Sprężyna do RC4-ki
Sprężyna do RC4-ki
Więc mam RC4-kę ze sprężyną 450 x 2.80. Damper jest rozmiarów 222x70 (8.75" x 2.75"). Sprężyna jest dla mnie o wiele za twarda, kalkulator TF Tuned twierdzi, że potrzebuję twardości w okolicach 280, więc szukam sprężyny 300. Chciałem początkowo kupić sprężynę od Vivida, bo kolega właśnie taką kupił do DHXa 4.0, ale musiał zmienić "talerzyk", bo Vivid ma szerszą sprężynę niż Fox. Później się połapałem, że skoro RC4 ma grubszy tłok niż DHX, to "talerzyk" nie wejdzie. I teraz się głęboko zastanawiam, jaka sprężyna będzie dobra. Sprężyn Foxa praktycznie nigdzie nie widziałem poza używkami (ale teraz nic pasującego mi rozmiarem nie ma). Podobno Manitou pasuje, ale rowerowy nie ma odpowiednich, a używek też nie ma. Co teraz, mam czekać aż się jakieś pojawią, czy jest jeszcze gdzie kupić pasującą sprężynę?
będziesz miał po prostu mniejszy skok zawieszenia, bo wcześniej skończy się skok sprężyny.
Generalnie, zakładając że masz 200mm skoku przy skoku dampera 70mm, różnica 1/4" zabierze Ci około 1,7 cm ze skoku ramy więc zrobi się 183mm
Generalnie, zakładając że masz 200mm skoku przy skoku dampera 70mm, różnica 1/4" zabierze Ci około 1,7 cm ze skoku ramy więc zrobi się 183mm

HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
www.hcc-components.pl
Ludzie tytanowe sprężyny sporo za krótkie sobie wsadzają. Imho to głupota bo nawet jeśli w tytanowej zwoje się nie zetkną(co doprowadza do zerwania gwintu na korpusie dampera) to osiąga on granicę plastyczności albo się do niej zbliża. Nie po to projektuje się sprężyny o różnym skoku, gęstości/grubości zwojów itp. żeby sobie dowolnie wsadzać to co się nam podoba.
Skręć sobie sprężynę z papieru i ściśnij lekko. Wraca do swojego kształtu. Ściśnij mocniej... nie wraca już?
edit:
Pierwsza osoba nade mną nawet nie wie o czym mówi... tymi bredniami się nie sugeruj.
Skręć sobie sprężynę z papieru i ściśnij lekko. Wraca do swojego kształtu. Ściśnij mocniej... nie wraca już?
edit:
Pierwsza osoba nade mną nawet nie wie o czym mówi... tymi bredniami się nie sugeruj.
Wybaczcie że pozmieniałem trochę treść pierwszego postu, ale policzyłem sobie rozmiar oryginalnej sprężyny i ta z allegro nawet mi nie wejdzie na korpus więc odpada. Myślałem, że nikt do tego czasu nie napisał odpowiedzi, a tu jednak są 3. Dzięki za odpowiedzi, ale teraz raczej szukam odpowiedzi na pytanie w 1-szym poście.
Nie, nie jestem pewnien, ale ktos to liczył, ze te oznaczenia, to fejk. I było o tym, ze spokojnie mozna jeden rozmiar spręzyne mniejszą wrzucić.
Nie jestem co do tego pewnien, ale dużo rzeczy można "niezgodnie z przeznaczeinem" zrobić, i będzie działać jak należy.
Coś nie umiem znaleźć tego w wyszukiwarce, ale na bank to ktoś liczył, że sie da włożyć jeden rozmiar mniejszą, bo to chyba 1-2mm "skoku" sprężyny.
Ale niech się ktoś, kto to wyliczył wypowie, bo ja to tylko z czytania wiem.
edit. Na pinkbike jest dużo spręzyn..., popisz do sprzedających i może coś wyrwiesz.
Nie jestem co do tego pewnien, ale dużo rzeczy można "niezgodnie z przeznaczeinem" zrobić, i będzie działać jak należy.
Coś nie umiem znaleźć tego w wyszukiwarce, ale na bank to ktoś liczył, że sie da włożyć jeden rozmiar mniejszą, bo to chyba 1-2mm "skoku" sprężyny.
Ale niech się ktoś, kto to wyliczył wypowie, bo ja to tylko z czytania wiem.
edit. Na pinkbike jest dużo spręzyn..., popisz do sprzedających i może coś wyrwiesz.
Re: Sprężyna do RC4-ki
Co do sprężyny manitou to nie wiem czy pasują czy nie ale jeżeli chcesz taką kupić w rowerowy.com to napisz do nich a oni bez problemu Ci załatwią daną twardość. Sam u nich kupowałem sprężynę, której nie mieli wymienionej w tabeli.
dokładnie to 0,25" skoku sprężyny różnicy.boogiel pisze:Coś nie umiem znaleźć tego w wyszukiwarce, ale na bank to ktoś liczył, że sie da włożyć jeden rozmiar mniejszą, bo to chyba 1-2mm "skoku" sprężyny.
To jest 6,35mm. Liczyć wiele nie trzeba - jest opisane na sprężynie.
Każda sprężyna ma swój skok i swoje ograniczenia. Jasne że czasami "da się", ale materiał nie pracuje w zakresie do jakiego został przewidziany i może się okazać że za pół roku przestaje się sprężyna prostować do swojej nominalnej długości.
Żadna szanująca się firma nie powie że można założyć rozmiar krótszą, bo w razie problemów możesz rozwalić sobie damper. Dłuższy skok może być i o tym większość firm pisze.
A że "ktoś sobie policzył" to niech ten ktoś "sobie włoży" i tyle.
Ale nikomu niech takich rzeczy nie proponuje.
www.hcc-components.pl
www.hcc-components.pl
-
- Kontakt:
Akurat niektóre tytanowe podany maja skok na zapas. RCS na przykład takie miało.pietryna pisze:Ludzie tytanowe sprężyny sporo za krótkie sobie wsadzają. Imho to głupota bo nawet jeśli w tytanowej zwoje się nie zetkną(co doprowadza do zerwania gwintu na korpusie dampera) to osiąga on granicę plastyczności albo się do niej zbliża. Nie po to projektuje się sprężyny o różnym skoku, gęstości/grubości zwojów itp. żeby sobie dowolnie wsadzać to co się nam podoba.
A co do sprezyn to bez przesady - uderzyc do dystry manitou trzeba i znalesc jakis sklep bo ich sprezyny sa tanie jak barszcz.
Ale 5th element nie ma grubszego tłoka od dhxadiesel2117 pisze:Ja tam miałem 5th element ze sprężyną VIVID-a i współgrało cacy
Spaced, no przecież! Nie pomyślałem że mam niedaleko domu sklep - przedstawiciela Velo, który z kolei jest dystrybutorem Manitou

-
- Kontakt:
Wszystko ladnie opisane http://www.sicklines.com/tech/shock_details/
Tak jak Spaced powiedzial ,Manitou to Twoj najlepszy strzal. Na TF Tuned maja nowki za 20 funtow.
Pzdr
Tak jak Spaced powiedzial ,Manitou to Twoj najlepszy strzal. Na TF Tuned maja nowki za 20 funtow.
Pzdr
Spoko... Nikt ci nie broni. Sprężyny na pewno mają jakiś zapas na debili robiony i wsadzenie do dampera 2.75 sprężyny 2.5 nie będzie jakąś tragedią, ale nie była do tego przewidziana i to jest pewne.
Wsadzenie sprężyny 2.25 do dampera 3" to wg mnie już jest głupota. Co z tego że zwoje się nie stykają?
Wsadzenie sprężyny 2.25 do dampera 3" to wg mnie już jest głupota. Co z tego że zwoje się nie stykają?
W Big hicie miałem sezon taki sam patent
Glorka to samo w obydwu przypadkach po sezonie jazdy:
pękło - NIE
skrocilo się - NIE
coś sie działo dziwnego - NIE
czy ten patent działa - TAK
Pietryna potrafisz zanegować to co jest wyżej?
nie obraź sie ale ja mam 2 sezonową praktyke z tym patentem, Ty zaś jedynie teorię

Glorka to samo w obydwu przypadkach po sezonie jazdy:
pękło - NIE
skrocilo się - NIE
coś sie działo dziwnego - NIE
czy ten patent działa - TAK
Pietryna potrafisz zanegować to co jest wyżej?

nie obraź sie ale ja mam 2 sezonową praktyke z tym patentem, Ty zaś jedynie teorię

-
- Kontakt:
off_road pisze:Mam u siebie na styk tytanową włozonąPo sezonie żadnych róznic w długości
wraca i pracuje jak nowa.
Jednak teoria od praktyki ma sie tutaj nijakW damperze 3.00 mam springa 2.25
No toś mi zrobił frajdę teraz

Każdy materiał ma pewien zakres w którym jest dokładnie tak sprężysty jak ma być. Poza tym zakresem charakterystyka sprężystości się trochę zmienia. To że nic się nie dzieje, nie oznacza że sprężyna pracuje optymalnie, ale przynajmniej poprawiłeś to porządnym damperem

To że działa i tak jeździsz - spoko. Jeździj.
Ale nie polecaj tego komuś innemu, bo w każdej literaturze i na każdej stronie z TF Tune włącznie wyraźnie piszą że sprężyna może mieć dłuższy skok od skoku dampera, ale nie krótszy. A jak mniemam nie weźmiesz odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenie dampera u kogoś innego nie u siebie.
Mam ramę od kumpla który miał założoną sprężynę 2,25 skoku przy damperze 2,75 i był w stanie wykorzystać jakieś 165mm z 200mm skoku bo sprężyna się domykała. On tak jeździł i nie przeszkadzało mu to, mało tego nawet nie zauważył. Ale mój ścieżkowiec się lepiej uginał niż jego zjazdówka jak się przesiadłem

www.hcc-components.pl
www.hcc-components.pl
To przeciez 2 rozne przypadki on z tego co piszesz wlozył sprezyne ktora konczyła sie szybciej niz tłoczysko. U mnie jest wszystko prawidłowoluke_ pisze:Mam ramę od kumpla który miał założoną sprężynę 2,25 skoku przy damperze 2,75 i był w stanie wykorzystać jakieś 165mm z 200mm skoku bo sprężyna się domykała. On tak jeździł i nie przeszkadzało mu to, mało tego nawet nie zauważył. Ale mój ścieżkowiec się lepiej uginał niż jego zjazdówka jak się przesiadłemwięc niekoniecznie jest to dobra opcja.

Jak kiedyś liczyłem przy twardych TI springach zostaje 12mm luzu przy o dziwo prawidłowej długośc damp 3.0 i spring 3.0