Co myślicie o ramie CUBE AMS HPA PRO SERIES

iTAM
Kontakt:

Co myślicie o ramie CUBE AMS HPA PRO SERIES

Post autor: iTAM »

Hej :)

Na początku poprosiłbym o podesłanie linku do tematu gdzie należy się przywitać, bo pewnie zaraz poleci grad wiadomości, że mam to zrobić, lecz jednak nie umiem odszukać tego tematu :P

A wracając do sedna... TO tak jak w temacie.Co myslicie o tej ramce? http://allegro.pl/cube-ams-hpa-pro-seri ... 80621.html

Rzuciłem "skakanie" jakies 5 lat temu, ale mam mały nawrót i chciałbym znów zacząć jeździć :) Roweł będzie głównie wykorzystywany do lasu, czasami może jakiś ostrzejszy zjazd, ostatecznie jakieś hopki, ale na pewno nie duże i bardziej te "do przodu", niz "w góre' ;) Choc nie wykluczam, że może nie będe umiał się powstrzymać ;) No ale praca, rodzina - nie można juz tak ryzykować ;) Na pewno tez będzie dużo jeżdzenia po płaskim i przede wszytskim zabawa na mieście. Małe dropy - max 1 m., schody, zjady, podjazdy, uskoki, murki itd ;) Widelec chciałbym marzocha 140mm.

Liczę na konkretne podpowiedzi czy warto w te rame zainwestować, bo jak na mój budżet, to doooość sporo ;) Tym bardziej, że nie mam nic, więc dochodzi jeszcze amor, damper itd, itd ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

To rama do XC zupelnie nie do jazdy o jakiej mówisz. O jakich hopkach i murkach mówisz? Dirty czy typowy street czy małe rzeczy? Bo jak małe to zwykly rower am/enduro ci styknie. Ile masz kasy do wydania na cały rower?
iTAM
Kontakt:

Re: Co myślicie o ramie CUBE AMS HPA PRO SERIES

Kasa na rower nie jest ograniczona, powoli będę składał, część po części, a to dlatego że jestem zwolennikiem raczej wyższej jakości podzespołów, a to wiąże sie z dużym wydatkiem - dlatego narazie rama i widelec. ( Co do widelca już ustalone co to będzie;)

Jakie hopki... Ciężkie pytanie :P Na pewno nie dirtowe ;) Nie lubie wysokości, jak już to te, po których leeecimy długo, a nie wysoko :) Zjazdy w lesie wszelkiego typu. Uskoki, zeskoki, korzenie itd., a miasto wszystko co architektura zaproponuje ;) Acz kolwiek wszytsko w ramach rozsądku i z dala od hardcoru ;) Jak pisałem, zjazdy po dłuuugich schodach, dropy max do metra. Na pewno więc nie potrzebuje roweru wyczynowego, acz kolwiek rower o przeznaczeniu do jazdy po lesie, tez raczej tego nie wytrzyma :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Jak wysokiej jakosci podzespoły to nie nowa rama za 1k zł. Jesli wolalbys rower na 160mm skoku to za 2k na allegro jest fajny lapierre ale w 140 skoku i rama do agresywniejszej jazdy to raczej tanio nic nie znajdziesz.

Szczerze radziłbym ci poodkładać kase i pomyśleć o komplecie od Canyona albo YT industries. Zobacz sobie ceny gotowych rowerów i jak dobre maja kompo to zrozumiesz dlaczego ;)
Slopstyler
Kontakt:

Post autor: Slopstyler »

W takiej Meridzie na moich oczach poszła główka a było w niej DURO 130mm, poza tym nie sztywne to i się krzywi. Nie mówiąc, że rurki w niej są jak w puszce po pepsi.

iTAM Moje gg: 11096658. Mam dla Ciebie ciekawą ofertę. Może mnie nie być ale pisz jak mnie nie ma lub luknij w link w podpisie i przeczytaj dokładnie.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Myślę, że w twoje gusta dobrze wpasowałaby się rama Banshee Wildcard + jakiś amorek z regulowanym skokiem np. RS Pike. Wildcard jest bardzo wszechstronną ramą, która doskonale podjeżdża ( przy odpowiednim damperze da się zredukować bujanie praktycznie do zera ), nie jest jakoś specjalnie ciężka, a jest supermocna i ma fajne geo zarówno z widelcami 120 jak i 180mm, zrobisz na niej to co chcesz a nawet wiecej ;) . Pociśniesz na niej każde schody, hopy i dropy. :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Wujek_cieta_riposta pisze: a jest supermocna i ma fajne geo zarówno z widelcami 120 jak i 180mm, zrobisz na niej to co chcesz a nawet wiecej
W duzym ustawieniu skoku + 180 widelec wildcard ma akurat straszna geo. Jestem fanem banshee ale wtedy skok robi sie kretynski.

Szczerze z banshee wolalbyl albo o rozmiar za dużego rampanta z widelcem regulowanym 100-140. Na 100tce dirty/4x na 140 enduro/xc. Marzy mi sie taki zestaw do zabawy na przyszlosc łaczacy 2 rowery w 1. Ew Rune czy Spitfire jak hopki małe.

Tylko zobacz, ze chłop mówi o ramach < 2k , a banshee ramy po 2x tyle.

Co do canyona to o czyms takim myslalem. Bardziej am niz dirty i street ale za 6 kola masz na prawde super osprzet:
http://www.canyon.com/mountainbikes/bike.html?b=2083

Ew. jak jednak chcesz bardziej agresywnie jezdzic, a rower, ktory dalej na tripa sie da wziac to moze model 180 skoku:
http://www.canyon.com/outlet/artikel.html?o=AS1002336
1699 euro z foxem 36 nie do przebicia. Disbrainer na forum na taka rame wiec pogadaj z nim jak mu sie jezdzi.
iTAM
Kontakt:

Mam swoje pewne upatrzenia, dlatego "gotowiec" całkowicie odpada, bo i tak połowe rzeczy potem wymienie, więc szkoda kasy ;) No i 6 klocków to nie moja liga na rower :) To ma byc rower do jeżdznie po płaskim, pod góre, zabawa na mieście i małe hopki o baaaaardzo słabym pionowym profilu. Czyli raczej poziomym ;) Więc 6 kloców to zdecydowanie za dużo na zabawe która chce gdzies wsadzic między treningi siatkówki i siłowni po 3 razy w tygodniu każdy ;) ;) Duncon OK, ale ta waga... No i ten problem z tylnim kołem ;) Miałem kiedys CUBA i wytrzymał wszytskie moje "zachcianki", dlatego tak bardzo chciałem znów mieć taka ramke, tyle że tym razem 4 zawias i o mniej extremlanym wygladzie, bo ta stara to była w kształcie poziomego "Y"
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Ta Kona raczej będzie za mała do jeżdżenia po płaskim i na podjazdy. Poza tym to nie 4ro zawias.
Zobacz Poisona Curare:
http://allegro.pl/rama-full-poison-cura ... 96083.html
tania, dość solidna ramka. Wytrzyma spokojnie to co zamierzasz jeździć. W sumie to podobnie jeżdżę, czyli takie Enduro plus małe murki i schody w mieście i mam set na tej ramce zrobiony. Już drugi sezon na tej ramce i jest ok, kupiłem używkę, wcześniej sezon z poprzednim właścicielem przejeździła.
Spaced
moderator
Kontakt:

iTAM pisze:Mam swoje pewne upatrzenia, dlatego "gotowiec" całkowicie odpada, bo i tak połowe rzeczy potem wymienie, więc szkoda kasy No i 6 klocków to nie moja liga na rower To ma byc rower do jeżdznie po płaskim, pod góre, zabawa na mieście i małe hopki o baaaaardzo słabym pionowym profilu. Czyli raczej poziomym Więc 6 kloców to zdecydowanie za dużo na zabawe która chce gdzies wsadzic między treningi siatkówki i siłowni po 3 razy w tygodniu każdy Duncon OK, ale ta waga... No i ten problem z tylnim kołem Miałem kiedys CUBA i wytrzymał wszytskie moje "zachcianki", dlatego tak bardzo chciałem znów mieć taka ramke, tyle że tym razem 4 zawias i o mniej extremlanym wygladzie, bo ta stara to była w kształcie poziomego "Y"
Stary jak to sie zagranica mówi - beggers cant be choosers. Nie masz duzo hajsu to nie wybrzydzaj i w takim razie nie mysl o ramie za 2 koła bo nie złozysz sensownego roweru jesli 6k to za duzo.

Jak kolega Sznib mówi - bierz curare + do tego jakis amor 140-150 skoku i tyle. Bo na razie to wrzucasz nam losowe ramy i jesli jezdziles na jakims starym cubeowskim y to dziwie sie ze to przezyło ;)
iTAM
Kontakt:

Te stare cubowskie y - jak to nazwałeś, kosztowało 1700zł. (rama) i miała sie naprawde nieźle. Dwa sezony, mniej lub bardziej "cięzkiej" jazdy, a z rama nie działo sie nic ;)

6 klockow, to zdecydowanie za dużo aby wydac jednorazowo na rower, który po pierwsze ma być dla zabawy od czasu do czasu, a nie do profesionalnego skaknia dzien po dniu, no i po drugie napisałem wyżej, że kupno roweru za 6 klocków i wymiana połowy rzeczy to przecież absurd ;)

Teraz rama, ok.1500zł., plus marzoch 55 tst2 2008 1200zł.(tak, tak - znam opinie, dużo czytałem ;) Ale musi być marzoch ze względu na bardzo dobre doświadczenia z przeszłości, a 55 bo to jedyny 140mm :) Reszta albo regulowane (odpada), albo 160cm. Zdecydowanie nie potrzebuje tyle skoku ani tyle wagi ;) Wczesniej miałem 130 i był git) a do lata cały osprzęt ;)

Co do Kony, mam 172 cm wzrostu, wydaje mi się, że byłaby dobra ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

iTAM pisze:Teraz rama, ok.1500zł., plus marzoch 55 tst2 2008 1200zł.(tak, tak - znam opinie, dużo czytałem Ale musi być marzoch ze względu na bardzo dobre doświadczenia z przeszłości, a 55 bo to jedyny 140mm
Prosze cie człowieku. Co z tego ze kiedys byl dobry jak 55 z 2008 roku wypluwały olej jak powalone? Myslisz, ze logo w firmie odpowiada za jakosc? Bo mi sie jednak wydaje, ze projekt i wykonanie, a te sa inne
A co do ramy lepsze niz twoje poprzednie strzaly ale w ciemno strzelasz i widze, ze i tak nie sugerujesz sie tym co ludzie ci radza wiec kupuj co chcesz.
iTAM pisze:Te stare cubowskie y - jak to nazwałeś, kosztowało 1700zł. (rama) i miała sie naprawde nieźle. Dwa sezony, mniej lub bardziej "cięzkiej" jazdy, a z rama nie działo sie nic
Albo szczescie albo bardzo malo ciezka jazda. Inna sprawa, ze co z tego ile kosztowało?
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

tylko ze maroch 2008 nie ma nic wspólnego z kulturą Marzocchi z lat 03-05 Za 1200 to lepiej pike lub domain. i do tego albo ten Poison albo http://allegro.pl/felt-redemption-le-20 ... 62107.html lub ze skokiem 120mm http://allegro.pl/poison-okazja-i1811889756.html a jak chcesz mieć mocno to http://www.pinkbike.com/buysell/924617/ lub poszukałbym np kony Coilair. Wszystko w zależności od tego ile chcesz skoku, jak duze rzeczy latasz, czy wolisz zjeżdżać niz podjeżdżać.

Podałes rame która kosztuje 1800 bez dampera, dorzuć do tego jeszcze z 300zł na damper. I zobacz co za 2000 mozna kupić....
ODPOWIEDZ