Nowa rama do 4 tys

pit240
Kontakt:

Nowa rama do 4 tys

Post autor: pit240 »

Witam
Obecnie śmigam na takowym secie:
http://www.pinkbike.com/photo/3523828/
Do czasu aż spełni się moje marzenie i uzbieram na demo zmuszony jestem zadowolić się innymi ramami. Obecnie chcę zmienić ramkę na "jakąś inną". Zastosowanie to lajtowy i przyjemny freeride po traskach w Polsce i nie tylko. W moim budżecie znalazłem omena i banshe scythe. Za omenem przemawia bliskość firmy, ramka ma mega wygląd jak dla mnie no i chętnie wspieram krajowe przebłyski projektowe. Na forum znalazłem też słabe opinie o pracy banshee. Niestety tu jest pewien problem - nie mam specjalnych wymagań co do pracy zawiechy, swoja ramę zmieniam z ciekawości jak jeździ się na innym wynalazku. Do furana nie mam żadnych zastrzeżeń, jeździ mi się dobrze. Liczę oczywiście że po kilku zjazdach na nowej ramce będę mógł powiedzieć że odczuwam pozytywną zmianę. Jeśli chodzi o preferencje - lubię traski jakich w Polsce prawie nie ma - typu flying gangstar w leo albo polanka w wisłer czyli płynne i skoczne. Więc podobne preferencja mam do roweru. Natomiast miło będzie jeśli ramka przy okazji będzie ładnie po korzonkach i kamolkach płynąć. Co jeszcze możecie mi polecić?
szukam nówek bo nie mam zaufanie do używek. jeśli będzie jakaś okazja to mogę dozbierać jakąś kwote
http://www.pinkbike.com/video/214241/
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Może zaczekasz na emesa? Nowa rodzima konstrukcja, a zostanie Ci jeszcze na skrzynkę czystej.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Jak kolega wyżej :) Spróbuj Emes'a :)
Guguś
Kontakt:

Post autor: Guguś »

Jo w tej cenie polecam scytha z foxem rc4 pracuje naprawdę miodzio, z dhx 5.0 tez było nieźle. Wcześniej miałem tam revoxa i praca faktycznie była słaba. Ogólnie ramka fajnie skoczna więc powinna ci spasić. Jak byś miał jakieś pytania pisz na gg.

Pozdroo
www.mpbikes.eu
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Ja bym dozbierał np. do Demo 8. http://allegro.pl/rama-specialized-demo ... 84808.html Chcesz nówkę, to kasa pewnie nie jest problemem.

4k to dziura w nowych ramach, fajne są droższe, chyba, że trafisz bardzo okazyjnie coś vide m6 po 1500$.
bastek135

Post autor: bastek135 »

Są 2 sztuki EMESA do sprzedania po 2500. Więc myślę, że możesz wypróbować tą ramkę.
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

emes to raczej typowy rejser czyli coś zupełnie innego niż szuka kolega pit240.Przeczytaliście jego wymagania?
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

bazooczyskoDH no tak, ale Omen też nim jest, a chłopak wspomina o nim. Ramą do DH (nie super lajtowaną) nie da się jeździć FR?
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

"Rama nie była projektowana by być ultra lekką „puszką” jak produkty treka czy mondrakera jednak starali się by nie była tez jakimś czołgiem. Należy zauważyć, iż ważniejsza dla nich była praca zawieszenia i wytrzymałość niż waga. Przeznaczeniem produktu nie będzie tylko „racing” ale rama musi wytrzymać także katowanie i gleby przez niedoświadczonych riderów. "

Jak mi wiadomo będą dwie sztuki pod koniec lutego w kwocie 2500 złoty (bez dampra ) , myślę , że jest to fajna okazja jak nową ramę z gwarą :wink:
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

moze sx traila?? 170mm - wlasnie niedawno kupilem noweczke za 3.500pln z dhx5.
wczesniej mialem stare demo8pro. różnica w wadze niewielka- jednak 170mm jest bardziej wszechstronne a i na dh w zupelnosci wystarczy- geometria obu modeli,bardzo podobna
zarowno demo jak i sx to raczej długie rowery-nie wszystkim to pasuje.Ja natomiast nie zamienilbym na inne.-no i nie kleja tak jak inne tego typu,co jest + jesli chodzi o fr
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

jak dla mnie zadnego emesa ani vigo i to jest moje subiektywne zdanie. kup lepiej cos znanej marki spec / giant itp. ramka nie straci szybko duzo na wartosci i bedziesz mial pewny produkt. pozdro.
Krzyś
Kontakt:

Post autor: Krzyś »

Tak jak diskordia polecam ci SX Traila, bardzo fajna rama, skoczna, zwinna ( osobiście nie zgodzę się z tym, że jest długa, ja tego nie czuje [mam rozmiar M z roku 2009], a przy okazji wahacz jest całkiem krótki, co bardzo korzystnie wpływa na skrętność), lekka, wytrzymałą. Można na niej z łatwością złożyć rower który ogarnie wszystko (od am poprzez fr aż do dh) i wszędzie będzie się świetnie spisywał :)
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

chyba jednak długa w porownaniu do innych marek....baza kół w specach jest znacznie wieksza niż przyjęte standardy.
Zgadzam sie co do wahacza - jednak przednie trójkąty sa niezaprzeczalnie dłuższe.
klexuh
Kontakt:

Post autor: klexuh »

Sam ujezdzam Sx-traila, tylko ze 2007 i w sumie sobie chwale.. ale jednak majac 4000zl kupilbym cos z wiekszym skokiem i sztywna oska- Glory FR na przyklad, bardzo fajna nie za droga ramka.
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

jezdzilem na demo 2009 i w porownaniu do omena to jest autobus przegubowy - takie jest moje zdanie ;]
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

a może coś prawie nowego ale używanego??
http://allegro.pl/rama-giant-glory-s-20 ... 69731.html bardzo fajna ramka do dh/fr z roku 2010 trzeba dokupić damper
http://allegro.pl/iron-horse-sunday-wc- ... 93479.html Kultowa rama bardzo dobra do dh fr bardzo skoczna i niesamowicie wytrzymała jedyny minus że jej już nie produkują
http://allegro.pl/giant-glory-rama-2010 ... 79389.html ramka z roku 2010 tak jak pierwsza propozycja tylko że z damperem ale minus taki że trzeba dopłacić
http://allegro.pl/rama-giant-faith-0-20 ... 70228.html bardzo fajna ramka z roku 2010 ze skokiem 180mm idealna do fr
No ride... No Life...
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Za troszeczkę więcej jest do wzięcia nowy sunday w Anglii, jeśli pasuje Ci rama dh ogarniająca fr.
http://cgi.ebay.co.uk/2008-IRON-HORSE-S ... 588c502e59

W Usa kupisz sx traila 2010 poniżej 4tyś, sprawdzaj ebay - można trafić na naprawdę dobre okazje, za 4tyś spokojnie kupisz też używane glory (starszy model, też Anglia).
Ogólnie jeśli chcesz kupić coś fajnego i nowego, to nie skupuaj się na naszym kraju, szukaj okazji za granicą.
pit240
Kontakt:

Post autor: pit240 »

Też myślałem nad rowerkiem typu nowy faith lub właśnie sx i do tego amorek 180 mm - rozumiem założenia takiego bajka i pewnie w zupełności by mi on wystarczył. Ale masakrycznie podobają mi się rowerki typowo dh. Co do emesa to faktycznie cena jest kusząca ale wizualnie na zdjęciach po prostu mi się nie podoba, minusem jest też to że konstrukcja nie sprawdzona jak rozumiem. Omen jak dla mnie śliczny i rok już obecny na stokach. Z drugiej strony moja miłość do demo przeniosła się na nowe modele i ten co podał Las3k_91 Ldz już troszkę blednie. Licząc kasę to omen z oferowanym damperem wychodzi bardzo podobnie jak spec z allegro. glorka bez dampera z allegro to rozmiar s a ja mam ponad 180 cm wzrostu. no i jednak używka - do nówek mam większe zaufanie. Sprawa sprowadzania z poza kraju też mi średnio leży, z racje pracy jestem stosunkowo mobilny i wole podjechac i pomacać przed kupnem. Jakoś mało osób poleca omena - liczyłem na to że będzie inaczej. Podam jeszcze moją mega króciutką definicję freeridu - nie robie żadnych trików tylko jeżdżę sobie spokojnie po trasach fr i dh ale bez ciśnienia na wynk, czas itd, po prostu ma być frajda.
http://www.pinkbike.com/video/214241/
mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

pit240 pisze:Jakoś mało osób poleca omena - liczyłem na to że będzie inaczej.
a kto ci ma go polecac skoro mało kto go ma i na nim w ogole jezdzil... Ludzie przestancie z tymi ironami... przeciez ta rama juz ma 6 lat ??? Od tego czasu powychodziło troche lepszych opcji, juz nie wspominam o cenie samego irona ktora jest troche mocno przesadzona.

jak chcesz opini o omenie to napisz na pm, mam ta rame i moge powiedziec co nieco o niej ;]
ODPOWIEDZ