Opony do DH - wytrzymała ścianka

Yncy
Kontakt:

Opony do DH - wytrzymała ścianka

Post autor: Yncy »

Witajcie !

Zamierzam kupić nowy komplet opon na nadchodzący sezon. Nie mogę się zdecydować :) Zależy mi na dość grubej ściance, bo poprzednie HR 2,35 właśnie na tym poległy - każdy zjazd - snejk. Chciałbym też kupić oponę stosunkowo wolno ścierającą się - nawet kosztem przyczepności - HR starczyły na sezon :/

Waham się pomiędzy tymi modelami:
1. Maxxis Minion DH F/R - najprawdopodobniej 2,5 (do dragstara), 60a
2. Syncros BHT-3 : nowy komplecik za 160 :) wg. mnie dobry bieżnik - nie wiem jak z przebiciami, ale chyba trwalsze od Minionów.

Może istnieje jeszcze jakaś ciekawa opona (max 200 zł za komplet) która spełnia ww wymagania ? Pozdrawiam !
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Schwalbe? ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Po prostu kup w podwójnym oplocie (2ply ) opone, to nie ma nic wspolnego z tym czy masz 2.35 czy 2.5 i czy masz high rollera, dhfa czy cokolwiek innego.
Yncy
Kontakt:

Podwójny oplot występuje tylko w miękkich mieszankach (40/42a) co wiąże się z dużym ścieraniem . Nie, nie tego szukam
marcin.g
Kontakt:

Post autor: marcin.g »

Podwójny oplot występuje także w przypadku twardszych mieszanek. Zerknij choćby na alledrogo.
Co do opon to wszystko zależy od tego gdzie i ile jeździsz. Jeżeli HR wytrzymał ci cały sezon to znaczy, że nie ścierasz jakoś bardzo opony,
od siebie mogę polecić Miniona 2ply co prawda jeździłem tylko na 42A ale w porównaniu do HR
na pewno trochę więcej bieżnika ci zostanie po sezonie na nim,
a także Michelina 16 i 24 też bardzo fajne oponki i zdzierają się trochę wolniej od maxxisa.
Co do BHT to nie miałem nigdy ale słyszałem, że bardzo fajna oponka szczególnie na tył.
Jeżeli bardziej budżetowo to są też Nevegale z grubą ścianką.
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
Yncy
Kontakt:

Są miniony 2-ply/60a, ale w rozmiarze 2,7. Nie kłóćmy się więc, o rozmiarówki i mieszanki. Najprawdopodobniej zdecyduję się na te Syncrosy, powinny dobrze trzymać. A z Schwalbe to najwygodniejsza by Bety była - cena za dobrą gumę - 179 zł :/, czyli odpada.
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Na allegro były Miniony 2 ply 2,5' w mieszance 60a. Chyba oni je sprzedawali http://www.maxxoponyrowerowe.pl Schwalbów nie kupisz za 200zł, chyba że te stare ale w nich szmaciana ścianka.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
B_O_Y
Kontakt:

Post autor: B_O_Y »

Siema
dokładnie kup oponę z podwójnym oplotem na Polskim rynku są dostępne w mieszance 60A
Piszesz że HR wytrzymał ci sezon , HR 2.35 występuje w dwóch mieszankach , jaką miałeś ?? jeśli na oponie nie jest napisane Slow reezaay, super tracky lub maxxi pro to zanczy że miałeś najtwardszą z mieszanek czyli 70A
Yncy
Kontakt:

jaką miałeś ??
Miałem komplet HR 2.35 60a - w sumie półtora sezonówki. Ten sezon zakończyłem z trzema dziurami w tylnym HR, a na przodzie dziwnie uchodziło powietrze. Zapomnijmy o starych oponach.

Miło mi powiadomić, że zdecydowałem się na Syncrosy BHT-3 :)
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Mialem BHT i naprawde super opona ,ktora znakomicie sprawdzala sie na tyle , jako kierunkowa wypadala troszke gorzej :)
-=robert=-
Kontakt:

Post autor: -=robert=- »

co do BHT3 przyczepność zapewniają jaka taką, po tych wszystkich pozytywnych opiniach jakich sie w necie naczytałem spodziewałem sie czegos więcej, ale tragedii nie ma. W moim odczuciu ich oznaczenia twardości mieszanki są troche oszukane przykładowo tylna jest ponoć 55a a minion 60A wydaje się być miększy i jeszcze jedno jak chcesz grubszą ściankę bierz drutowane a nie te kevlarowe (te w drucie mają PRAWIE taką ściankę jak maxxis 2 ply) ogólnie opona spoko nie ma porównania do szmat 1 ply. Pozdro ;)
MichaelBiker
Kontakt:

Post autor: MichaelBiker »

Mialem i maxxisy 60a i tego syncrosa to wg mnie syncros jest miekkszy.. Ogolnie mozna polecic tego syncrosa bo jest fajny stosunek ceny do jakosci..
Spaced
moderator
Kontakt:

Chłopie allegro to nie koniec swiata. Sa sklepy i mozna poczekac, jest koniec sezonu. Sa wszystkie opony maxxisa w 60a. Inna sprawa, ze oczekiwanie by opona zyła grubo ponad sezon troche nie maja sensu jak duzo jezdzisz.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Podepnę sie pod temat z racji okazyjnej okazji na zakup:
Michelin - Wildgrip R Heavy Duty Descent 2.6
http://rowerowy.com/czesci/opony/michel ... ty_descent

Mam zapytanie jeździł kto na tym?
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Spaced
moderator
Kontakt:

Jesli nie jest znacznie tansza od maxxisa to bym nie bral. Michelin ma srednie mieszanki jak sie wilgotno robi i ta opona jest ciezka jak cholera.
off_road
moderator
Kontakt:

160zł za komplet nówek. Za miniony cza by dopłacić co nieco wzgledem michelinów.

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Spaced
moderator
Kontakt:

Wolalbym miniony szczerze mowiac. Albo HRki.
off_road
moderator
Kontakt:

Nie cisnie mnie jakos specjalnie miniony mam sprawdzone a tu okazja sie trafiła dla tego pytam. Wydac kase i byc niezadowolonym to porażka by była.
Wiec zostaje przy minionach :)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ODPOWIEDZ