RR 6.3/6.4 Crime albo rama+upgrade. Dylematy.

Guncar
Kontakt:

RR 6.3/6.4 Crime albo rama+upgrade. Dylematy.

Post autor: Guncar »

Witajcie.
Od jakiegoś czasu czytam forum to oraz kilka innych szukając hm..natchnienia? A ciągle jestem głupi.
Chciałbym się przesiąść z mojego staruszka Authora Kinethic z 97 na coś nowszego i celem jest Full. Problem to kasa (jak zawsze).
Kinethic kupiony jeszcze bez amora od 6 lat ma (nie śmiać się :-P )RST Omega SL (niby 130mm ale chyba tylko 100działa) i po niedawnym remoncie działa lepiej niż jak był nowy. Rower na osprzęcie klasy Alivio/Acera + v-brake z klockami za 20zł ;) i wytrzymuje to co z nim robię czyli górskie drogi, zjazdy i podjazdy, las, korzenie, kamienie, skoki w sumie bez szału bo 0.5-1m i na 3-5m. Ogólnie wcale nie turystyczna jazda. Tzn w porównaniu z kimś kto jeździ regularnie i dużo to ja jestem turystyk. Ale od 10 lat nie jeździłem dużo na rowerze bowiem bawiłem się w inny sport. Wcześniej często ponad 1000km na miesiąc, zaliczyło się wtedy jakieś XC zawody. Ale coś w stylu Enduro mnie kręciło już wtedy.
Dlaczego o tym piszę? Ponieważ chciałbym się poradzić Was na co można by się przesiąść mając bardzo mało kasy. Bo tak z 1000 :? choć może by się udało zadłużyć ale też bez większego szału na ok 2000.
Najtaniej chyba byłoby kupić ramę i zrobić przekładkę z mojego plus może jakiś upgrade. A w 2tyś to chyba nawet dość fajny sprzęt można zrobić na używkach. Chociaż za tą kasę nie wiem czy nie wolałbym jednak czegoś nowego. I właśnie tu pojawia się dylemat. Rockrider 6.3 ma podobny osprzęt jak mój Kinethic a na plus to tarcze mechaniczne i dumper z tyły. Ale to jednozawias bez blokady czyli kapke do kitu do anduro. Lepszy ale też droższy to RR 6.4. Rama raczej ta sama ale osprzęt Doere i lepsza amortyzacja bo tył z blokadą oraz tarcze hydro. Cena już mi się mniej podoba bo 2500.... Ale sprzęt by mi niema idealnie spasował. A skoro mój emeryt wytrzymuje moją jazdę to myślę że i RR powinien.
Jeszcze jest Kross Crime (tak wiem był już temat o tym). Jest on nieco droższy od RR na podobnym osprzęcie. Chyba, że mi się już poj....
Ale to 4-zawias czyli niby lepszy do Enduro.
Z używkami to już w ogóle głupieję. A z tematu rowerów wypadłem jak wspomniałem z 10 lat temu i teraz to bardzo po omacku się poruszam.
Nówka to tak nieco pewniejszy rower, z kolei za tą kasę na używce chyba można mieć coś więcej (choć mniej pewne jakby nie było).
Do tego nie wszystko uda się przełożyć z Kinethic'a. Suport i stery wątpię by spasowały. Koła również. A jak upgrade do tarcz hydro/mech to trzeba by tańszą ramę.
Co ma sens? Może macie jakieś inne pomysły?
Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam.
PS.
Sorry za rozpisanie się
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

no właśnie dziś skończyła się aukcja z fajnym endurakiem za 2,5tys pln:
http://allegro.pl/santa-cruz-heckler-i2363535139.html
piotrmarch
Kontakt:

Post autor: piotrmarch »

Możesz wypytać o tego Hecklera, chociaż on już swoje przejeździł. W tych pieniądzach raczej ciężko Ci będzie kupić / poskładać konkretnego fulla, zwłaszcza teraz. A tak swoją drogą koniecznie chcesz rower z zawieszeniem z tyłu? Szczerze, to ja bym wolał dobrego sztywniaka z dobrą geometrią od zajechanego czy najuboższego fulla. Np. NS Society + RS Tora 130mm czy z jakąś Z1: http://www.pinkbike.com/photo/3337216/
Taki rowerek na prawdę fajnie jeździ, i sądzę że będziesz bardziej zadowolony niż z roweru na taniej ramie z tanim zawieszeniem.

Edit: Możesz się też porozglądać za jakimś sensownie poskładanym Giancie AC.
Guncar
Kontakt:

Re: RR 6.3/6.4 Crime albo rama+upgrade. Dylematy.

Post autor: Guncar »

yhm...dzięki chłopaki zobaczymy jak to się poukłada.
Tymczasem pokażę Wam czym jeżdżę obecnie.
http://imageshack.us/f/21/dsc00179ab.jpg/
Takie sobie.
ODPOWIEDZ