Big Hit 2008 a inne dampery niż DHX
Big Hit 2008 a inne dampery niż DHX
Ściema wszystkim , mam mega pytanie czy jeździł/jeździ ktoś może już na innym damperze w tej ramce niż DHX 3,4,5 oraz inne FOXY gdzie niby ta rama była robiona typowo pod te dampery ? Czy podejda tam inne dampery , nie będą obijac się o ramę zbiorniczkiem ?
Ja sam posiadam big hita z 2008 roku z dhx 4.0. Zbiorniczek powinien być na dole bez względu na damper. Miałem okazję się przejechać na kilku BH z damperami bez zbiorniczka (fox vanilia R) no i jakiejś mega wielkiej różnicy nie było.
Powiedz jeszcze, skąd chęć zmiana dampera ? Może wystarczy coś s shimami zrobić ?
Powiedz jeszcze, skąd chęć zmiana dampera ? Może wystarczy coś s shimami zrobić ?
http://www.pinkbike.com/photo/5465279/ Stary rower kumpla. Jakoś dało radęoff_road pisze:Vivida tam nie wpakujesz

Roco nie wejdzie na dolnej dziurce (czyli jedynym sensownym ustawieniu).
Ale manitou pasują, choć niekoniecznie na oryginalnych sprężynach bo te są długie i mogą kolidować z linkiem.
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
Jeżeli oleju byłoby za mało to damper nie miałby tłumienia.
Ten "kanion" spróbuj zalepić jakąś żywicą lub innym klejem i zmień o-ring na tłoku (zwykły o-ring o wymiarach 12,29x3,53). Ja również zmieniłbym wentyl i uszczelkę na pokrywie od zbiorniczka.
Jeżeli dobrze odpowietrzyliście damper to jakim cudem powietrze może uciekać przez tłok ?
Ten "kanion" spróbuj zalepić jakąś żywicą lub innym klejem i zmień o-ring na tłoku (zwykły o-ring o wymiarach 12,29x3,53). Ja również zmieniłbym wentyl i uszczelkę na pokrywie od zbiorniczka.
Jeżeli dobrze odpowietrzyliście damper to jakim cudem powietrze może uciekać przez tłok ?
Ujeżdżam Vivida o długości 222mm z przyjemnością. Tune C. Oczko dolne w linku. Zbiorniczek wchodzi na styk. Link podszlifowałem, żeby było miejsce jeszcze na błoto przy pełnym wyproście…
Dwuzakresowa regulacja tłumienia powrotu zabezpiecza przed katapultą jednocześnie dając komfort. Wolna kompresja ładnie trzyma sag zawieszenia. Nic więcej nie potrzeba. Wcześniej miałem Vanillke, poprawa pracy zawieszenie ogromna... Polecam.
Dwuzakresowa regulacja tłumienia powrotu zabezpiecza przed katapultą jednocześnie dając komfort. Wolna kompresja ładnie trzyma sag zawieszenia. Nic więcej nie potrzeba. Wcześniej miałem Vanillke, poprawa pracy zawieszenie ogromna... Polecam.
Marudny dziękuję ci bardzo za wypowiedz , niestety nie dysponuję teraz takimi środkami aby kupić vivida ale może w połowie nowego roku czemu nie hehe , mam już kupionego DHX 4.0 w bdb stanie za 350 zł więc myślę że udało mi się ubić dobry targ , oczywiście to iż mam już damper nie znaczy że inni użytkownicy Big Hita 2008 z innymi damperami niż DHX (FOX) czy vivid mogą się podzielić swoimi doświadczeniami co do tej kwestii na pewno to komuś pomoże