Freeride na nartach/desce

miechooo
Kontakt:

Freeride na nartach/desce

Post autor: miechooo »

Witam, jako że zima zbliża się wielkimi krokami postanowiłem poszukać jakiejś alternatywy dla roweru. Jeździ ktoś z was w fr na nartach lub desce? Ew. czy możecie polecić jakieś fora o tej tematyce? Chciałbym zaopatrzyć się właśnie w narty lub deskę do fr. Znalazłem narty "uniwersalne" tzn. według opisu producenta nadają się i do jazdy po trasie i poza nimi. Czy są one w ogóle czegoś warte? Czy lepiej kupić osobne 2 pary? I jakie buty do takiego sportu? Twarde, miękkie?
Pozdro ;)
baca132
Kontakt:

Post autor: baca132 »

Jazda fr na desce czy nartach na wyższym poziomie jest w Polsce trudna przez brak miejscówek. Z tego co słyszałem jest kilka tras w tatrach lub okolicach gdzie można fajnie pośmigać w puchu ;) lecz jazda poza trasami jest zabroniona.Sam jeżdżę na desce, lecz wysokie góry zastępuje lasem o dużym nachyleniu :D Poza tym jeśli chcesz zabrać się za fr musisz dość dobrze ogarniać deske czy też narty.
Co do forum to http://www.snowboard.pl , http://www.skiforum.pl . Poszukaj sobie też w goglach :D

co do nart Ci nie doradzę, lecz sprzęt do freeride'u musi być szeroki, narty muszą być szerokie natomiast deska w tylnej części trochę węższa a przód szerszy.

Pozdro ;)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

miechooo pisze: Znalazłem narty "uniwersalne" tzn. według opisu producenta nadają się i do jazdy po trasie i poza nimi.
To tak jak mieć jeden rower na szosę i do DH...
Ni dy rydy!
Narta do szybkiej jazdy jest ciężka, sztywna, o dużym taliowaniu. Do FR przeciwnie...
Z gówna bata nie ukręcisz.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Możesz kupić nartę do parku, będzie nieco szersza a i na trasie da radę, choć nie spodziewaj się rewelacji.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

baca132 pisze:Jazda fr na desce czy nartach na wyższym poziomie jest w Polsce trudna przez brak miejscówek. Z tego co słyszałem jest kilka tras w tatrach lub okolicach gdzie można fajnie pośmigać w puchu lecz jazda poza trasami jest zabroniona.
Miały powstac w tatrach miejsca gdzie dozwolony jest FR. Jasna ma wydzielone FR zony. Do tego masz tone leśnego FR w polsce.

Swoją drogą Narty czy Deske? Jezdzisz na obu na takim poziomie by sensownie ogarniac FR, a nie zakopywac sie co 20m?
miechooo
Kontakt:

Post autor: miechooo »

Bardziej jestem nastawiony na narty, bo na nich od kilku lat jeżdżę, a z deską do tej pory nie miałem styczności.
ODPOWIEDZ