[Damper] Fox DHX - wymiana tulei ślizgowych

MUSZEL
Kontakt:

[Damper] Fox DHX - wymiana tulei ślizgowych

Post autor: MUSZEL »

Witam, otóż jak w nazwie tematu. Zamierzam zmienić tuleje ślizgowe (nie montażowe!) dampera (Fox DHX).
Nie wiem czym i jak to można zrobić... Tzn. domyślam sie, by je wypchnąć, tak jak łożyska w ramie, coś o wielkości tulejki po jednej stronie, po drugiej coś w co wepchnie sie tulejka gdy będe ściskał wszystko np. w imadle itp. Ale czy macie może jakieś patenty? Może jakieś części rowerowe idealnie nadają sie do tego? Prosze o pomoc :)
boogiel
Kontakt:

Re: Jak wybić i wbić tuleje ślizgowe dampera?

Post autor: boogiel »

Ja u siebie na dwóch końcach tulei miałem takie uszczelnienie-zdjąłem kombinerkami, potem w tuleję młotkiem, a jak dalej sie nie dało samym młotkiem, do wziąłem imbusa 8mm, wsadziłem niby do tulejki i wybiłem na lajcie. Powodzenia!
mlynooo
Kontakt:

Re: Jak wybić i wbić tuleje ślizgowe dampera?

Post autor: mlynooo »

na allegro mozna kupic takie fajne urządzenie do tego.
Moniu
Kontakt:

Re: [Damper] Fox DHX - wymiana tulei ślizgowych

Post autor: Moniu »

mam takie pytanie bo mam ten sam problem i ile taka jedna tulejka kosztuje bo ja w sklepie za taką slizgową do tego własnie dampera zapłaciłem 80zł to jest normalna cena??????????????????
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ślizgową? Jak za 4 sztuki to cena normalna...
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Shibby
Kontakt:

Post autor: Shibby »

Odkopię trochę temat:
Muszę wymienić obydwie tulejki ślizgowe oraz montażowe.
W Proshoxie dostępne są standardowe i polimerowe.
Przy polimerowych jest wzmianka:
"Pasują tylko do przystosowanych do nich tulejek montażowych. Wtedy pasują do amortyzatorów:..."
Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale trafiłem na wzmiankę, że te polimerowe dłużej trzymają.
Proszę o wypowiedz kogoś kto siedzi w temacie.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

jak najbardziej polecam polimery, kupiłem i nie żałuje. W końcu zapomniałem o problemie z tulejkami. Chodzi tutaj o to, że jak masz swoje stare tulejki montażowe i zmienisz ślizgowe z metalowo-teflonowych na polimerowe, to nie możesz tego połączyć bo pasowanie będzie złe. Żeby używać polimerowych musisz zamówić też montażowe od proshoxa ze wzmianką, że mają współgrać z polimerowymi ;)
Shibby
Kontakt:

Post autor: Shibby »

Więc, kupię od nich tulejkę montażową na polimerowy ślizg + tulejka polimer oczywiście, a na tłok założę metal-teflon bo oryginalna tulejka montażowa jest jeszcze w dobrym stanie.
Nie będzie przeciw wskazań na taki mix ? :P
EDIT:
Dobra, już wiem, że nie ma żadnych przeciwwskazań ;]
Dzięki MUSZEL
ODPOWIEDZ