Jakie hamulce

qubahe
Kontakt:

Jakie hamulce

Post autor: qubahe »

Hayes czy avid jakie modele
szukam mocnych na przód
do 500zł
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Avidów nie bierz. Saintów poszukaj.
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

Shimano saint br-m810 nowe i tyle w temacie.
Ewentualnie używane Hope tech v2 np.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

qubahe pisze:szukam mocnych na przód
Potrzebujesz więcej hamulców na przód niż jeden?

diesel2117 pisze:Shimano saint br-m810 nowe i tyle w temacie.
Dokładnie tak.
bartson
Kontakt:

Re: Jakie hamulce

Post autor: bartson »

polecam avid code 5 z włąsnego doswiadczenia sam posiadam 2 sezon i sprawuja sie elegancko z klockami ebc gold
bartson
MichaelBiker
Kontakt:

Post autor: MichaelBiker »

SegatiV pisze:Avidów nie bierz.
dlaczego niby nie Avidow?

ja od siebie polecam nowe Cody
slayer90
Kontakt:

Re: Jakie hamulce

Post autor: slayer90 »

Nowe Cody .

Warto naprawdę - zaliczyły parę gleb trochę porysowane a luzów w klamkach ze świeczką szukać.
Jo
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

MichaelBiker pisze:ja od siebie polecam nowe Cody
Na przykład "dlatego" - każdy "od siebie" poleca, "mam to polecam".

A ja uważam że avidy to gniot, code obleci, ale i tak rewelacji nie ma.

Moje stare oro były lepsze od każdego avida jaki miałem okazję testować.
Sainty wymiatają, HOPE'ów nie miałem okazji objeżdżać, więc się nie wypowiem,ale ciężko chyba wyrwać do 500pln.
Świetne są również Formule ONE - ale cena też nie ta.

Sainta to i nowego w tej cenie wyrwać można.
mar3k
Kontakt:

Post autor: mar3k »

SegatiV, jasne ze mozna wyrwac .. tylko ze samego i to z allegro bo wiekszosc sklepow ma powyzej 600zl (np. goodbike). Wiem bo szukalem i mialem zamiar zakupic. Ale...

Shimano nie dodaje do swoich hamulcow tarcz.. wiec jesli chcesz miec sensowna tarcze to musisz wydac dadatkowe 80+ zl i robi sie juz ponad 600(mowimy o nowych) z allegro.

Ja moge powiedziec "polecam code R" bo sam mam.. ale mam tez deore z tyl ktora hamuje duze lepiej niż juicy 7 ktore jeszcze tydzien temu mialem.

Natomiast code ma swoje problemy.. klamka np. ma duzy skok pusty (mowimy o klamce od elixirow takie sa w code R) i odpowietrzanie nic nie dało jesli ktos myslal ze to to.Natomiast cena to 520zł z szkaradna(ale bardzo sztywna) G3.
Ale wiem, ze waze wiecej niz 100kg + 20kg rowera i jak go testowalem na wierchomli zachowywal sie 100x lepiej niz juicy.. zadnego twardniecia tracenia sily wpadania w kierownice.. i nawet po calym zjezdzie bylem wstanie jednym palcem spokojnie postawic rower do pionu.

Jesli mozesz wygospodarowac wiecej kasy.. to faktycznie wez tego sainta, ale jesli masz tylko 500zl doloz te 20-25 i wez Code R
MichaelBiker
Kontakt:

Post autor: MichaelBiker »

SegatiV no tak jak napisal kolega wyzej.. Sainta moze i da sie wyrwac tylko bez tarcz a z nimi podrosnie troche cena..

A co do Avida moze i Code wg Ciebie da rade ale nie wiem co CI w reszcie nie pasuje (chyba ze uzywales ultimate w zjazdowce) to juz inna sprawa.. Mialem w tamtym roku Elixiry i nie po jednym zjezdzie dalej stawialy na kolo jak Code..

Tyle ze widze ze nie ma co dalej ciagnac tematu bo ten co go zalozyl nic nie napisze..
maciek000111999
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

a nie wiecie jak jest z shimano xtr BR-M975 ,
bbc
Kontakt:

Post autor: bbc »

bierz saint'a bez zastanowienia
http://bbc666.pinkbike.com/
Cesiu
Kontakt:

Post autor: Cesiu »

Miałem/mam Code 5, miałem Oro K18 i mam teraz Sainta. ORO jak dla mnie były lekką padaką, po mieście było ok ale w górach nie dawały rady, może kwestia klocków, ale przy ponad 80kg bardzo słabo hamowały. Code 5 "fabryczne" dawały radę, ich praca nie zmieniała się w żadnych warunkach. Po zmianie klamek, przewodów i tarcz zaczęły wymiatać. Jałowy skok klamki bez problemu można było zlikwidować, kto miał okazję przejechać się na moim rowerze ten wie, że nie było z tym problemów (lubię jak bardzo szybko łapią hamulce i jest mały skok klamki). Obecnie mam od paru dni Sainty (przyszły z całym rowerem to zostawiłem) w mieście nie widzę różnicy w porównaniu do Code, zobaczymy jak będzie w górach, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć. Na pewno bardzo wygodne są regulacje na klamce, których Code 5 nie ma. Reszta wyjdzie w praniu a właściwie w górach.

Pozdro
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

maciek000111999 pisze:a nie wiecie jak jest z shimano xtr BR-M975
mialem przez sezon,wpakowalem kupe kasy w przewody i koncowki goodridge'a,bylo ciut twardziej,ale te hamulce nadaja sie tylko do maratonow i to po plaskim.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Jaśko
Kontakt:

Post autor: Jaśko »

Moje subiektywne odczucia:
Przez dwa sezony mialem Sainty br-m810, super hamulce jeśli chodzi o power, bezawaryjność, łatwość odpowietrzania, wytrzymałość klamek na gleby, drzewa, luzy tez sie nie robią. Dla mnie mają jeden zajebisty minus, brak modulacji. Miałem dość zrywania przyczepności , za ostrych hamowań, płynność jazdy kulała. Dokuczało mi to strasznie, bo głownie mam strome techniczne traski w okolicy.

Od paru dni jezdze na code 2011, ergonomia, siła-modulacja po prostu ideał, ale na ostatnich zawodach w Wierchomli zaczeły sprawiać małe problemu.
Spodziewałem się tego, ale nie tak wcześnie. Może była to wina mega cieżkich warunków, ale hample sie zapowietrzyły.
Mimo to jeszcze nei żałuję, bo jeździ sie bez porównania lepiej!

Podsumowując:
Saint - wytrzymalość, solidność, bezproblemowość, ogromna siła, która niestety cieżko kontrolować.

Code 2011 - lepsza ergonomia, bdb. modulacja, siła porównywalna do Sainta, ale łatwo kontrolowna

na minus: kiepska jakość i wykonanie (montaż,kontrola jakości?), oo za tym idzie awaryjność (ogólnie wiekszość Avidów)...

Dodam że miałem w przeszłości
ORO k24, code 5, code pełne, HFX9, HFX mag, juicy 7, juicy 5, SLX :)
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Cesiu pisze: Po zmianie klamek, przewodów i tarcz zaczęły wymiatać.
Jakie klamki? I co było złego w starych?
Ile Cię wyniosły przewody i z jakiej firmy?
Jakie miałeś tarcze i na jakie zmieniłeś? :)

Edit: Dobra spojrzałem na aukcję ;) Ale nadal mam pytanie co do przewodów, bo w sumie tylko je bym wymieniał ;) Jak z ceną i twardością klamki? :)
Cesiu
Kontakt:

Post autor: Cesiu »

Przewody są z Vincere, komplet ok 200zł, po wymianie i dobrym odpowietrzeniu klamka zrobiła się twardsza. A co do klamek, to jest niebo a ziemia Straitline w porównaniu z jakimikolwiek innymi klamkami. Niestety do Saintów po 2008 roku nie występują bo bym się nawet nie zastanawiał.
ODPOWIEDZ