Amor tapered a stery

tomekdc
Kontakt:

Amor tapered a stery

Post autor: tomekdc »

czesc
mam ograniczony budżet i zdecydowałem się na kupno amorka na tapered (jak mnie oczywiście te stery puszczają)

więc tak mam ramę z główką tapered
poprzedni właściciel używał w nim amora o standardzie 1 1/8
lecz po moich oględzinach zobaczyłem że dolna miska ma maszyny większe od tych na górze
i mam takie pytanko czy są własnie takie stery co można w nich używać amorów na standard tapered jak i 1 1/8? i czy owe takie posiadam?
i pewnie to będzie tylko kwestia zmiany tej podkładki co się wkłada na rurę sterowa? i gdzie takie coś znaleźć?
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

wszystkie nowe stery na 1.5 czy taper mają dolną miskę z łożyskiem identycznym jak pod sterówkę 1.5" nie ważne czy są pod 1.5" czy 1,1/8" - różnią się właśnie tak jak myślisz dolną bierznią sterów nabijaną na sterówkę a właściwie jej otworem :)
AdiFreerider
Kontakt:

Post autor: AdiFreerider »

w Twoim przypadku jeśli chcesz mieć tapered, to musisz kupić stery tapered, jeśli chcesz mieć standard 1 1/8 to musisz kupić stery redukcyjne z tapered na 1 1/8
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

KFP pisze:wszystkie nowe stery na 1.5 czy taper mają dolną miskę z łożyskiem identycznym jak pod sterówkę 1.5" nie ważne czy są pod 1.5" czy 1,1/8" - różnią się właśnie tak jak myślisz dolną bierznią sterów nabijaną na sterówkę a właściwie jej otworem
Ja bym się po tej informacji zastanowił czy nie da rady taniej. Kupić łożysko podobne ale o większej średnicy wewnętrznej i dotoczyć bieżnię.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

to juz lepiej i taniej rozfrezowac obecna bieżnie z 1/1.8 niż toczyć nową - skoro wystarczy powiekszyć otwór
ODPOWIEDZ