pytanie dotyczące napinacza.
pytanie dotyczące napinacza.
Cześć.Teraz planuje kupic sobie napinacz lancucha na dwoch rolkach .Jest on zakladany pod miske suportu.I mam takie pytanie.Czy mogę zrobic tak zena kasecie z tylu bede recznie przekladal lancuch na zebatki takie jakie bede chcial i poprostu bede napinal lancuch tym napinaczem przy przednije zebatce?Ten napinacz napnie az tak duzo lanuchc ? Bo jest roznica miedzy mala zebatka a duza ... lancuch jest inaczej napiety.Bo nie mam zalozonej przezutki i nie moge miec.i chce zrobic tak jak napisalem wyzej
-
- Kontakt:
No,ale po co taki dziwny patent - nie łatwiej dorwać napinacz na tył ? W zwykłym napinaczu czym chcesz regulować napięcie łańcucha,który będzie Ci się z czasem wydłużał ?
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów 

Przekręcając nieco ramie. Rolką z dołu napinać tyle żeby nie spadał. Jak jest to jakiś dwu-rolkowy z niezależnie "regulowanymi" ramionami to wg mnie działa.
Ale zmienianie tego na bieżąco odpada bo żeby napiąć łańcuch nie wystarczy przesunąć rolki. Trzeba ruszyć całe ramie a do tego trzeba odkręcać suport. Taniej wyjdzie kupić ci starą przerzutkę i używać jej tylko jako napinacza.
Ale zmienianie tego na bieżąco odpada bo żeby napiąć łańcuch nie wystarczy przesunąć rolki. Trzeba ruszyć całe ramie a do tego trzeba odkręcać suport. Taniej wyjdzie kupić ci starą przerzutkę i używać jej tylko jako napinacza.
-
- Kontakt:
Nie chce mi się wszystkiego czytać, ale to powinno pomóc: http://www.choody.com/artykuly.htm,290
-
- Kontakt:
Gratuluję. Pomijając wszystko, o czym Ci napisali wyżej, kaseta ma wycięcia ułatwiające zmiany biegów i najprawdopodniej będzie Ci wrzucać łańcuch w górę sama, aż do skrajnego napięcia łańcucha. I będzie blada dupa. Próbowałeś tak jeździć chociaż czy teoretyzujesz?Areeek pisze:Właśnie wylicytowałem na allegro taki napinacz :
Ok jeżeli nie wypali ten pomysl z przerzucaniem biegow recznie , to zaloze sobie kasete na 2 zebatki.Ona jest przerobiona . Mam na gorze serdniej wielkosci zebatke i na dole malą a po miedzy nimi jest pusto.Teraz mam to zalozone na sredniej zebatce i mam delikatnie za luzny lancuch i gdy czasem na podskokach pedaluje to lancuch spada.(czasami)
To zaloze tak jak teraz mam i tylko delikatnie napnę łańcuch i bedzie dobrze.
To zaloze tak jak teraz mam i tylko delikatnie napnę łańcuch i bedzie dobrze.