surge, bo sam kupiłem - prawda. Jak dotąd się nie zawiodłem a na prawdę ramę można chwycić w dobrej i korzystnej cenie. O Domain'ie też skończ się już wypowiadać, bo NIGDY nie miałeś i gówno wiesz o tym amortyzatorze.
Las3k_91 Ldz pisze:nie napinaj się tak, bo Ci coś jeszcze peknie
Widzisz gdzieś, żebym w moich postach używał funkcji ekspresywnej? No właśnie.

Las3k_91 Ldz idź na rower! ;)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Banan725135650 pisze:Tylko nie trochę bo Cocaina to dłuuuga krowa i nie jest na tyle zwrotna co Surge czy Bitch.
Mam WB 120cm. To jest dużo. Jak wsiadłem na cocainę 16" to nie wiedziałem co sie dzieje. Kolanami stukałem w kierę i ogólnie mi się nie podobała sama w sobie. undergroundowi, którego miałem wcześniej dużo bliżej do mojego obecnego roweru pomimo że zdaje się WB miał 10cm krótsze. Zdecydowanie wygodniej się na nim chociażby stało.

Banan725135650 pisze:Surge oferuję Ci o wiele większą sztywność od Drag'a
Samo porównanie materiałów sugeruje coś innego. Aluminium ma to do siebie że jest sztywne i prędzej pęka niż się gnie a stal odwrotnie.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Panowie, powstrzymajcie offtop i prywatne wycieczki..

Wracając do tematu to surge ma bardzo fajną geometrię z amortyzatorem 130mm, naprawdę dobrze jeździło mi się na takim zestawieniu. Przemyśl tylko dokładnie czy ogarniesz z kasą i czy nie będzie Ci przeszkadzać waga zestawu.
Banan725135650
Kontakt:

GgG dobrze gada! Dodam, że u mnie z Domain'em 302 [160 mm] geo jest również bardzo dobre.
J.O.H.N.Y
Kontakt:

Post autor: J.O.H.N.Y »

To ja coś może się wypowiem :)
moją pierwszą ramą był drag z 2006 roku. Rama super naprawdę się świetnie prowadziła z amortyzatorem 130mm (SR duro). Potem duro się rozwalił i zmieniłem amor na wiekszy. po polowie sezonu rama padła na główce ale usprwiedliwię ją tym, ze amor to była dwupółkowa kobyła. Teraz mam ramę NS Core (poprzednik NS surge bazujący na NS bitch'u) w secie z amortyzatorem o skoku 180mm. Według mnie NS prowadzi się o niebo lepiej od draga, jest znacznie sztywniejszy i wytrzymalszy, jednak niestety jest dość ciężki. Słuchaj, najprościej:

Leader Fox dragstar:

Zalety:
-przyzwoita waga
-dobra rama na początek
-niezła w prowadzeniu
-cena

Wady:
-Aluminium w końcu Ci się zmęczy i gdzieś pęknie
-Obecnie produkowane Dragstary nie są już takie dobre (tak słyszałem, i proszę nie krzyczeć na mnie jak coś :D ) jak opisywany przeze mnie rocznik 2006
-rama ma kąt główki podchodzący pod 70 stopni więc raczej pod amor 130mm max (według producenta) choć znam takich co tam wsadzali wielkie potwory jak 888 itd.

NS core/surge/bitch

Zalety:
-przede wszystkim kąt głowki 67 stopni dający możliwość wsadzenia większego amortyzatora (producent do seryjnych rowerów zakłada amortyzator 160mm) oraz pozwalający na znacznie lepsze prowadzenie rowery na trasach FR/DH względem ram z kątem głowki 70 stopni
-super wytrzymałość= inwestycja na lata jeśli będziesz dbać o sprzęt i nie zachce Ci się skakać na płask z 5 metrów
-Rama nie tylko pozwoli Ci nauczyć się śmigać (potrafi wybaczyć błedy) ale jak już nabierzesz wprawy to też będzie Ci służyć
-Ogromna sztywność

Wady:
-Cena (ale pamiętaj, zapłacisz raz a na wiele dłużej będzie starczyć)
-Waga- tu niestety ten mankament, że stalówki są przynajmniej 0,5kg cięższe od alu, ale jeśli nie jesteś maniakiem zbijania wagi to nie sprawi Ci tak naprawdę żadnej różnicy (ja takową odczuwałem tylko przez pierwszy tydzień po przesiadce z alu)

Mam nadzieję, że pomogłem, jeśli chciałbyś zaczerpnąć dodatkowych informacji to pisz do mnie na PW. POzdrawiam
http://vincent222.pinkbike.com/
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Banan725135650, nie pograzaj sie, akurat tak sie sklada, ze drag 14" jest krotszy od surge, a 16tka niewiele dluzsza. W ogole, jak mozesz oceniac geometrie ramy po tym, jak ledwo ja zlozyles i jezdziles co najwyzej po bulki? Smiech..
Drag wytrzyma prawie kazdego amora (do 180mm lajt), jest tani, w wersji 14 dosc krotki, skoczny, i solidnie zrobiony jak za te pieniadze.
Do gry wchodzi jeszcze underground, rama nie do zakatowania, tania, ale wersji 14" przesadnie krotka (dla osoby ok 180cm moze byc juz za krotka).

Podsumowujac, koles ma 1700 na rower, a wy mu wciskacie rame za 400 (za uzywana, w najlepszym wypadku), do tego pewnie jakis amor warty 500-600zl, a reszta czesci przepraszam gdzie? Bedzie jezdzil na marketowych kolach, albo na oponach z tesco? Tak sie sklada, ze akurat w ramach HT nie ma za bardzo co oceniac (aby geometrie), a nie widze sensu przeplacac za surge, jezeli i tak zmieni na fulla. No i lepsza opona lub hamulce znacznie wiecej dadza niz mierna roznica miedzy dragiem, a surgem (dla portfela calkiem odczuwalna).
ODPOWIEDZ