Wymiana uszczelek tłoczków Grimeca s-12

KilofeQ
Kontakt:

Wymiana uszczelek tłoczków Grimeca s-12

Post autor: KilofeQ »

Witam
Otoz zakupilem Grimeci s12, co sie okazalo uszczelki przy tloczkach w zacisku przepuszczaja plyn (przy wcisnieciu klamki syczy powietrze wraz z DOT'em wokol tloczkow).
Czy jest to przyczyna miekkiej klamki oraz brakiem mozliwosci prawidlowego odpowietrzenia?
Jesli tak zastanawiam sie, jak dokladnie przeprowadzic operacje wymiany uszczelek, a dokladniej jak wysunac/wykrecic tloczki z zacisku :) Bede wdzieczny, jezeli ktos mi napisze co i jak.

Korzystajac z okazji, jak wymienic sprezyne w Manitou Dorado 2003? Mam niestety za twarda wsadzona i chcialbym zmienic ja na mieksza.

Dzieki i pozdrawiam :]
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Hamulec się zapowietrza dlatego nie da się na nim jeździć. Problem w tym że nie wiem czy dostaniesz same uszczelki. Gdzieś widziałem cały zestaw ale nie pamiętam już gdzie. Robiłeś już kiedyś wymianę uszczelek lub tłoczków? Jeśli nie to jak znajdę podeślę ci instrukcję z coda. Też są 4 tłoczki, rysunki i dobre opisy więc na pewno się przyda.
sasquatch
Kontakt:

Post autor: sasquatch »

uszczelki: rowerowy.com lub cyklotur.pl
tloczki wypycha sie sprezonym powietrzem albo trzeba wyciagnac delikatnie kombinerkami
KilofeQ
Kontakt:

Post autor: KilofeQ »

sasquatch o taka instrukcje mi chodzilo :) Jesli chodzi o uszczelki to juz znalazlem gdzie je kupie, tak jak wspomniales rowerowy.com.
Nurtowala mnie jedynie sprawa jak te tloczki wypchnac, ale juz wszystko jasne. Powiedzcie mi jeszcze czym wyciagnac uszczelki?
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

delikatnie wykałaczką
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

Rozkręcić zacisk i dmuchnąć sprężarką to najszybsza metoda, no i tłoczków wtedy na pewno nie uszkodzimy jak to może być w przypadku dłubania jakimis kombinerkami :wink:
ODPOWIEDZ