Liczby, wymiary... porównanie dwóch ram.
Liczby, wymiary... porównanie dwóch ram.
witam
Jeżdżę jeszcze na hardtailu ale jestem na kupnie nowego roweru, moja wiedza o "właściwościach" ram typu full jest dość mała dlatego proszę o pomoc. Chodzi mi dokładnie o porównanie tych dwóch ram, plusów i minusów jakie wynikają z z liczb oraz geometrii. Wiem tylko trochę o kącie główki.
z góry dzięki
(zdjęcia poniżej)
Jeżdżę jeszcze na hardtailu ale jestem na kupnie nowego roweru, moja wiedza o "właściwościach" ram typu full jest dość mała dlatego proszę o pomoc. Chodzi mi dokładnie o porównanie tych dwóch ram, plusów i minusów jakie wynikają z z liczb oraz geometrii. Wiem tylko trochę o kącie główki.
z góry dzięki
(zdjęcia poniżej)
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Druga ma zbyt ostry kąt główki i wysoko suport, do dh nie podejdzie ci za bardzo. Ewentualnie weź pod uwagę jakąś trzecią jeszcze, w końcu do trzech razy sztuka
A tak na serio to weź napisz o jakie ramy ci chodzi, bo większość forumowiczów nie ma tytułu magistra we wróżeniu z fusów/kuli/etc. i jakakolwiek pomoc może być dosyć ciężka 

Definitywnie i zdecydowanie pierwsza rama. Słyszałem od znajomego kolegi mojego kolegi, że ta druga często pęka i jest wadliwa.szymon102 pisze:witam
z góry dzięki
Geometria bardzo zblizona. Brałbym raczej nr2. Ta wyższa bo do kraju plaskiej głowki raczej nie trzeba.
A jak reszta parametrów? Zawieszenie - skok jaki? Cos o nim wiesz? Cholera miałbym linkage pełna to bym wrzucil z ciekawosci :P
Jak waga obu ram?
btw. Sprytnie to zrobiles bo eliminujesz zajawkiczów :P Chociaz mam 2 podejzenia co to za ramy :P
A jak reszta parametrów? Zawieszenie - skok jaki? Cos o nim wiesz? Cholera miałbym linkage pełna to bym wrzucil z ciekawosci :P
Jak waga obu ram?
btw. Sprytnie to zrobiles bo eliminujesz zajawkiczów :P Chociaz mam 2 podejzenia co to za ramy :P
Spaced Marka mało znana, natchnąłem się w sumie przez przypadek. Myślę, że kąt główki w tej pierwszej mógłbym zamówić inny. O ramie nie wiem za dużo ale będę wypytywał. Waga jedynie mnie martwi.
Więcej: (po lewo rama nr 1, po prawo rama nr 2)

Więcej: (po lewo rama nr 1, po prawo rama nr 2)

S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
szymon102 jak mozesz inne geo to czemu sie nie kusisz? Nizej pakiet, głowka na uniwersalna na 64 albo 65. Support pod 83 jak tyl pod 150 jak nie to wiesz jak.
Dziwne, ze 2ka ma opcje dampera 230. Niepraktyczne troche bo mało jest ich.
Ale przekonany jestem, ze gdzies widzialem te ramy. Cholera teraz bede o tym myslec caly czas.
Dziwne, ze 2ka ma opcje dampera 230. Niepraktyczne troche bo mało jest ich.
Ale przekonany jestem, ze gdzies widzialem te ramy. Cholera teraz bede o tym myslec caly czas.
-
- Kontakt: