Kaseta sram 5.0 Wytrzymałość???

adibest
Kontakt:

Kaseta sram 5.0 Wytrzymałość???

Post autor: adibest »

Mam do Was pytanie, mam od jakiś 6miechów tą kasete ale od jakiegoś czasu coś dziwnego zaczeło się dziać, nie wiem czy napewno chodzi o kasete ale inne rzeczy mogące mieć na to wpływ niedawno zmieniałem.O co chodzi, a więc mam nowy łańcuch pc58 wszystko fajnie chodzi przerzutki ładnie się zmieniają, nowa korba rpm blackbox z zębatką 32z i wszystko było by ok żeby nie to że gdzieś tak 1-2 razy na dzień coś strasznie głośno pier....
Nie wiem kurcze o co chodzi, na początku próbowałem kombinować z napinaczem (pm socho) obniżyłem kółeczko dolne i jest to rzadziej ale nie wiem co to, w serwisach to ciężko pokazać bo oczywiście złośliwie na zawołanie nie strzela nic, więc ciężko wytłumaczyć, ale nie wiem może to ta kaseta się zjechala bo w sumie rower to duałówka i skacze na nim, nie jest to jakies bardzo ostre katowanie no ale jednak xc to to nie jest. Jade sobie jade nagle jeb, potem długo nic. ( dodam jeszcze że czym krótszy łancuch to mam wrażenie że głośniej wali, teraz mam dosyć krótki to jak strzeli to mam ochote rower rozj... Mam już tego dość, moze domyślacie sie co to moze być???
Jeśli uważacie że kaseta to czy shimano robi trwalsze i jakies mozecie polecić byle nie za 600zeta he he
Pozdro
rastabandit
Kontakt:

Post autor: rastabandit »

a jaka masz piaste?bo jak jakas cienizne to moze masz w srodku wszystko pogruchotane ale tak sie poukladalo ze dalej jezdzi tylko czasem sie przestawia wiec slyszysz jeb i wraca na swoje miejsce
http://www.pinkbike.com/photo/783857/
http://www.djshadow.com/videos/player/6/quality/hi
napał
Kontakt:

Post autor: napał »

tez mam to samo ostatnio ch..mnie bierze i nie wiem co z tym zrobic piaste mam lx nowa .... ale stara kasete" miche" wiec ja chyba bede za kaseta ale najpierw musze ja wymienic zeby sprawdzic.......chyba ze piasty lx sa do dupy i wlasnie ona moze mi jebla???jeszcze je nie rozkrecalem wiec nie wiem...........????????
bart
Kontakt:

Post autor: bart »

Albo nowy lancuch przeskakuje na starej kasecie - ale jak to dzieje sie rzadko to sie nie przejmuj, bo z czasem sie dotrze. Mozliwe tez ze przeskakuje ci bebenek w piascie, to wtedy juz gorzej.
[url=http://tiny.pl/m1xh]pimpmobile ^^[/url]

[url=http://tiny.pl/m4f2]twotires[/url]
KURA fr
Lokalizacja: Zgorzelec - tu nawet psy szczekają na rowerzystów...
Kontakt:

Post autor: KURA fr »

wiec ja tez mam srama 5 i nic mi sie nie dzieje a mam ja juz ponad rok, wczesniej tez mialem ale zmienialem wszystko i stara(ok 1 roku ) nie hodzila z nowym lancuchem. teraz mam : sram 5, lancuch conex 8, korbe alivio z napinaczem na 32 i jest miodzio.

co do ciebie to albo lancuch albo piasta (jak pisal bart)
albo masz za dlugi wklad suportu i lancuch pod duzym kątem idzie na kasete(ja tak mialem) ale po wymianie wklady bylo dobrze a jeszcze z=obacz czy koleczka w przezutce maja jeszcze ząbki bo to tez moze byc przyczyna.
dla mnie bomba :)
YZ
Kontakt:

Post autor: YZ »

Też to czasem mam, jade jade i nagle coś głośno i z hukiem przeskakuje, wqurwiające jest to strasznie, znacie jakieś metody zapobiegania temu dziwnemu zjawisku ????
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=643549
adibest
Kontakt:

Ja mam piaste winzipa pod tarcze i w sumie nie moge jej nic zarzucić (no chyba że okaże się że to ona). Łańcuch mam nowy ze 2 tygodnie temu go kupiłem zresztą miałem pc38 wczesniej i było to samo,(w sumie to kupiłem nowy własnie z tego powodu ale to chyba nie to).
Powiem w se5rwisie żeby mi zajrzeli do piasty czy jest oki no i żeby oblookali tą kasete czy nie jest jeszcze zjechana bo ja sie na tym akurat nie znam i nierozpoznał bym czy sie nadaje czy nie( mysle jednak ze powinna jeszcze pociągnąć ale nie wiem tego).Chyba jest jakis przyrząd do sprawdzania kasety nie bo tak słyszałem?
A co do suportu to mam o ile pamietam 113mm (jak go kupowałem to wszystko było9 obgadane że pod napinacz i korbe taką więc to chyba tez odpada-zresztą jeżdze prawie cały czas na 4 biegu a on jest chyba najbardziej wycelowany w środek przedniej zębatki, na 5biegu tez tak czasem strzeli.)
matysz
Kontakt:

Post autor: matysz »

mam i nie narzekam, z kolei kumplowi polamaly sie zebatki pierwsze (najwieksze) ale to przez to odchudzanie kasety na sile
Dejv_d3
Kontakt:

Post autor: Dejv_d3 »

zaobserwuj czy Ci przerzutka sama biegami nie rzuca... ja tak czesto mam... loozy na przerzutce :?? zle wyregulowana :??

pozdrawiam
Dejv_d3
Kontakt:

Post autor: Dejv_d3 »

i to moze powodowac strzal of course...

tez mam srama 5.0 i b.duzo na tym jezdzi i jest wszystko ok...

napisalem w 2och postach bo chcialem miec ich wiecej

pozrawiam
adibest
Kontakt:

Przerzutka jest dobrze wyregulowana(już to spreawdzałem)
Powiem w serwisie żeby poprostu zdjęli kasete i zobaczyli czy tam jest wszystko w porządku.
maverick-fr
Kontakt:

Post autor: maverick-fr »

Ja tak miałem w moim sram 5.0.Trzaskało bo się poluzowała śrubka trzymająca w kupie poszczególne zębatki(taka na imbusa 1,5)
8!k3r
Kontakt:

Post autor: 8!k3r »

niech ci roziora bembenek zobacza zapadki sprezynki i niech zaduzo nie smaruja tam w srodku bo wogole nie bedzie zazebiac

mozeliwe tez ze masz zatarte kolka w przezutce sprawdz palcem czy sie gladko obracaja
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=359651
Burning
Kontakt:

Post autor: Burning »

wuasnie - u mnie tak sie dzialo przez przerzutke.. zmienilem kolko i jest ok
S> Tioga Factory DH 2.1 Pro (przod i tyl) <- 90zl/sztuka
adibest
Kontakt:

Podejrzewam że tomoże być to co mówił 8!k3r, chodzi mi o te zapadki spręzynki bo to moze byc powód. Wezme do serwisu zdjemą kasete i sie zobaczy.
Co by nie było dzięki wszystkim za podpowiedzi moze któraś okaże się trafna
Jak by ktoś na coś jeszcze wpadł to nie dopisuje.
ODPOWIEDZ