Tarcza zbyt blisko ramy

TheChrabaszcz
Kontakt:

Tarcza zbyt blisko ramy

Post autor: TheChrabaszcz »

Witam,
mam problem, a mianowicie kupiłem sobie ostatnio tylne koło na pieście darmoor free force, zamontowałem i wszystko ok, ale jak chciałem sobie zrobić hamulec tarczowy, to okazało się że tarcza jest zbyt blisko ramy i nie mogę tego hamulca tam wcisnąć. Kolega mi powiedział żebym kupił sobie podkładki dystansowe do piasty. I teraz pytanie: ile takie podkładki kosztują i jak je zamontować, i czy wogóle opłaca mi się je kupować, bo w necie nie ma za bardzo informacji o tym. Może znacie jakiś inny sposób na oddalenie tarczy od ramy? Jeżeli ma to jakieś znaczenie, to oś w pieście ma 10mm, i mam ramę prodigy johnny bravo. z góry thx
swimfanswimfan
Kontakt:

Post autor: swimfanswimfan »

i dobrze Ci radzil:),szczerze mowiac to nie mialem w reku darmoor free force,ale w 525 jest to banalnie proste podkladke do niej kupowalem za jakies ,5 groszy za szyuke:)
TheChrabaszcz
Kontakt:

a przybliżyłby mi ktoś montaż? może bym sam ogarnął, ale chcę być pewien bo nigdy tego nie robiłem, i nie będę miał jutro raczej do neta dostępu
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Dajesz podkładkę między konusy piasty a ramę.
Jak trzymasz w ręku koło, a w drugim podkładkę to zakładasz ją na oś piasty po stronie tarczy i zakładasz koło normalnie (podkładka miedzy konusami piasty a ramą)
Po czymś takim przerzutka może wymagać regulacji bo kaseta oddali się o grubość podkładki od przerzutki.

Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

FRmaniak pisze:Po czymś takim przerzutka może wymagać regulacji bo kaseta oddali się o grubość podkładki od przerzutki.
Tarcza nie jest od strony kasety, więc jak dając tam podkładkę odsuniemy kasetę od przerzutki?
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

bo ci się przesunie symetrycznie. myślisz że rozepchniesz haki tylko z jednej strony?? osunie ,czy przysunie - w każdym razie przesunie.
grubyNS
Kontakt:

Post autor: grubyNS »

Daj zwykla podkladke m10 miedzy rame a piaste, jesli nie wystarczy to mozesz dac jeszcze jedna ;)
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

diskordia przerzutka i tak będzie w tej samej odległości względem kasety.
TheChrabaszcz
Kontakt:

dzięki wszystkim za pomoc, ogarnąłem sobie podkładkę, tylko za długa jest i trza przyszlifować ;P
jakubas101
Kontakt:

Post autor: jakubas101 »

Chyba za gruba.

To nieźle musiała być blisko ramy skoro nie mogłeś zacisku na "fasolkach" wyregulować.
DeStRoY
ODPOWIEDZ