Shimano Saint vs Avid Code R

gejekNS
Kontakt:

Shimano Saint vs Avid Code R

Post autor: gejekNS »

siema szukam mocnego hebla do Dh, zastanawiam się nad jednym z tych dwóch, cena podobna, 4-tłoki, który według was jest lepszy?

1.http://allegro.pl/avid-code-r-przod-lub ... ml#gallery

2.http://allegro.pl/tylny-hamulec-shimano ... ml#gallery
zetek
Kontakt:

Post autor: zetek »

saint
http://zetekfr.pinkbike.com/
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

saint, mimo że bez tarczy (która w przypadku avida jest obleśna).
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Szkoda że nikt nie zrobił tarczy w takim klimacie:
http://www.audiostereo.pl/uploads/old/p ... 262147.jpg
bartson
Kontakt:

Re: Shimano Saint vs Avid Code R

Post autor: bartson »

NIE MIAŁEM DO CZYNIENIA Z SAINTEM ALE CODE R UŻYWAM I ŚMIAŁO POLECAM, HAMUJĄ BEZ PROBLEMOWO, TARCZA G3 SZTYWNIEJSZA,REGULACJE ŁATWO DOSTĘPNE I PÓKI CO BEZ AWARYJNE.
bartson
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

bartson ogarnij się...

Ja od siebie polecę saint'a - świetny hebel, miałem porównanie z kilkoma avidami - saint wygrywa.
gejekNS
Kontakt:

Re: Shimano Saint vs Avid Code R

Post autor: gejekNS »

widzę, że większość osób poleca sainta, z tego co wiem to chyba jest też lepszy w serwisie bo samemu można odpowietrzyć itp.
a jak jeździ się na tych klamkach shimano bo ja zawsze na avidach i nie mam porównania ???
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Klamka sainta wg mnie dość dziwnie działa. Nie jest płynna na początku, tylko następuje takie przełamanie. Ale nie wiem w sumie czy to przeszkadza przy jeździe w dół. Na parkingu od razu czuć.
misio_de
Kontakt:

Post autor: misio_de »

code
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

pietryna pisze:Klamka sainta wg mnie dość dziwnie działa. Nie jest płynna na początku, tylko następuje takie przełamanie.
Mam te same odczucia, poza tym Saint jest dosyć ciężki.

Z kolei Code w nowym wydaniu zdaje się dobrą opcją, mocy nie brakuje, masa nie powala ;) sam niedawno zastanawiałem się nad nim.
Hemp
Kontakt:

Post autor: Hemp »

Zdecydowanie Saint. Duzo latwiejsze odpowietrzanie, lepsza modulacja sila tez spokojnie starcza. Shimano sa tez mniej awaryjne a jesli juz cos sie stanie latwiej to naprawic bo mozna kupic osobno klamke za nie duza kase, przewody do sainta tez sa tansze niz te do avida.
skrzypek17
Kontakt:

Post autor: skrzypek17 »

Saint'y to zdecydowanie najlepsze hamulce z jakich korzystałem. Mają świetną siłę hamowania. Polecam
Jaśko
Kontakt:

Post autor: Jaśko »

Kwestia gustu...miałem sainty przez dwa sezony, niby wszystko git - byłyby idealne, ale modulacja bardzo kiepska wg. moich standardów.

Teraz mam code 2011 i jestem bardziej zadowolony bo jeździ się płynniej, nie zrywam przypadkowo przyczepności (przynajmniej rzadziej).
Kupując Avida trzeba się jednak liczyć z większa awaryjnością i trudniejszym serwisowaniem.
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

Saint zawsze dobry :) Code też co nie weźmiesz będziesz zadowolony :P
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Mam pytanie nieco z innej beczki, w moich slx też wyraźnie czuć taki sam przeskok klamki, to przełamanie jak się normalnie jedzie, i nie ukrywam wkurza mnie to, a bez tego systemu nie było by mechanizmu servo. stąd pytanie: czy jest mozliwosć pozbycia się tego servo? I czy ewentualne spiłowanie prowadnic odpowiedzialnych za ten przeskok w celu poprawienia płynnosci jakoś wpłynie na działanie klamki? zależy mi na tym żeby była płynniejsza ale hamulec nie stracił swojej mocy.
Back in black
ak47

Post autor: ak47 »

Nie bardzo można spiłować te prowadnice, bo popychacz tłoczka będzie luźno latać i hamulec może działać w sposób zupełnie nieprzewidywalny.

Jest pewien niezawodny sposób usuwający w 100% przeskok. Wystarczy do tego trytytka o szerokości 3mm.

moje gg : 2257 872

Niech się do mnie zgłosi posiadacz hamulca SLX/XT/Saint posiadający przy sobie opaskę zaciskową 3mm. Wyjaśnię co należy zrobić i będę prosił o opublikowanie sposobu wykonania na forum.
ODPOWIEDZ