Marzocchi DROPP OFF IV TRIPLE 2004 KOMPRESJA
-
- Kontakt:
Marzocchi DROPP OFF IV TRIPLE 2004 KOMPRESJA
Witam posiadam dropp offa triple z 2004 roku i amortyzator za szybko wybija i za szybko się ugina co zrobić żeby spowolnić jego wyjście i wejście oprócz zalania go gęstym olejem. A właśnie mówiąc o olejach który olej jest najgęstszy.? Pozdrawiam i czekam na odpowidź.? 

-
- Kontakt:
Nie masz tam żadnej regulacji tłumienia powrotu? Może oleju w tłumiku nie masz i nie działa?
Specialized BIGHIT III +888RCV
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=72997
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=72997
Masz IV czy triple? To istotne bo IV ma wewnętrzną regulację tłumienia, a triple nie. Jeżeli jest za miękki, bo tak rozumiem za szybkie uginanie, to twardość ustawiasz ciśnieniem w lagach. Według instrukcji do lewej pompujesz 1 bar tworząc coś co ma zapobiegać dobijaniu, a do drugiej pompujesz tyle ile potrzeba pod Twoją wagę. Jeśli masz tripla to tłumienie wyregulujesz tylko gęstością oleju. Na 7,5 obie wersje spisywały mi się dobrze
.
W Drop Off Triple jest wewnętrzna regulacja tłumienia powrotu w prawej ladze regulowana długim kluczem imbusowym 12mm. Nie znalazłem o niej wzmianki w modelu 2004, ale w 2006 ją miałem. Dla pewności wykręć prawy korek, wylej cały olej i zaświeć latarką na dno lagi czy widzisz u siebie gniazdo na taki klucz. Być może nie będziesz musiał więcej kombinować.
Radzę, nie zalewaj tego amora olejem gęstszym niż 15W, bo będzie Ci mulił, a nie wolniej powracał.
Za szybko się ugina? To raczej nie jest wada - czy miałeś na myśli "za mocno się ugina"?
Radzę, nie zalewaj tego amora olejem gęstszym niż 15W, bo będzie Ci mulił, a nie wolniej powracał.
Za szybko się ugina? To raczej nie jest wada - czy miałeś na myśli "za mocno się ugina"?

Jeśli nie chcesz rozkręcać możesz też podać rocznik wybity na lagach.
Tomek059, to też dobra wskazówka, ale z małym zastrzeżeniem

Odlew dolnych goleni dla aktualnego rocznika z przedziału bodajże 2004-2007 (o innych nie mam informacji) wykonywany był w roku poprzednim, czyli amortyzator np. z roku 2006 będzie miał 05 wybite w kółeczku przy mocowaniu IS

panowie chciałbym sie dowiedziec kilku istotnych rzeczy o amorku drop off tripe a dokładniej mam tago amora on bodajże tygodnia z 2006 roku i nie wiem takich żeczy jak jakie ma być ciśnienie w komorach?? w obu komorach takie same bo jak nacisłem wetyl u góry lagi to nic nie syczało . a drugie to takie cze w oby komorach ma być olej ?? i jaka ilość ?? i jaki ma byc 7.5w wystarczy dodam że waże 64kg prosze o waszą pomoc
pozdr
pozdr

Ciśnienia nie wolno przekraczać powyżej 1,0bar dla bodajże prawej lagi. Nie wnikam dlaczego, ale lepiej napompować zgodnie z instrukcją. W drugiej ladze można szaleć nawet na ~3,5bar. Wszystko jest ujęte w manualu:
http://www.marzocchi.com/Template/listM ... 1&offset=3
Ilość oleju też z manuala, a jeśli tam nie ma, to mail do Gregorio albo autoryzowanego serwisu.
7,5W jest ok. Bardziej gęstego nie polecam.
Zerowe ciśnienie to rada trochę na wyrost, bo nie wiemy jakiej twardości są sprężyny, ale z pewnością niewiele tego ciśnienia potrzeba.
Jak będzie Ci za szybko odbijał, to regulacja tłumienia powrotu jest na dnie prawej lagi regulowana imbusem 12mm.
Cheers!
http://www.marzocchi.com/Template/listM ... 1&offset=3
Ilość oleju też z manuala, a jeśli tam nie ma, to mail do Gregorio albo autoryzowanego serwisu.
7,5W jest ok. Bardziej gęstego nie polecam.
Zerowe ciśnienie to rada trochę na wyrost, bo nie wiemy jakiej twardości są sprężyny, ale z pewnością niewiele tego ciśnienia potrzeba.
Jak będzie Ci za szybko odbijał, to regulacja tłumienia powrotu jest na dnie prawej lagi regulowana imbusem 12mm.
Cheers!
a mam jeszcze jedno pytanie bo jak chce sie przejechać to jak podbije rower na koło to amr tak delikatnie strzeli tak jakby tłumienie nie chodziło ale jak juz poruszam nim kilka razy to juz normalnie chodzi nic nie strzela jak go szarpie w góre nie wiecie czy to normalne ?? czy to moze bys spowodowane małą iloscia oleju ale dodam że ma ok 250ml w każdej ladze
-
- Kontakt: