Klocki do Shmiano Saint BR-M810.
-
- Kontakt:
Klocki do Shmiano Saint BR-M810.
Witam. Mam problem z w/w hamulcem, klockami (Shimano metaliczne, fabrycznie dodawane do Saint'a), bądź tarczą (Shimano Deore XT SM-RT76) mianowicie co jakiś czas na klockach i tarczy tworzy się "szklista" powłoka, zmniejsza się tarcie i z hamulca (z teoretycznie ogromną mocą) robi się "słaby zwalniacz". Za każdym razem muszę brać papier ścierny i szorować tarczę i klocki - potem po dotarciu znów jest żyleta na kilka tygodni. Czynność ta jest mega irytująca - zwłaszcza gdy zamiast jeździć to trzeba piłować pod wyciągiem. Tutaj mam do Was pytanie - to jest wina klocków, hebla, tarczy czy jest jakiś inny powód? Wymiana klocków na inne pomoże? Jeśli tak to jakie klocki są warte uwagi? Cena zbytnio nie gra roli.
Żeby nie zakładać nowego tematu to zapytam tutaj. Jeżdżę na Mallet'ach już około pół roku i odnoszę wrażenie, że sprężyna jest słabsza niż w innych egzemplarzach tychże pedałów - wpinając się w inne egzemplarze nogę trudniej zdjąć z platformy etc. Ogólnie w moje jest łatwo się wpiąć jak i "niechcący" wypiąć co również czasem bywa irytujące. I tutaj pytanie do Was - wymiana sprężyny na nową pomoże?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam!
Żeby nie zakładać nowego tematu to zapytam tutaj. Jeżdżę na Mallet'ach już około pół roku i odnoszę wrażenie, że sprężyna jest słabsza niż w innych egzemplarzach tychże pedałów - wpinając się w inne egzemplarze nogę trudniej zdjąć z platformy etc. Ogólnie w moje jest łatwo się wpiąć jak i "niechcący" wypiąć co również czasem bywa irytujące. I tutaj pytanie do Was - wymiana sprężyny na nową pomoże?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Uwierz mi, że od razu byś poczuł - no chyba, że w ogóle nie hamujesz.CEZAR pisze:nie miałem nigdy problemów z takimi objawami (szklista powloka), albo nie zwracałem na to uwagi.

To się rozumie samo przez sie. Tesli będziesz zmieniał w swoim klocki to masz już jakiś typ jakie wlecą nowe (firma/model)?CEZAR pisze:Wiadomo od czasu do czasu zabdabam o heble (odtłuszcanie, czyszczenie)
Masz metaliki spiekane i ich nie zagrzewasz porządnie. To samo mam. Półmetalik jest Ci potrzebny. Metalik spiekany ma to do siebie że się szkli jak nie jest upieczony regularnie (w sumie co jazdę powinien), w ogóle te klocki zimne hamują gorzej niż organiki, bo są tylko do zjazdu i wysokich temp. Zrobiłem ten sam błąd i jeździłem all-round na metalikach spiekanych dziwiąc się że po zmianie na lepsze klocki hampel stracił moc. Teraz też muszę co chwila piłować a na dodatek nie mam wyjmowanych od góry. X_x
-
- Kontakt:
Ja miałem w 810 A2Z pół metaliki, hamowało to genialnie. Zresztą do teraz śmigam jedynie na A2Z. Pół metaliki są optymalne, po metaliki niestety muszą być dobrze nagrzane by miały pełną skuteczność.
Co do malletów, to niestety tak już jest. Wszystko się zużywa. Również sprężyny. Bawiłem się tegorocznymi Malletam Vincenta i miodzio. Nawet na moich starych blokach.
Co do malletów, to niestety tak już jest. Wszystko się zużywa. Również sprężyny. Bawiłem się tegorocznymi Malletam Vincenta i miodzio. Nawet na moich starych blokach.
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl
http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
-
- Kontakt:
Nie było żadnego problemu z tymi A2Z? Na ile starczały? W tylnym hamulcu mam EBC Gold i hamują genialnie pomimo że to metaliki... Co do nagrzania - możliwe jest to, że po 5 zjazdach w BP Palenica (czarna trasa) nadal były zbyt słabo rozgrzane aby hamować poprawnie? Generalnie nawet roweru w miejscu nie chciały zatrzymać... Skoro te półmetaliki są złotym środkiem to raczej się zdecyduję. Teraz pytanie: które półmetaliki będą najlepsze? A2Z?ArthurGreen pisze:Ja miałem w 810 A2Z pół metaliki, hamowało to genialnie. Zresztą do teraz śmigam jedynie na A2Z. Pół metaliki są optymalne, po metaliki niestety muszą być dobrze nagrzane by miały pełną skuteczność.
Więc czeka mnie zakup nowej sprężyny - swoją droga szybko się zużyła... Co do Mallet'ów - który model i jak wypada w porównaniu do starszych roczników? Znaczna różnica?ArthurGreen pisze:Co do malletów, to niestety tak już jest. Wszystko się zużywa. Również sprężyny. Bawiłem się tegorocznymi Malletam Vincenta i miodzio. Nawet na moich starych blokach.
01.12.2011 kupiłem na allegro:
dużo osób na nich jeździ i wszyscy podzielają moją opinie
Sainty mam od 2010
Hamulce tylko odpowietrzane + wymiana klocków
Klocki A2Z PÓŁMETALIK Shimano
na każdej trasie DH w PL niezależnie od czasu zjazdu/warunków, blokuje koło jednym palcem (czuć zapas mocy),słaby zwalniacz
dużo osób na nich jeździ i wszyscy podzielają moją opinie
Sainty mam od 2010
Hamulce tylko odpowietrzane + wymiana klocków
Z tego co czytam to trzeba kiedys zainwestowac w póólmetaliki, na tyle mam metaliki EBC to hamuje pięknie ale wiadomo szybciej sie nagrzeją ( przód niż tył). Narazie mam jakieś 70-80% klocków wiec nie martwie sie o następneBanan725135650 pisze:Tesli będziesz zmieniał w swoim klocki to masz już jakiś typ jakie wlecą nowe (firma/model)?
http://cezar-mtb.pinkbike.com/
Ja w moim dorobku życiowym sprawdziłem wiele klocków
Sprawdziłem:
Zeity metaliczne - nie zdały egzaminu.
EBC gold - tez nijak do oryginału - i jeszcze trudno dostępne.
Może źle trafiłem bo jakoś nie podzielam pochlebnych opini o tym klocku.
Zdecydowałem ze kupie Unex i Ashima - w podobnych cenach.
Tutaj pozytywne zaskoczenie zarówno odnośnie Unexa jak i Ashimy szybkie dotarcie jak również fajna siła hamowania - lepsza na korzyść Ashimy.
Jednak po jeździe w błocie/ deszczu wszystko diametralnie się zmieniło.
Unex po prostu się zabrudził i przestał hamować. Co do Ashimy to po opłukaniu wodą hamowały jeszcze lepiej niż na początku! - No i ta cena a wiadomo każdy grosz się liczy.
Co do decyzji czy metale czy półmetale to wszystko zależy od terenu bo metale pracują w wyższych temperaturach lepiej i starczają na dłużej. Ja używałem metali na przód, pół metali na tył i takli zestaw w był wyjątkowo dobry. Ja teraz wyposażyłem oprócz DH to w xc takie klocki i jestem zadowolony.
Jak się komuś moją recenzje przeczytać to mam nadzieję ze się przyda. Bo o Ashimie w zjeździe puki co mało słychać a jest godna uwagi.
Sprawdziłem:
Zeity metaliczne - nie zdały egzaminu.
EBC gold - tez nijak do oryginału - i jeszcze trudno dostępne.
Może źle trafiłem bo jakoś nie podzielam pochlebnych opini o tym klocku.
Zdecydowałem ze kupie Unex i Ashima - w podobnych cenach.
Tutaj pozytywne zaskoczenie zarówno odnośnie Unexa jak i Ashimy szybkie dotarcie jak również fajna siła hamowania - lepsza na korzyść Ashimy.
Jednak po jeździe w błocie/ deszczu wszystko diametralnie się zmieniło.
Unex po prostu się zabrudził i przestał hamować. Co do Ashimy to po opłukaniu wodą hamowały jeszcze lepiej niż na początku! - No i ta cena a wiadomo każdy grosz się liczy.
Co do decyzji czy metale czy półmetale to wszystko zależy od terenu bo metale pracują w wyższych temperaturach lepiej i starczają na dłużej. Ja używałem metali na przód, pół metali na tył i takli zestaw w był wyjątkowo dobry. Ja teraz wyposażyłem oprócz DH to w xc takie klocki i jestem zadowolony.
Jak się komuś moją recenzje przeczytać to mam nadzieję ze się przyda. Bo o Ashimie w zjeździe puki co mało słychać a jest godna uwagi.