[Łańcuch] Jaki smar najlepszy?

Piotruss
Kontakt:

[Łańcuch] Jaki smar najlepszy?

Post autor: Piotruss »

Cześć ! :wink: tak jak w temacie . Chciałem się dowiedzieć jakiego smaru używacie , jaki polecacie , a jakiego nie :wink:
Tadziuu
Kontakt:

Post autor: Tadziuu »

Finish Line.
Czerwony na suche, zielony na mokre/zmienne warunki.

EDIT: Oczywiście bardzo ważne jest właściwe czyszczenie, a później smarowanie łańcucha.
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
przemek_06
Kontakt:

Post autor: przemek_06 »

Ja polecam Pedros Syn Lube. I tak jak Tadziuu pisze, wcześniej oczywiście odpowiednie czyszczenie a później smarowanie. A ten Pedros jest niby na mokre warunki ale ja go używam zawsze, na suchym po prostu "więcej" go wycieram. :D
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Olej do pił łańcuchowych(pracują w zdecydowanie cięższych warunkach niż łańcuch rowerowy). Tani jak barszcz. Osobiście spróbował bym też płynu przekładniowego.

Porządna kąpiel w benzynie ekstrakcyjnej to podstawa. Powinno się to robić aż do momentu w którym wlejemy do koktajlu czystą i wylejemy czystą ale to by potrzeba było z litr przynajmniej więc wystarczy jak nie będzie czarna jak piekło po wylaniu. Żeby była jako tako przejrzysta.
HighFly
Kontakt:

Post autor: HighFly »

Czyli co ? Przed każdym czyszczeniem łańcucha rozpinka czy inna metodyka mycia w benzynce (plastikowe czyściwa ??) ??

KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Ja tyram zielonego finisha. Hmm u mnie czyszczenie polega na wrzuceniu do pojemnika ze zwykłą benzyną łańcucha, zakręceniu tego pojemnika, następnie potrząsam wszystkim żeby się dokładnie przepłukało i odstawiam na kilka godzin aż czarny osad opadnie. Potem jak już jest klarowny roztwór ostrożnie wyciągam łańcuch i przepłukuję benzynką, żeby resztki osadu wypłukać. Potem smar na to i jest git.
Z gówna bata nie ukręcisz.
bakubrody
Kontakt:

Post autor: bakubrody »

ja na suche warunki mam FL Ceramiczny , świetna rzecz suchy smar nic się nie lepi , tylko muszę często smarować , na mokre zielony FL .
Co do czyszczenia jak jest straszne upaprany :
1. proszek do prania szczota i gorąca woda
2. szybo pozbywamy się wody suszeniem i pryskamy na przykład wd-40
3.szejk w rozpuszczalniku kila razy aż wypłucze brud wewnątrz ogniw
4. Smarowanie
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

KubaLaPL pisze:pojemnika ze zwykłą benzyną łańcucha
Czy zwykła benzyna nie jest przypadkiem tłusta? Bo ekstrakcyjna zdecydowanie nie jest.
HighFly pisze:Czyli co ? Przed każdym czyszczeniem łańcucha rozpinka czy inna metodyka mycia w benzynce (plastikowe czyściwa ??) ??
Mycie w benzynie ekstrakcyjnej to właśnie czyszczenie. Jak nasmarujesz łańcuch bez tego to tylko większy gnój się zrobi.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

pietryna pisze:Czy zwykła benzyna nie jest przypadkiem tłusta? Bo ekstrakcyjna zdecydowanie nie jest.
No jest, ale co to w tym przypadku zmienia?
Z gówna bata nie ukręcisz.
HighFly
Kontakt:

Post autor: HighFly »

Wydaje mi się że do mycia mozna zastosować wszelakiej maści rozpuszczające brud i tłuszcze czyli jak wcześniej wymieniono dozwolene są wszelkie roztwory ciepłej wody z płynami np. do naczyń czy różnego rodzaju rozpuszczalniki typu: benzyna ekstrakcyjna, zwykła czy ropa....

choose
Kontakt:

Post autor: choose »

A co myślicie na temat tych urządzeń do mycia łańcucha bez potrzeby ściągania go .Bo zastanawiam się czy by sobie takiego nie kupić tyko ,może lepszym i mniej kosztownym sposobem jest potrząsanie w bańce z benzyną ? :D
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

pietryna pisze: Czy zwykła benzyna nie jest przypadkiem tłusta? Bo ekstrakcyjna zdecydowanie nie jest.
Jest, jednak benzyna ekstrakcyjna też jest "tłusta", jednak zdecydowanie mniej. Jeżeli chodzi o rozpuszczalniki organiczne według mnie najlepszy jest aceton, niewiele droższy niż benzyna ekstrakcyjna, a skuteczniejszy i przede wszystkim nie "tłusty", tak więc nadaje się np. do odtłuszczania tarcz.
bakubrody
Kontakt:

Post autor: bakubrody »

Maszynki do mycia nie są złe jeśli na bieżąco ich stosujesz i nie pozwalasz łańcuchowi za bardzo się pobrudzić , jest to szybka wygodna metoda i trochę kosztowna , maszyna nie usunie wszystkiego tak skrupulatnie jak ręce człowieka .
Stosujcie suche smary a na pewno będziecie mieli mniej do czyszczenia .
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

Przerobiłem większość specyfików dostępnych na rynku do łańcuchów i obok żywotności miałem problem z zabezpieczeniem przed korozją - wiadomo na tasie DH zawsze jakaś kałuża, czy błoto się zawsze znajdzie - posłuchałem kanadyjskich Kolegów i stosuje obecnie Pro Gold 2000 - czyli PG 2000. Efekt jest natychmiastowy, łańcuch przestał rdzewieć,a po jeździe w błocku, syf błotny jest odrzucany jeden warunek łańcuch należy totalnie odtłuścić w odtłuszczaczu przed nasmarowaniem go PG 2000 - bo ten smar pokrywa łańcuch polimerem a bez odtłuszczenia to on nie połączy się z metalowymi ogniwami.
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

Pro Gold 2000 kosztuje więcej niz mój łancuch :mrgreen:
tsuful_zoo
Kontakt:

Post autor: tsuful_zoo »

Ja jezdze w b.mokrych warunkach ,uzywam FinishLine'a zielonego ,Rock N Roll'a niebieskiego i nawet smaru do broni. Zaden nie spelnia moich oczekiwan, pierwsze dwa zbytnio przyciagaja brud i dzialaja na naped jak papier scierny a smar do broni sie nie nadaje w ogole ( jest zbyt rzadki ale warto bylo sprobowac ). Lancuch czyszcze co jazde i potrzeba mi cos co wystarczy na 4h jazdy w blocie i wodzie ktory nie bedzie przyciagal tyle brudu co dwa wyzej wymienione.
Czy ten PG2000 wydoli ?
Probowal ktos moze oleju do pil lancuchowych?

F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

Ja swojego łańcucha prawie nie smaruje że o czyszczeniu nie wspomne :roll:
No i mam go już 2 lata :D
Teraz tylko sie zastanawiam że tak chyba nie można ;)
Dałnhiller
Kontakt:

Post autor: Dałnhiller »

Ja używam oleju di łańcucha w pile nakładam go strzykawką na każde ogniwo ,działa ale jest dobry tylko na suche warunki bo błoto przywiera i szybko schodzi jak jest mokro

Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

"maciek000111999" to wyrzuć łańcuch od snopowiązałki i zastosuj rowerowy pomoże a poza tym można ProGolda 2000 kupić wysyłkowo, wychodzi dużo taniej niż w detalu w lokalnym sklepie.