Prośba o diagnozę stanu kasety

wieloryb26
Kontakt:

Prośba o diagnozę stanu kasety

Post autor: wieloryb26 »

Witam, od jakiegoś czasu napęd zaczął mi przeskakiwać, trzaskać i sporadycznie zmieniać biegi. Myślałem, że to wina haka (był już ze 2x prostowany) ale po wymianie na nowy nadal jest to samo (może minimalnie lepiej). Regulacja przerzutki nie pomaga (sprawdzane przy nowym i starym haku). Jedyne co mi przychodzi do głowy to zużycie kasety. Jej foto: http://imageshack.us/a/img84/7718/imag0057rc.jpg. Wydaje mi się, że 5-6 koronka są już ciut bardziej wybrakowane od pozostałych. Pora na nową kasetę, czy gdzie indziej można szukać problemu?

Z góry dzięki za pomoc :D
ari4
Kontakt:

Post autor: ari4 »

Kaseta nie jest w złym stanie.
Jeśli chodzi o samowolne zmienianie biegów, to sprawdź, czy przerzutka nie ma luzów.
Moja ma i mi samowolnie zmienia biegi.
wieloryb26
Kontakt:

Trochę ma. Kilka razy jej się oberwało, stąd prostowanie haka ;] Najnowsza też nie jest. 4-5 albo i 6 latek jej już stuknęło. Jeśli bym zmieniał przerzutkę to lepiej teraz kupować czy poczekać do listopada/grudnia aż obniżki będą?
ari4
Kontakt:

Moja ma 4-5 lat i jest wyruchana zdrowo.
Mi wózek lata na boki ok. 1 cm. Jeżeli Tobie podobnie, to na bank przerzutka.
Na zużytej kasecie łańcuch przeskakuje, ale nie spada na inne tryby. Twoje objawy wskazują w 99% na przerzutkę.
Powiem Ci, że nie wiem czy mocno ceny spadną na zimę. Nie jestem na bieżąco. Jak jeszcze nie zakończyłeś sezonu, to warto chyba ją kupić na dniach.
Ja już zakończyłem sezon (za dużo mam do roboty przy rowerze), więc remont kapitalny sobie zrobię zimą, żeby z nudów nie umrzeć ;) .
wieloryb26
Kontakt:

Sezon się kończy jak smar na łańcuchu zamarza :>. Co do przerzutek to warto kupować sore/sunrace ? Ma krótki wózek i jest we w miarę przyzwoitej cenie. Tylko nie wiem jak by znosiła częstego bunny-hopa :/
ari4
Kontakt:

No ja zostałem zmuszony przez brak funduszy.
Mi sora wytrzymała 4 lata. Po 5 latach dostała luz na głównym trzpieniu mocującym - pękła taka tulejka.
ODPOWIEDZ