Ochrona stawów
Ochrona stawów
Witam! Pewnie nie tylko ja mam problem ze skrzypiącymi stawami i strzelającymi kolanami. Bez wątpienia na taki stan rzeczy ma wpływ jazda na rowerze. Chciałbym poznać wasze sposoby na ochronę i leczenie stawów, profilaktykę z tym związaną; opinie na temat dostępnych na rynku środków typu ANIMAL FLEX lub 4FLEX.
JA
Re: Ochrona stawów
ja napiszę trochę z innej strony. środki farmaceutyczne na stawy są ale często działają krótkotrwale. niektórzy jedzą dużo galaretki wołowo drobiowej albo ograniczają stosunki seksualne
różne są sposoby. Ja polecam przede wszystkim dobrą rozgrzewkę wszystkich stawów przed jazdą. Obciążanie zimnych stawów to najgorsze co może być. Dobra rozgrzewka stawów przed jazdą to podstawa. Poza tym polecam wzmocnić bolący staw na siłowni. Przynosi to znacznie trwalszy efekt. JA miałem spore problemy z pachwiną i biodrem na tyle że nie mogłem chodzić jak przeciążyłem. W zimie siedziałem na suwnicy pracując nad tym (głównie na siłe ,nie wytrzymałość) i naprawdę pomogło na pół roku. Fajnie jest dobudować trochę mięska wokół bolącego stawu, to znacznie go odciąży i ustabilizuje. Tak samo mam specjalne ćwiczenia na kostki , barki , nadgarstki itp. W moim wieku już nie dałbym bez tego rady
Z wiekiem człowiek zdaje sobie sprawę jak bardzo jazda w dh obciąża stawy. Jak byłem mlody to nawet sie nad tym nie zastanawialem. Pozdrawiam i życzę mniej "bulu"