Jakie buty żeby wytrzymały chociaż z rok?

mas1o
Kontakt:

Jakie buty żeby wytrzymały chociaż z rok?

Post autor: mas1o »

Chciałbym sobie kupić jakieś ładne i porządne buty na rower. Bez spd, z twardą i wytrzymałą podeszwą.

Przerobiłem już po 40zl "od ruskich" starczają na dwa miesiące w porywach.
Z miejskiego sklepu (pewnie ta sama fabryka co u ruskich) po 70 - na dwa tygodnie.
Z croppa - po pół roku śródstopie przetarte na wylot.

Wypatrzyłem Shimano SH-MP56L (DX?)
Obrazek
Nawet nie takie brzydkie, zniósł bym że na mokrym prawie wcale noga się nie trzyma i że są takie ogólnie nie ten teges. Ale kosztują 250 no i nigdzie ich nie ma. Co jest ich największą wadą.

Wyczytałem na jakimś forum że DC Court Graffik SE sa ok.
Obrazek
Oczywiście nie ma nigdzie dostępnego 45.

Może możecie polecić jakieś dobre buty?
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

dx mam, bardzo duzo ich uzywalem przez ok 2,5 roku. Sporo podpychania jezdzenie po miescie, w gorach, dalej zyja, w jednym miejscu sie material przetarl od wewnetrznej strony stopy przy tym zapieciu, ale nie widac tego nawet i mozna smialo uzywac.

Teraz jezdze na zmiane w DC starym jakims modelu w ktorym przez dlugi czas (grubo ponad rok) naginalem do szkoly i wszedzie a teraz w nich smigam, fajnie sie trzymaja na wellgo mg-1 i lubie je bo sa bardzo wygodne.
Tyle ze podeszwe maja mega miekka raczej, wiec Tobie by nie odpowiadaly, bo dx ma twarda.

Oprocz nich uzywam zoo yorkow, ktore sa prze zajebiste, maja twarda podeszwe, fajnie nawet wygladaja, trzymaja sie srednio choc na mam wrazenie ze na mg-1 mi sie wszystko trzyma (wczesniej mialem 5050 i na nich sie tylko dx trzymaly)

Moze wyceluj w jakies 661, albo nike 6.0 czy cos, takie typu medium, fajnie sie to trzyma tyle ze mi ich szkoda na rower, i podeszwa raczej miekka tez.
mas1o
Kontakt:

No chciałbym żeby cena nie przekroczyła 200. A najlepiej koło 150.
kubuspunxdh

Re: Jakie buty żeby wytrzymały chociaż z rok?

Post autor: kubuspunxdh »

Pomogę cos w temacie DX :) mam 3 rok morduje te buty niemiłosiernie mam model z "SPD" wiec wyciąłem od dołu i to był błąd... w platformach sie rozdzierają i trochę gorzej trzymają ale dalej nie narzekam... :) wytarła mi sie oczywiście pięta ale to raczej norma w butach tego typu... no i sznurówki :D 3 komplet bodajże zmieniam :D ... podsumowując ... i tak bym innych butów nie kupił :D te zniszczę będę kupywac kolejne DX !! jutro jak wymyje je troche po dzisiejszym Skrzyczne pośle fote jak wyglądają używane w bardzo ciężkich warunkach po 3 latach :D
IMAG0129 [1024x768].jpg
niestety nie zdążyłem umyć :D
Załączniki
IMAG0131 [1024x768].jpg
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Ogarnij jakieś Wishoty. Jak za cenę około 100 zł to bdb buty i na pewno starczą na rok.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Lando ma spoko podeszwę ale gejkolory jak Ci to robi różnicę. Nike Twillight i Renzo używam na rower i normalnie - nie przecierają się już ponad rok.
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

mysticar - dobry wybór;) mnie się elegancko trzymają już ponad pół roku, na łopatę też w nich jeżdżę bo ich nie szkoda, a po myciu wyglądają prawie jak nowe. Podeszwę mają bardzo sztywną jak na taką cenę więc na rower w pytę całkiem;) miałem też wspomniane wyżej shimano i bardzo długo w nich jeździłem, jednak kiedy przestałem śmigać w spd i wykręciłem bloki to w dużym błocie napchało mi się do nich tyle syfu ( mimo że zabezpieczone ), że podeszwa się rozwarstwiła i całe buty "napuchły" od błota. To był ich koniec, ale do tego momentu dobrze służyły ;)
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Mam już drugi sezon DXy ze zdjęcia i są super. Tyle że ten model z podeszwą pod platformy jest praktycznie nie do dostania, a nowy z podeszwą pod SPD nie nadaje sie do platform. Wcześniej mialem jakies stare DC, dawaly radę ale po przesiadce na DX we wszystkich innych butach czuje sie jak bym miał kapcie na nogach. Zdecydowanie odradzam za to 661 kilka lat temu mialem Filtery i rozlecialy sie po kilku miesiącach, reklamowalem, dostalem nowe akurat na jesień i niestety do wiosny nie dotrwały.
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

Quetchua(czy jak sie tam pisze) z decathlonu za ok 70 zl. Buty nie do zajechania, mają ponad rok i nic! Łopata ani długie piny im nie straszne. Jedynym ich minusem, jest to, że stopu mają w nich żar tropików...nawet gdy jest zimno...
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
mas1o
Kontakt:

Obrazek

O takich wishotach mowicie? Bo ze zdjęcia to podeszwa wygląda na dwutygodniówkę ;)
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

Nikie robi serie z podeszwą chyba specjalną pod platformy.
http://allegro.pl/nike-twilight-6-0-38- ... 91141.html
Mam nike z identyczną podeszwą i się bardzo dobrze trzymają. Mają już ponad rok i nic się nie dzieje.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

ja bym szukał shimano z podeszwą vibram (mp90, am40, teraz na 2011 am41)
Sam kupiłem te najstarsze mp90 w najpaskudniejszej wersji białej, ale nówki i za 100zł :) Po pół roku nie widzę śladów zużycia, jedynie brudne bo nie chce mi się ich dokładnie umyć, tak nawet lepiej wyglądają
Podeszwa bardzo fajna pod platformy, do tego system utwardzania buta dodatkową wkładką.
StinkySanta
Kontakt:

Re: Jakie buty żeby wytrzymały chociaż z rok?

Post autor: StinkySanta »

Witam! Też planuje zakup butów w maju jakoś. Te Wishoty ze zdjecia serio slabo wygladaja... Sa lepsze ciut wyzsze i z inna podeszwa, a cena ok. 150 zł. McArthur ma tez jakies modele "skate"... Lando tez mi sie podobaja, duzo wzorów i ceny tez w porzo. Te Nike 6.0 Mogan Mid, z rzepem na górze sa jak dla mnie super, ale ponad 200 zl trzeba dac... A Shimano MP66 (z SPD) nie polecacie jednak?! Te biale mi sie podobaja i sa jeszcze do kupienia gdzieniegdzie. Ale najladniejsze i z dobra podeszwa sa am40 chyba. 661 Filter ok. 300 zł jak widze...

Ogólnie to byłbym chyba za Nike, kilku gosci w nich widzialem, te za kostke modele z rzepem sa extra. Namyśle się i coś na pierwszy wypad w sezonie wypada na nogach mieć :)
In Trance We Trust
mysticar
Kontakt:

mas1o Chodziło mi o mniej więcej takie:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Sam mam ten model, czuby są obszyte a nie tylko klejone, więc swoje wytrzymają, a podeszwa jest naprawdę spoko jeśli chodzi o twardość i zużycie.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Kup shimano vibram, warte ceny, mam 2 sezon i nieraz stopę ocaliły.
Back in black
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

mysticar, popieram, mam te buty, jezdzilem na nich sporo jak przesiadalem sie z SPD na platformy, duzo chodzilem i nadal je mam, czekaja na zlozenie nowego roweru z platformami ;)).
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
mas1o
Kontakt:

Nie moge ich znaleźć w żadnym sklepiku. Wszystkie już mają inne podeszwy. Poza tym but musi być ciemny bo czasami ganiam w nich z karabinem po lesie :)
mysticar
Kontakt:

mas1o, ja właśnie mam ten model w kolorze ciemnozielonym, ale zdobycie tych butów chyba rzeczywiście może być już problemem bo to chyba model sprzed jakichś 2 lat.
Lomek
Kontakt:

Post autor: Lomek »

mysticar pisze:Sam mam ten model, czuby są obszyte a nie tylko klejone, więc swoje wytrzymają, a podeszwa jest naprawdę spoko jeśli chodzi o twardość i zużycie.
Mam Wishoty z dokładnie taką samą podeszwą tylko innym wyglądem i naprawdę mogę polecić. Ponad 2 lata męczenia, już się lekko rozdarły, podeszwa się nieco starła, ale trzymanie na zwykłych pedałach VP jest nadal naprawdę świetne.
ODPOWIEDZ